MLSOTNÍK: Maďarské kyselo z dýně
Maďarské dýňové kyselo na talíři foto: Lika, Neviditelný pes
Tuhle skvělou verzi dýňové polévky jsem objevila u Salvatora v receptech, doma byla dýně, tak jsem se hecla... Byl jí kotel, jedla jsem ji 3x denně 3 dny. Kdyby do mě někdo píchnul, krev by byla oranžová... a jíst ji ještě tejden, měla bych i naoranžovělou kůži :-D
Na 4 porce:
1 kg dýně hokaido
1 vrchovatá lžíce sladké maďarské papriky
1 lžíce másla
1 větší cibule
100 g slaniny
1 lžička soli
1 lžička kopru
2 lžičky octa
1-2 lžičky cukru (podle chuti)
200 ml smetany
1 čabajská klobása
Dýni omyjeme (používá se i se slupkou), rozpůlíme a vydlabeme semínka. Čistou dužninu nastrouháme na větších slzičkách na co nejdelší nudličky.
Slaninu s cibulí nakrájíme na malé kostičky a na másle ve dvoulitrovém hrnci osmažíme – ne do zlatova, a těsně před zabarvením přidáme lžíci papriky, přidáme lžičku kopru a vše velmi krátce (půl minuty) za stálého míchání restujeme.
Přilijeme 0,5 litru vody (nebo kuřecího, zeleninového vývaru – dle potřeby víc), přidáme lžičku soli, dvě lžičky octa, 1-2 lžičky cukru (jak to kdo má rád kyselé) a přisypeme nastrouhanou dýni. Vše dobře promícháme, přivedeme k varu a 5 minut vaříme na mírném ohni, nechceme si ty nastrouhaný třásně rozvařit (dýně hokaido velice rychle měkne).
Když je hotovo, přilijeme smetanu a přidáme na kolečka nakrájenou čabajskou klobásu, promícháme, znovu přivedeme k varu a odstavíme z plotny.
Kopr může být i nakládaný a ta „voda“ z něj udělá také svoje. Kdo ho nemá rád, tak ho vynechá (už jsem jako ten Babica), ale přijde o velice zajímavou chuť. Místo kopru lze dát pálivou papriku nebo nasekat na každou porci čerstvou pálivou papričku…
Lidi, to je tak neskutečně dobrá polívka... Kdo už jste přejedenej těch dýňovejch krémovek, tak vřele doporučuji vyzkoušet tuhle, je to úplně jinej level.
Jo a tu čabajku je dobrý předem orestovat, je to mnohem lepší chuť, jen bacha, aby nezhořkla – paprika je mrcha, jednou nezamícháš a pláčeš vzteky…. a když tu polívku necháte do druhýho dne rozležet, bude ještě lepší. Takže vařit večer a druhej den, takhle v 10 hodin dopoledne, je to skvělá přesnídávková nebo svačinová polívka.
Nejlepší je pozorovat lidi, když jim řeknete, že je dýňová... Každej čeká tu mixovanou krémovou, tak si zdvořilostně řekne o malou porcičku, aby neurazil... a když vyblíže talíř, tak si jde přidat :-D
Lika vyzkoušela a přidává foto - dala tedy smetanu až do talíře, jen kvůli fotce - a přidává se rovněž s oslavnými ódami. Nečekaně lahodné, vřele doporučuje. A jelikož sehnala nejen sušený kopr, ale i čerstvý, tak jeden použila při vaření dle receptu a druhý ještě na ozdobu. Dobrota!
Foto: Sharka a to poslední Lika.