18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Estonský kringel – závin naruby

Kouzlo tohoto pečiva spočívá nejen v chuti, ale i v jeho estetické hodnotě – je prostě hezké.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Enatae 5.2.2016 20:35

Re: tak toto určo brzo spáchám

Já znám ještě sofistikovanější recept: mletá káva, skořice, kardamom a kakao. Spaří se vroucí vodou a přefiltruje (stačí papírový filtr). Je to moc dobré a navíc je to dost brutální životabudič. A když se do toho přidá panák whisky...

T. Zana 5.2.2016 20:34

Re: tak toto určo brzo spáchám

Vyzkusím :-)

T. Zana 5.2.2016 20:33

Re: Už ho mám!

To jsem teda zvědavá, jestli vydržíš. Já bych nevydržela a to včetně všech eventuálních následků :-))

R. Enatae 5.2.2016 20:29

Re: Už ho mám!

Hm, já bych tedy ochutnala začerstva :)

Jsem ráda, že se povedlo. Pro mě je kynuté těsto druhé nejjednodušší, první místo má litá hrnková buchta na milion způsobů. Nikdy se mi nestalo, že by se kynuté nepovedlo.

Z. Lika 5.2.2016 20:15

Re: Kringel

No, a vánoce byly loni, takže letos jsi skořicovou buchtu ještě neměla :-)

Z. Tora 5.2.2016 20:14

Kringel

jsem už taky jednou pekla. Chutnal nám, ale čekala jsem od toho trochu víc, nevím, no. Připomínal mi chutí trdelník :). Je fakt, že vypadá dobře, když se to upeče. Ale dala jsi popis úžasně, pomalu na něj zas dostávám chuť. Je pravda, že skořici mám ráda a o vánocích na trzích si trdelních ráda vychutnám. Ale jednou do roka myslím stačí :).

Z. Lika 5.2.2016 20:07

Re: Už ho mám!

V tom je síla médií :D Totiž nafotila jsi to dost sugestivně a vypadalo to jednoduše... Poprvé v životě se mi povedlo kynuté těsto. Měla jsem doma špaldovou a pracovalo se mi s ní líp než s běžnou moukou. Krutě to tady voní a já se stále nabádám, že musím počkat do rána... teplou buchtu a ještě na noc, nevím nevím... :-) Ale recept, když už jsem ho vyzkoušela, mi připadá opravdu jednoduchý, výsledek efektní a určitě bude chutný. I když mi vyšel do hranata :-)

R. Enatae 5.2.2016 20:04

Re: Už ho mám!

Páni! To je úplně v přímém přenosu:) To se snad ještě nikdy nestalo, že by někdo recept zhotovil ten samý den. Naposledy myslím byli hodně rychlí výrobci zmrzliny.

Z. Lika 5.2.2016 19:46

Re: tak toto určo brzo spáchám

Turek to být nemusí, myslím, že se zachová stejně v jakékoli horké kapalině... Nech se překvapit :D

Z. Lika 5.2.2016 19:45

Už ho mám!

Koukněte se:

http://1url.cz/wtLBU

Zabral mi celý pekáček, protože mám malou troubičku. Ale voní jako velký!

T. Zana 5.2.2016 19:44

Re: tak toto určo brzo spáchám

Musí to být turek? Mně je po něm blbě (po čemkoliv bez lógru ne).

T. Zana 5.2.2016 19:43

Re: Už peku!

vůni ne, ale fotku bys mohla, ne?

M. Crossette 5.2.2016 19:16

Re: Už peku!

Liko, jsi žena činu ! Škoda, že nejde propašovat do počítače vůní !!! Tak ať se povede !

M. Crossette 5.2.2016 19:13

Re: TAK MYŠKA UŽ JE DOMA

Bedo, blahopřeji k Myšce !!!!! Moc držím palce, aby to holky spolu zvládly, alespoň ze strany Myšky to vypadá, že domov "přijala" :)) Nemáš nějakou síťovou zátarasu jako já mám kryt u krbu (nebo kus pletiva napnutého mezi dveře)? Tím by Zuzanka mohla v klidu Myšku pozorovat a pomalu si zvyka. Jsem si jistá, že fotíš a nahráváš a budu se těšit na reportáž.

Z. Lika 5.2.2016 19:06

Re: tak toto určo brzo spáchám

Já si ji dávám i do kafe - turka. Jestli to zkusíte, budete překvapení, co se nakonec se skořicí stane...

Z. Lika 5.2.2016 19:01

Už peku!

Teda největší výzva bylo rozetření nátierky (udělala jsem ji hustou) a potom smotání hada - neustále se mi prodlužoval! Nakonec jsem ho brutálně zmasila a umístila na pekáč. Tak jsem zvědavá na výsledek :-)

T. Zana 5.2.2016 18:50

Re: TAK MYŠKA UŽ JE DOMA

No a co dál?? Povídej :-)

M. Crossette 5.2.2016 18:45

tohle je pastva pro oči

Ranáto, to vypadá nármaně !!! Skořici mám ráda a pro Američany je to koření snad na prvním místě, manžel ji miluje. S kynutým těstem nemám problém a peču s ním často. Má ale dvě nevýhody. Jednak se musí čekat až vykyne a pak nejlepší je čerstvé, druhý den take dobré, ale už to prostě není ono, zatímco pečivo s práškem vydrží křehké a "čerstvé" dlouho. Ale zase ta vůně a hlavně vynikající chuť kynutého těsta příimo z trouby...:)

Je to tak krásně zdokumentované a konečný výsledek pastva pro oči, že uričtě vyzkouším. Tady je známý "Wisconsin Kringle", ale to bývá je velký "preclík či koruna" ze zatočeného kynutého těsta s různou náplní (takový štrůdl do kolečka). Takhle proříznuté a protočené to neznám (estonská tradice ?)

T. Zana 5.2.2016 18:22

Re: tak toto určo brzo spáchám

já jí ráda moc. Třeba i v čaji, v jogurtu a task :-)

Z. Lída 5.2.2016 18:14

Re: To vypadá nejen úhledně,

Taky se mi to moc líbí. Nejen hotové (ale nezlobila bych se, kdyby mi to přistálo na stole :-)), ale i recept je bezvadný. Přimlouvala bych se za zařazení do Kuchařského koutku na Hadech. Často tam hledám inspiraci a tenhle recept by neměl zapadnout!!

Z. Vave 5.2.2016 17:22

To vypadá nejen úhledně,

ale i velice jedle. Bo skořici já můžu, jejda! Ještě tak kdyby mi někdo udělal těsto. :)

M. Pajakerryková 5.2.2016 15:59

tak toto určo brzo spáchám

nedala jsem se odradit skořicí a ořechové nebo makové varianty mě velmi potěšili - úsměv

kynuté těsto sice není moje parketa ale myslím, že to zvládnu

já skořici skoro nepoužívám, do štrůdlů vůbec a do rajské polévky či omáčky teda trošku sypnu

T. Zana 5.2.2016 12:57

O.T. - kultura

bohužel jen pro pražské. Tento víkend slaví Národní galerie narozeniny a při té příležitosti je vstup volný + různé akce.

J. Jovo 5.2.2016 11:38

Pěknej věnec.

Vypadá tak hezky, že by se dal určitě i sníst. Příležitostně vyzkoušíme.

O. Joklová 5.2.2016 11:28

TAK MYŠKA UŽ JE DOMA

připravila nám (asi oběma) tak trochu překvapení... čekala jsem, že zůstane v přepravce a jen jí ji necháme otevřenou, aby si vylezla až bude chtít (třeba v noci pod rouškou tmy), Maky očekávala že Myška zahučí do nějakého úkrytu

tak ne... Myška už v přepravce cestou z auta byla vzrušená, stála na nohách a koukala na všechny strany... doma jsme jí přepravku postavily trochu do úkrytu pod stůl, dvířkama do místnosti, aby viděla před sebe... no a po otevření Myška v tu vteřinu vykráčela ven!!!!

celá rozrušená to tady několikrát prošla, s ocáskem vysoko zdviženým(!!!), řekla bych že už viděla úplně všechno - byla na stole, na lince, na parapetu, na posteli, na vaně, to vše několikrát, záchůdky už taky našla a očichala, tak snad trefí, nechám jí dveře otevřené, kočičí dvířka se musí teprve naučit

Zuzanka byla před návštěvou schovaná v ložnici za závěsem, tak jsem ji vzala do náruče, Myšku jí představila, když zrovna byla na posteli, a Zuzanku jsem tam taky postavila - okamžitě zalehla a prozatím tam přikrčená zůstala, snad se odváží slézt a jít se podívat... Myška už mezitím znovu jednou vyskočila na postel, když ji uviděla, tak na Zuzanku dvakrát zasyčela, ta neudělala nic, jen pleštila oči

tak uvidíme co bude dál, prozatím je Zuzanka připlácnutá na posteli v ložnici a zírá kde se kdo objeví a Myška se rozložila v obýváku na parapetu a kouká ven z okna, zavládl naprostý klid... Myška vypadá velice suverénně, tak snad bude na Zuzanku hodná, až se konečně setkají!!!!!!!!!!

R. Enatae 5.2.2016 11:24

Re: Kringel

Když jsem to pekla poprvé, plát jsem potřela rozpuštěným máslem, posypala skořicí a cukrem. Pak jsem to zavinula, přičemž část másla vytekla. A pak se to začalo chovat jako v textu zmíněné klubko hadů, proto jsem nátierku upravila na polotuhou a je to o něco lepší.

R. Enatae 5.2.2016 11:19

Re: Dotaz

Nepodlila, dala jsem papír na umytý neutřený plech :)

O. Joklová 5.2.2016 10:01

Re: OT - DNES PŘIJEDE MYŠKA !!!!!!!!!!!!!!!

Ygo - BINGO!!!

"aby se holčičky snesly nebo dokonce spřátelily" - to je přesně ono"" :-))))))))

Z. Gwendyvitmar 5.2.2016 10:00

jé, tablet si pamatuje heslo :D

Tenhle věnec jsem kdysi zahlédla na youtubu. Už tehdy se mi líbil, ale tohle mě zrovna poňouká to zkusit. Myslela jsem, že spáchám nějaký jablečný placek, ale měním plány. Když se mi vysledek bude líbit, vyfotím ;)

Z. Matylda 5.2.2016 9:49

Kringel

jsem už pekla, jen v tom receptu nebylo přepuštěné máslo, ale víc jen toho rozpuštěného. Se skořicí skvělé, s ořechy moc dobré, s jablky nic moc (testovala jsem různé druhy). Řekla bych, že nejošemetnější částí je prohazování těch dvou nudlí s několik vrstvami- tam je nejlepší, když je člověk rychlej, aby se to nestihlo rozpadnout na vrstvy :) Ale protože se to neplete, ale jen přehazuje přes sebe, tak to jde. Posledně ho pekla Kačka a taky se jí povedl :)