19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Libo-li kousek dandule?

Tak je tu zas ten čas před Ostatkama, kdy se na vesnicích konaly zabijačky...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Enatae 29.1.2016 23:29

Mlsací okénko

Momentálně probíhá Grand Restaurant Festival - to je možnost, jak si udělat radost ve velmi dobré restauraci za relativně malý peníz. Relativně malý peníz znamená, že tříchodové degustační menu pořídíte za 600 Kč na osobu včetně vína a vody. Ve většině případů se ve skutečnosti jedná o čtyři chody, někde je chodů i pět. Degustační menu rozhodně neznamená, že byste se po obědě museli dorazit velkým hamburgerem :)

My jsme si letos v rámci festivalu v rodině nadělili k Ježíšku večeři ve Villa Richter, což je jedna z nejhezčích pražských restaurací, kam bychom za ceny obvyklé nešli ani na kafe. Už za týden, moc se těšíme.

A na dnešek jsem pro rozlučku s kolegou objednala taky jedno festivalové jídlo - byli jsme v Prague Marriot a byla to jedna z těch akcí, kde si objednáte standardní tříchodové menu a odvalíte se po pětichodové smršti.

Navíc tenhle festival, který se koná už několik let, trochu vychovává personál těch exkluzivních podniků. Už se naučili, že k nim zavítají i hosté, kteří na jejich běžné ceny nedosáhnou, ale přesto dokážou dobré jídlo a zážitek s ním spojený ocenit, a chovají se k festivalovým hostům stejně hezky, jako ke své obvyklé klientele.

K. Holubová 29.1.2016 21:16

Tak dneska mě Mlsotník fakt neoslovil

i když zabíjačku, klobásky..... miluju.

Jenže ve středu jsem cosi pozřela a bylo mi tak strašně zle, že jsem strávila noc a den pochodem mezi WC a postelí. Pak už to spíš bylo lehké plazení. Takhle špatně mi nebylo už ani nepamatuju. A nemůžu se dopátrat toho, co jsem to vlastně snědla. Dneska jsem sice pracovala, ale s výraznou nechutí a nejraději bych zalezla na celý den do postele a nehnula se z ní. Tak snad bude líp a přečtu si s chutí dnešní Mlsotník s odstupem času až se mi nebude zvedat žaludek i pouhým čtením o jídle.

Z. Yga 29.1.2016 21:28

Re: Tak dneska mě Mlsotník fakt neoslovil

To by mohl být i nějaký ten hnusný virus volajaké střevní chřipky ... tak držím palce, aby bylo brzo líp a ve zdravém těle zdravý vzduch (:o)).

O. Joklová 29.1.2016 19:35

proč musí být brávek na zabijačku vykleštěný???

nebyly by klobásky tak dobré nebo by se popral s mistrem popravčím o to, kdo má více testosteronu????

mimochodem to slovo - vykleštěný - mě z toho tak tahají za uši ty kleště, že moje živá obrazotvornost začne kreslit představy doslova kleští, kterak secvaknou nebo dokonce trhají, auuuuuuuuuu (a to nejsem chlap!)

jinak, Ygo - úplně cítím tu krásnou uzenou vůni, normálně je cítit i přes monitor - krásně napsané, perfektně zdokumentované

já klobásy zas tak úplně ne, i když domácí je domácí, no ale ta šrůtka.... MŇAM!!!!!!!!!!!!!

Z. Verenka 29.1.2016 19:44

Re: proč musí být brávek na zabijačku vykleštěný???

aby mäso nesmrdelo!!

O. Joklová 29.1.2016 19:52

Re: proč musí být brávek na zabijačku vykleštěný???

ale prosimtě, tož nevykleštěný brávek smrdí??? hm, napadají mě některé asociace, ale radši se nepodělím :-DDDDDD

Z. Yga 29.1.2016 20:38

Re: proč musí být brávek na zabijačku vykleštěný???

Bedo - jednou jsme měli prasátka takřka od miminka (cca 4 kg) vypiplatné a kleštili jsme ho - no, už měl notně k osmdesáti kilům. A řeknu ti, ta procedura byla dost adrenalinová (operace prováděl známý na dvoře). Jenže ono se o něj starat taky bylo už o zdraví - prostě byl to vzteklý kanec, u kterého si člověk nebyl jistý, kdy ho kousne nebo zvalchuje pod sebe. A o smradu nemluvě ... proto se prasátka kleští už při váze dvaceti kil ...

O. Joklová 29.1.2016 22:25

Re: proč musí být brávek na zabijačku vykleštěný???

aha, no vidíš to jsou pro mne všechno novinky, to vůbec nevím

hm, hlavně že vím, že kocouři smrdutě značkujou - a ono je to i u jiných živočičšných druhů... holt jsem to nikdy necítila

4kilové prasátko musí být moc roztomilé

ale tu "operaci" na dvoře a bez umrtvení bych si asi odřekla :-((((((

Z. Verenka 29.1.2016 17:53

Zabíjačka

to bolo niečo!.každý rok sme chovali dvoch bravov/do 200 kg/ na zabíjačku.-teda u babičky.Potom prišiel ten deň.Ráno sa vstávalo ešte za tmy, tiež sme mali rozdelené úlohy.V zadnej kuchyni sa dal trunek do každej nohy a šlo sa na vec.Chyba bola,keď si chlapi zopakovali trunek/slivovičku,alebo terkeličku ešte raz. K tomu sa viaž spomienky neskutočné.Pamäatám si,ako brav už upalovaný/teda mrtvý/ vstal a ako fakľa utekal do záhrady,kde boli stohy slamy.Zle picnutý jatočnou pištolou.-veľká hanba pre majstra a dôvod na ďalšie vypitie.

YGA nadherné.nadherné.A čo ešte ,keď sa zabíjalo na čierno!!Nedostali sme povolenku a hotovo.Museli sme všetko robiť v noci a báť sa,že prídu žandári ! A nám deckám hovorili,že to nikde nesmieme povedať-lebo by babička a deduško museli spať na tvrdej lavici.

Doma ešte donedávna sme každý fašiang robili klobásy,udiť sme ich dávali majstrovi údenárovi.To bola poézia./dili sa dva dni na studenom dyme zo stromov čerešní.Platilo sa 1O Kčs za 1kg ajeden pár klobások./tie sme starostlivo pripravili-boli menšie ako ostatné

/ A čo,hovorila naša mama,bude mu dosť.

Som v práci,zajtra budem doma a pridám sem recept na ozajstnú čabiansku klobásu-dedí sa v našej rodine po generácie.

Z. Yga 29.1.2016 21:32

Re: Zabíjačka

Sem s čabajkou!

Jojo - stávalo se za tmy, rychle rozdělat oheň pod kotlem, nanosit vodu, nachystat troky - taky znám. Jenom u nás se prasátka neopalovala, ale spařovala, sypala kalafunou a "holila" zvonky. A jednou byl takový mráz, že než jsme přinesli vodu z kotla, tak vychladla a nebylo žádnej moci to prase spařit. A strýcovi zabikákovi mamka ohřívala v kotchaně ječmeň v troubě, sypala ho do gumáků a v druhém ohřátém kotchaně stál, aby neměl omrzliny ...

Z. Nelina 29.1.2016 17:07

Milá Ago,

lákavě to zní i vypadá, krásná dokumentace, bohužel za celý dlouhý život jsem nic takového domácího neochutnala.

Neměstští nikdy nic nenabídli, všechno sami sežr.......

Ale pan zabíječ je mně sympatický, i pro mě buchty jsou hold buchty na prvním místě.

Z. Nelina 29.1.2016 17:20

Re: Milá Ago,

Chybička se o jednu klávesu zmýlila

Z. Yga 29.1.2016 17:40

Re: Milá Ago,

To víš, vesničani se nacpali uzeným a pak šli dobývat ty pařezy, aby s nima udili další maso a mohli se nacpat a pak zas ty pařezy ... to je ten koloběh života (:o))).

Zabijáčovi se nedivím, že spíš sáhl po buchtách - za jedno byl už dlouho vdovec a za druhé tu zabijačku měl v sezónu tak třikrát do týdne a to se přejí aj to nejjemnější maso. Ovšem, aby ta buchta dobře klouzala do krku, tak ten se musel promastit gořalkou, to by jinak nešlo (;o)).

Z. Nelina 29.1.2016 18:00

Re: Milá Ago,

Proti kořalce naprosto nic nemám.

M. Crossette 29.1.2016 16:57

YGO bezva moravské počteníčko !

a díky fotkám, skoro jako bych seděla na rožku stolu a přičumovala (občas i kybicovala) jak se LPS a MK pachtí :)

Jinak se nepamatuji, že bych kdy jedla domácí uzené klobásy. Na zabíjačku k přibuzenstvu jsme jezdili dost často, ale podku si pamatuji, byly jen jitrnice a jelita. No mě z toho vepříka vlastně chutnalo fakt jedině čisté pečené maso. Nikdy jsem jitrnicích, jelitům, tlačence atd. nepřišla na chuť. Ale tak jako to YGO popisuješ, určitě bych kouskem dandule nepohrdla.

A jak se pozná, že je správně doudíno ? Podle barvy klobás? Jedna se odřízne a vyzkouší a pak už se pro příště ví? A jak se pálí dřevo, aby nešlehaly plameny, ale byl jen žádoucí kouř? Je mezi dřevem a zavěšeným masem nějaký "plát", prostě něco co zabrání ošlehnutí ohněm a uzené maso(kolbásy) dostaly tu krásnou načervenalou barvu a nebyly celé černé "od čmoudu? Jak vidíš o procesu udení vlastně nevím nic.

Z. Yga 29.1.2016 17:37

Re: YGO bezva moravské počteníčko !

Maričko - když se podíváš na fotky pece a komína, tak vidíš, že mezi ohništěm a vlastním komínem je cihlová podlaha s průduchem - a i na ten se ještě staví šamotová "stolička", aby náhodou plamen nevyšlehl. Musí se přikládat opatrně, aby nebyl žár, a dřevo, které kouří - my máme vyzkoušený dub a meruňky - a to velké kusy a především pařezy. Druh dřeva je taky velice důležité - nesmí se používat jehličnany a taky ořešáky - to by ta chuť byla zřejmě velice specifická (:o))))).

Jinak klobásy a samotné uzení následovalo většinou až tři - čtyři týdny po zabijačce - maso se muselo uležet v láku (sůl + česnek + voda).

H. Williamson 29.1.2016 16:29

Ygo, to je poezie

Poezie slov a chuti. Jak ja bych si dala. Tady o slusnou klobasu nezavadim. Prodava se neco pod nazvem polska kielbasa, coz je v podstate tocenak, ktery, kdyz videl udirnu, tak z rychliku. Ano, najdou se dobre, treba v Louisiane, ale to je zcela mistni zalezitost.

Tak by mne zajimalo - jaky je zhruba pomer masa k sadlu? V zachvatu megalomanie mne napadlo, ze bych neco takoveho mohla udelat. Mlynek na maso vcetne nasady na plneni mam - od nejmenovane zname firmy. Cista strivka se daji objednat na internetu. Navazala jsem kontakt s mistni jatecni firmou, puvodne kvuli hovezim lickum, ale i hrbetni sadlo by se naslo. Ono zde existuje, ale prodava se priserne nasolene. Urcite bych si mohla objednat nenasolene. Co nemam, je zdena udirna. Ale mame opravdu veliky gril na uhli a drevo, na kterem jde udit. Udili jsme na tom treba pulky lososa a kmaradi na tom udi krepelky. Teda tak vyuzene klobasky, jak mas ty, z toho nevycaruju, takze bych je jeste musela povarit, ale furt lepsi nez ta kielbasa.

Z. Yga 29.1.2016 16:43

Re: Ygo, to je poezie

Hmm - to ti přesně neřeknu. Počítám, že na sedm-deset kilo libového masa tak kilo sádla nebo podbradku. Totiž už si nepamatuju, kolik jsme toho masa kupovali a hlavně, kolik šlo do klobásů a kolik na šrůtky masa. A ještě nezapomeň při míchání masy přidat teplé (ne vařící) vody - prostě musí ti vzniknout příjemné masové těsto, které drží při sobě. Na to množství, co je na fotkách asi tak hrnek (250 ml) - ale musíš přidávat postupně, aby ti nevznikla polívka (:o)).

Jo a u koření hlavně nepřehnat s kmínem (když dáš víc papriky či pepře, tak budou ohnivější, a to ničemu taky nevadí, pokud to tak máte rádi) - tam fakt jenom špetku pro "lepší pocit" anebo přímo vynechat.

Dej vědět, jak se podařilo

V. Glover 29.1.2016 17:58

Re: Ygo, to je poezie

V Anglii klobásy taky neexistují a domeček je jenom pronajatý, jestli jednou budeme mít vlastní tak si tu udírnu třeba na zahrádce postavím.

T. Zana 29.1.2016 14:41

Info k věci (bohužel jen pro Pražáky)

zítra od 10 do 18 hod. v Národním zemědělském muzeu je akce Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu - bude i prodej a degustace :-)

Z. Lika 29.1.2016 14:47

Re: Info k věci (bohužel jen pro Pražáky)

Ha, konkurence! Ne abyste mi tu svíčkovou odřekly!

O. Joklová 29.1.2016 19:41

Re: Info k věci (bohužel jen pro Pražáky)

no Liko, toho se bát rozhodně nemusíš!! :-))))))

Z. Rpuťová 29.1.2016 12:31

To mělo být trestné, tohleto!

Takový mi dělat chutě, pak ukázat pár fotek a šmytec!

Já chcu DANDULI!

Mě ovšem domácí zabijačka nehrozí! Kdyby se totiž někdo dopustil té zlomyslnosti, že by mi věnoval selátko (rozkošné, samozřejmě), dopadlo by to samozřejmě tak, že nunátko by spinkalo v postýlce, já na podlaze, chodili bychom spolu na procházky a vůbec užívali života.

Takže nic, dandule nebude! :(((

Z. Yga 29.1.2016 13:05

Re: To mělo být trestné, tohleto!

Ale mohla bys mu láskyplně říkat "Ty můj dandulínku!"

Ostatně můj taťka měl za mlada takovou přezdívku - protože si furt do práce nosil na svačinu kus dandule a byl mrňavý, tak mu říkali Dandulka ...

Z. Lika 29.1.2016 13:40

Re: To mělo být trestné, tohleto!

Ygoooo :D I když... já taky někdy kocourovi říkám "svačino", když mě naštve.

T. Zana 29.1.2016 14:42

Re: To mělo být trestné, tohleto!

Nooo, výraz "psíčková" jsem už slyšela od nejednoho pejskaře :DDD

Z. Lída 29.1.2016 15:01

Re: To mělo být trestné, tohleto!

Jo, a taky hafanátky a štěkaná - to když mně naštvou :-))

Z. Lika 29.1.2016 10:59

Ach jo.

Přečetla jsem si článek znovu, prohlédla fotky... a za chvíli pomažu na lov klobásek. Máme tu kousek "Sklizeno" a "Grunt", tak se snad zadaří, i když i tam musí člověk pečlivě vybírat.

Z. Yga 29.1.2016 12:28

Re: Ach jo.

Tož lovu zdar a hladu zmar!

Z. Dalmi 29.1.2016 10:18

Já věděla, že to nemám číst

Uzeniny moc nejím, ale to bude tím, že domácí klobásku jsem asi nikdy neochutnala. A teď se budu muset jít najíst do zdejší kantýny :-(

Skvělé Ygo, skvělé