Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Š. Matyášová 25.12.2022 12:51Letos nepecu...Leon sladké nejí a jsme doma...jedina mlsaci dobrota je ajrkonak do kafe😋 |
Z. Matylda 23.12.2022 18:44Když jsem letos navrhla, že ještě udělám kuličky, bylo mi řečeno, že ani nemusím... tak jsem je nedělala. Takový druhy cukroví mám ráda |
M. Crossette 23.12.2022 18:01Tohle hezké videjko mi přišlo mailem. Mám dojem, že už jsem ho už jednou viděla, ale ráda jsem se podívala znovu. Protože tam jsou sušenky a mléko, vlastně se hodí i do Mlsotníku https://www.youtube.com/watch?v=8OTgKJrpgl0 |
Z. Lika 23.12.2022 20:35Moc hezké Bylo mi líto pejska, jak se usilovně snaží nepodívat se na ty sušenky |
M. Crossette 23.12.2022 16:00Tyhle kuličky dělávala jedna moje teta, jen místo vloček byly drobečky piškotů. My ale máme vločky rádi, tak tyhle by nám určitě chutnaly. Zkusím asi někdy ne-vánočně, teď už se mi do dalšího jakéhokoliv cukroví nechce.Ale recept jsem si uložila. Včera jsem pekla vánočky. z kila mouky jsou vždy dvě velké. Jednu vždy dostane moje čes. kamarádka od které zase já dostávám krabičku jejího výborného mnohadruhového cukroví. Normálně peču skládanou z 9 pramenůů (4-3-2), ale napadlo mne z roupů zkusit jednu uplést ze 6, jestli bude baculatější tak jak ukazují obrázky a že se nemusí píchat žádné špejle. Pusitla jsem si tohle video, koukala jsem na něj snad 5x ale stejně jsem pak prameny asi motala všelijak. Kuchař na videu prameny natahuje, ale mně se hned první už jen zvednutý přetrhl a tak jsem pak motala dost opatrně a stejně syrová bábovka nebyla nijak vysoká a oblá. Na pohled špejle nepotřebovala, ale v troubě se při pečení zplacatěla tak, že je dokonce nižší, než moje vrstvená. Ještě teplou, necukrovanou a na plechu jsem tu první vánočku odvezla kamarádce, tu 6-pramennou si dáme za chvilku k snídani. Za pokus to stálo, bude určitě dobrá, ale zůstanu u svojí roky vyzkoušené. Z kolika pramenů pečete vánočky ? https://www.youtube.com/watch?v=1NioOB_A2ok |
Z. Lika 23.12.2022 16:32Maričko, určitě jsem pekávala vánočku z 9 pramenů - 4, 3 a 2, stejně jako ty. A s vánočkou bych se do novot nepouštěla - naučila jsem se tu od mámy a vždy se vydařila. Bohužel MLP ji nejí, protože má radši ze sámošky takové ty "péřové" :D Tak přeji dobrou chuť k vánočkové snídani :-) |
Z. Xerxová 23.12.2022 13:41tak jsem teď udělala ořechovou rychlovku - ušlehala jsem sníh z decky bílků (ještě budu dělat jednu várku mezi svátky, neb z vánoček mi bílků zbylo dost), vmíchala jsem 8 dkg cukru (bacha - ne moučku) a 8 dkg namletých vlašáků. A pytlíkem na pečící papír dělala malé hrudky - a sušila je v troubě hodinu na 110 stupňů... Z decky bílků dva plechy - cca 100 cukrátek Není to moc sladké, je to křupavé - ale aby to nezvlhlo, jsou uskladněné v "děravém" košíčku na radiátoru... |
T. Zana 23.12.2022 13:47Hmm, tohle bych si dala. Ještě možná s čokoládovou polevou |
Z. Jajka 23.12.2022 15:26Určitě udělám ořechové roští podle Xerxové, straší mi v ledničce 5 bílků. Cukru a ořechů by mohlo být podobně, někde mám recept... |
Z. Xerxová 23.12.2022 19:54jojo - základní recept na ořechové roští bylo na čtvrtlitr bílků 20 dkg ořechů a stejně cukru. Je to stejné |
Z. Lika 23.12.2022 16:33A když vmíchám cukr-kostky, budu mít rovnou místo hrudek kostky |
E. Zvolánková 23.12.2022 12:44Já se letos musím úplně stydět, že jsem pekla jen perníčky a víc jsem nestihla. Ani nebyla ta správná vánoční nálada. Teď, když už mohu jít z práce domů a čeká mě volný příští týden, je mi líp a možná ještě udělám nějakou variantu na ty kuličky Kokos tam bude určitě, to jo, ale mám načaté kakaové salko, tak si to usnadním. Jinak všem Zvířetníkům krásné svátky přeji v pohodě, lásce a míru a žádný stres. A do nového roku všechno nej, hlavně to zdraví. Ať se tu zase všichni pod "taktovkou" naší milé Liky zase v příštím roce scházíme nad hezkým počteníčkem. |
T. Zana 23.12.2022 12:36Kokosové kuličky dělám - nepříliš překvapivě - z kokosu . A máslo používám změklé, protože tu hmotu (cukr, kokos, kakao, máslo) umatlám jako těsto a obalím ve zbylém kokosu. Tyhle kuličky občas dělávám, protože jsou hotové hned, ale vždycky ten kokos zbyde (a já ho jinak moc nemusím, resp. nikdy jsem nepřišla na způsob, jak ho zpracovat, aby mi to chutnalo). A dokud jsem ještě pekla, považovala jsem za nejlepší medvědí pracky - s hořkou čokoládou, skořicí a hřebíčkem. Neobalované v cukru ! |
L. Blaza 23.12.2022 15:06Zano, vyzkoušeli jsme ze zbylého kokosu dělat po novém roce bábovku a recept se ujal. Někdy dám namísto mléčné čokolády na vaření i bílou a je to taky fajn. Čokoládou nešetřím. :) |
L. Blaza 23.12.2022 15:08Kokosová bábovka
1 1⁄2 hrnku hladké mouky
1 1⁄2 hrnku strouhaného kokosu
3⁄4 hrnku krupicového cukru 1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek do pečiva
3⁄4 hrnku oleje 3⁄4 hrnku mléka 3 vejce 50 g čokolády máslo na vymazání a mouka na vysypání formy Mouku, kokos, cukr krupicový a vanilkový, prášek do pečiva, olej, mléko a vajíčka důkladne promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do těsta jestě vložíme nalámané kousky čokolády. Pečeme ve vyhřáté troubě pri 180 °C 30-45 minut. Pokud těsto plníme do formy na muffiny, do každé formičky vložíme jeden kousek čokolády a pečeme asi 15 minut. |
Z. Lika 23.12.2022 17:19Á, Blážo, děkuju dvakrát- jednak za recept a jednak za to, že jsi mi připomněla, že mi, tj. nám. zana slíbila recept zase na jinou bábovku |
T. Zana 23.12.2022 17:22Eh, Liko, já s tím takňák počítám . |
T. Zana 23.12.2022 17:20Vida, muffiny mám ráda - a když se dá hodně čokolády (určitě ne jen jeden smutnej samotnej kousek ), tak by to mohlo být ono . Díky, Blážo . |
M. Gillová 23.12.2022 16:18Anó, pracny! To jejich koření je pro mě esence Vánoc . Já jsem letos ještě pomalejší než obvykle, takže na mě teď v podvečer a večer ještě čeká těsto na vanilkové rohlíčky a išlské cukroví. Mám ovšem zlepšovák na druhy vykrajované z plátu těsta: ty odkrojky znovu nezpracovávám a nerozvaluju, ale upeču a rovnou se to jí jako sušenky. Moc dobrý! |
T. Zana 23.12.2022 17:25To je mazaný |
Z. Inka 23.12.2022 10:28Já budu dělat jenom slanoví, takže tyčinky asi spáchám dneska a šneky zítra. No a tyčinky a šneky průběžně obden, až se najednou ukáže jaro... |
Z. Lika 23.12.2022 11:16Přiměla jsi mě k zamyšlení - když slanoví, tak sladkoví. Když cukroví, tak sůloví :D Šneky - doufám, že to bude nějaká roládka z listového nebo kynutého těsta, bez boudiček |
Z. Tečka 23.12.2022 9:47Sladké skoro nepeču, dostávám. Pro tu trošku, co bych snědla je škoda zapínat troubu a patlat cokoli. Mým nejlepším cukrovím na Vánoce je řízek jak letiště. Já prostě na sladké nejsem. Ujíždím jenom na pěnovém, ale to si koupím. |
Z. Lika 23.12.2022 11:20Předpokládám, že to nebude jak letiště pro Mriju, to by musel být extra pevný! |
Z. Tečka 23.12.2022 14:33Copak pevný, ale velký! (na Vánoce si schovávám panenku) |
T. Zana 23.12.2022 17:26Jsem si v první chvíli představila panenku - mrkačku a dost jsem nechápala . |
L. Blaza 23.12.2022 9:05Já letos experimentovala a chtěla jsem udělat nepečenou roládu. Nějak se mi to těsto strašně lepilo, nepomohlo nic, srolovat to nešlo. Nakonec to v lednici nějak ztuhlo, ale hezké to nebylo. Tak jsem to popadla, celé to prohnětla dohromady a jsou z toho skvělé kuličky obalené v kokosu. A mám nový recept! |
Z. Lika 23.12.2022 9:13To mi připomíná, jak jednou kolegyňka nesla na oslavu dort, vlastnoručně upečený. Bohužel sebou v metru sekla, ale když přestala plakat nad rozbitým dortem, byly z něj nakonec vynikající koulohrudky |
L. Blaza 23.12.2022 10:08A takhle vznikaj vynálezy! |
Z. Lika 23.12.2022 10:50Ano, vidět tu sklenici poloplnou, a ne poloprázdnou. A když ti osud nadělí citrony, udělej z nich citronádu. Štěstí přeje připraveným. Neplač nad rozlitým mlékem, využij příležitosti k důkladnému vytření celé kuchyně. A co nás nezabije, to nás posílí |