25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Párty rohlíčky

Moje milá tchýnička ráda pořádá různé oslavy pro rodinu a přátele. Je vynikající kuchařka a dokáže lehkou rukou skloubit prvorepublikové recepty se světovou kuchyní...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Šusová 3.2.2017 12:25

Re: Dede

Mno........ původně jsem chtěla napsat, že bych to neviděla tak optimisticky, protože např. její hrátky dokáží být poměrně brutální, ale......... pak jsem si uvědomila, že on je jediný, kde se ta čůza flekatá jakoš, takoš ovládá. On už si jí sešikanoval alespoň částečně. V tomhle jsem mu musela nechat volnou tlapku, protože by ho jinak zdevastovala. Takže jo, máš pravdu, zkrocení zlé ženy v praxi :-D.

Z. Lika 3.2.2017 12:50

Re: Dede

Hezky, Rumštajn!

T. Zana 3.2.2017 13:02

Re: Dede

Rumíček umííí!

E. Šusová 3.2.2017 14:08

Re: Dede

:-) je to můj šikovňoučký hošíček. A má trošku volnou ruku, ne moc, ale trošku ano, protože ona je fakt kopyto, který se neovládá a kdyby si ji nesrovnal do latě, tak ho fakt převálcuje. Ono stačí, jak si ho strčí pod pantofel až dospěje :-)

E. Šusová 3.2.2017 10:31

Hmm, dnes jsou rohlíčky obzvlášť vypečené!! :-D

určitě se doma vyzkouší!! Před časem se hecnul páníček - no před časem, už delším časem - a taky vyrobil domácí houstičky. Výborný byly, tohle by je ale mohlo trumfnout!

D. Ruščáková 3.2.2017 10:26

Renato, to vypadá moc dobře

možná to i zkusím - až někdo ještě přijede:)) Tedy ne, že bychom to s Martinem nesnědli, ale moje afinita k pečivu je větší, než by měla být, tak si tyhle dobroty radši držím od nosu:))

Z. Lika 3.2.2017 9:47

Ivina poznámka mě přiměla

nahlédnout do kuchařky Viléma Vrabce, rok vydání 1969, a v receptu na rohlíky a housky je jak vejce, tak máslo. A jsou to tzv. obyčejné rohlíky třeba ke guláši. No jo, od té doby uplynula spousta let a změnily se receptury.

Dnešní Mlsotník mě naladil, na různé potlachy se bude hodit. Jo a přes noc kynuté těsto v lednici znám z pečení chleba, to je úplný zázrak stvoření.

Díky, Renato!

Z. Iva 3.2.2017 10:13

Re: Ivina poznámka mě přiměla

Liko, do housek, rohlíků, veky, baget... opravdu vejce nepatří. Studovala jsem sice technologii masa a konzervaci potravin, ale měli jsme i základy ostatních potravinářských technologií, takže bych o tom měla něco málo vědět.

A není to "výmysl" posledních let, ze školy jsem už třicet let.

Pan Vrabec byl kuchař, ne pekař ;) , takže to bude recept na rohlíky, které pekli někde v restauraci.

Z. Lika 3.2.2017 10:32

Re: Ivina poznámka mě přiměla

Aha, děkuji za vysvětlení.

E. Šusová 3.2.2017 10:48

Re: Ivina poznámka mě přiměla

Joo, těsto ubytované přes noc v lednici - to je supr vychytávka. Používám u buchet a koláčů. Večer si připravím a druhý den už to jen lítá.

T. Zana 3.2.2017 9:41

To vypadá moc pěkně

Asi jsem se k ochutnání nikdy nenachomýtla, ale vypadá ten návod (zejména teda vzorná obrazová dokumentace) lákavě.

A taky je výhoda, že se dá dělat i v množství vhodném pro dvě osoby, případně pro tři, kdybych se chtěla vytahovat na synka :-)

To mi připomíná - Pražáci, zítra mají v řeznictví pana Hudery (adresa je na netu) zabíjačku - chtěli jsme jít, jenže nám to nevychází. kdo je masožravý, ocení :-)

Z. Vave 3.2.2017 9:38

Houstičky i rohlíčky

vypadají velmi lákavě, Renátko. Vyzkouším je určitě, protože o domácím mlsacím pečivu dlouho uvažuju.

M. Pajakerryková 3.2.2017 9:05

no jelikož se mi povedly

kynuté buchty tak snad už mě kynuté těsto vzalo na milost dost možná rohlíčky vyzkouším :)

Dalmi, vzpomněla jsem si na tebe, ráno přede mnou do kopca jel frajer s jeepem a vozíkem a vůbec ho netočilo, že já bych taky ráda vyjela.....ale vyjela

v bedýnce je veselo, kdo může at dojede na návštěvu, okamžitě bude mít na gatích 4 pijavice :)

Z. Iva 3.2.2017 8:49

Tak to jsou spíš briošky,

do rohlíků a housek vejce nepatří.

Obyčejné housky dělám takto:750 g chlebové mouky,250 ml mléka

250 ml vody,2 čl soli, 1,5 čl suš. droždí

Zadělat těsto, přeložit po délce natřikrát, vzniklý obdélník ještě stejně poskládat. Dát švem dolů do olejem vymazané mísy, po vykynutí zopakovat přeložení a dát znovu kynout. Poté rozdělit na 16 dílů a uválet rohlíky, housky.. Nechat vykynout přikryté na vále, přenést na plech, potřít vodou, posypat čím libo a péct při 200 st.

J. Jovo 3.2.2017 8:39

Souhlas s máslíčkem.

Máslíčko je máslíčko.

Z. Rpuťová 3.2.2017 7:51

Hledala jsem nedávno recepty

na pečivo a dost mě zarazilo, v kolika receptech je ten olej!

Vrtá mi to hlavou, neb s rozpuštěným máslem je opravdu chutnější, o tolik levnější to taky není a "práce" z rozpouštěním másla nestojí za řeč...

Tenhle receptík se dá bezvadně rozdělit na polovinu, takže určitě použiju! Díky!

Z. Matylda 3.2.2017 7:22

Myslím,

že takové rohlíčky nosila na besídky do keramiky jedna paní z vedlejší dědiny. Chutnaly mi moc, takže někdy zkusím!

Z. Xerxová 3.2.2017 6:44

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Houstičky (z levnějšího těsta k okamžité spotřebě, brzy tvrdnou) dělává naše babča ke každé slavnostnější příležitosti. Tvoje těsto se mi líbí, vyzkouším.

Z. Xerxová 3.2.2017 6:53

Re: hezký den

jo a poznámka počasová - je nad nulou - více než stupeň. Rampouchy tajou, ale led na zemi zůstává... Silnice jsou rozsolené bezpečné, ale třeba ušlapané stezníčky zahradní vedou k zajímavým pohybovým kreacím...