Pondělí 17. listopadu 2025, Den boje za svobodu a demokracii
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Maďarské kyselo z dýně

Sharka.68
diskuse (25)

Maďarské dýňové kyselo na talíři foto: LikaNeviditelný pes

Tuhle skvělou verzi dýňové polévky jsem objevila u Salvatora v receptech, doma byla dýně, tak jsem se hecla... Byl jí kotel, jedla jsem ji 3x denně 3 dny. Kdyby do mě někdo píchnul, krev by byla oranžová... a jíst ji ještě tejden, měla bych i naoranžovělou kůži :-D

Na 4 porce:

1 kg dýně hokaido
1 vrchovatá lžíce sladké maďarské papriky
1 lžíce másla
1 větší cibule
100 g slaniny
1 lžička soli
1 lžička kopru
2 lžičky octa
1-2 lžičky cukru (podle chuti)
200 ml smetany
1 čabajská klobása

Dýni hokaido nastrouháme na slzičky (recept na maďarské dýňové kyselo)

Dýni omyjeme (používá se i se slupkou), rozpůlíme a vydlabeme semínka. Čistou dužninu nastrouháme na větších slzičkách na co nejdelší nudličky.
Slaninu s cibulí nakrájíme na malé kostičky a na másle ve dvoulitrovém hrnci osmažíme – ne do zlatova, a těsně před zabarvením přidáme lžíci papriky, přidáme lžičku kopru a vše velmi krátce (půl minuty) za stálého míchání restujeme.
Přilijeme 0,5 litru vody (nebo kuřecího, zeleninového vývaru – dle potřeby víc), přidáme lžičku soli, dvě lžičky octa, 1-2 lžičky cukru (jak to kdo má rád kyselé) a přisypeme nastrouhanou dýni. Vše dobře promícháme, přivedeme k varu a 5 minut vaříme na mírném ohni, nechceme si ty nastrouhaný třásně rozvařit (dýně hokaido velice rychle měkne).
Když je hotovo, přilijeme smetanu a přidáme na kolečka nakrájenou čabajskou klobásu, promícháme, znovu přivedeme k varu a odstavíme z plotny.

Maďarské dýňové kyselo už čeká v hrnci

Kopr může být i nakládaný a ta „voda“ z něj udělá také svoje. Kdo ho nemá rád, tak ho vynechá (už jsem jako ten Babica), ale přijde o velice zajímavou chuť. Místo kopru lze dát pálivou papriku nebo nasekat na každou porci čerstvou pálivou papričku…
Lidi, to je tak neskutečně dobrá polívka... Kdo už jste přejedenej těch dýňovejch krémovek, tak vřele doporučuji vyzkoušet tuhle, je to úplně jinej level.

Jo a tu čabajku je dobrý předem orestovat, je to mnohem lepší chuť, jen bacha, aby nezhořkla – paprika je mrcha, jednou nezamícháš a pláčeš vzteky…. a když tu polívku necháte do druhýho dne rozležet, bude ještě lepší. Takže vařit večer a druhej den, takhle v 10 hodin dopoledne, je to skvělá přesnídávková nebo svačinová polívka.

Nejlepší je pozorovat lidi, když jim řeknete, že je dýňová... Každej čeká tu mixovanou krémovou, tak si zdvořilostně řekne o malou porcičku, aby neurazil... a když vyblíže talíř, tak si jde přidat :-D

Maďarské dýňové kyselo na talíři

Lika vyzkoušela a přidává foto - dala tedy smetanu až do talíře, jen kvůli fotce - a přidává se rovněž s oslavnými ódami. Nečekaně lahodné, vřele doporučuje. A jelikož sehnala nejen sušený kopr, ale i čerstvý, tak jeden použila při vaření dle receptu a druhý ještě na ozdobu. Dobrota!

Foto: Sharka a to poslední Lika.

Aston Ondřej Neff
17. 11. 2025

Výročí nebudeme ani letos vzpomínat v pohodové atmosféře.

Mawenzi
17. 11. 2025

Z Červené Vody do Dolní Moravy

Kateřina Lhotská
17. 11. 2025

Upřímně řečeno nejde o žádné překvapení.

Gita Zbavitelová
17. 11. 2025

Režim se po červnové válce udržel u moci.

Lubomír Stejskal
17. 11. 2025

Prezident Trump si může připsat k dobru řadu pozitivních počinů.

Ondřej Neff
17. 11. 2025

Je dobře a je to v jistém smyslu šťastná souhra, že v jubilejních listopadových dnech vrcholí...

Lidovky.cz, ČTK
17. 11. 2025

Účastníci Koncertu pro budoucnost ve spodní části Václavského náměstí dnes podpořili ve svých...

Miloslav Novák
17. 11. 2025

Čeští fotbalisté hrají závěrečný zápas kvalifikace o mistrovství světa. V Olomouci hostí Gibraltar,...

jhr Jan Hron
17. 11. 2025

Severokorejské farmaceutické společnosti se pokoušejí v Rusku registrovat svá léčiva založená na...

Petr Kamberský
17. 11. 2025

Střet zájmů Andreje Babiše je vzhledem k rozměru jeho byznysu takřka olbřímí, a snaha prezidenta...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz