Středa 21. května 2025, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Pro přispění do diskuse se prosím přihlaste.

Přihlásit se

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Foto

Sobota 26.4. večer. Tak jsem dnes, ještě za tepla vyzkoušela Jajčin recept. Ráno jsem uvařila (a oloupala) brambory a po večeři zadělala na br. knedlíky (s tím, že je budeme mít v neděli, na sobotu už byl jiný plán). Jak jsem psala, chtěla jsem českou hrubou nahradit zdejší kukuřičnou, která je na omak rozhodně hrubší. Dělala jsem jen poloviční dávku receptu, bylo to 5 středních brambor. Dala jsem si vařit vodu a pak na jemném struhadle strouhala brambory. No hned u první jsem ke konci "strouhala" spíše lepivý cucek (asi typem brambor, jiné nekupuji, ani nevím, tu jsou tu rozdíly jako u vás). Zbylé 4 jsem dostrouhala na středních slzách, to šlo dobře, jako i dále zadělat těsto. Udělala jsem 3 hezké válečky, vypadaly přesně jako na Jajčině fotce. Hodila jsem je to hrnce a ani jsem nestihla umýt pracovní desku a nastavit minutník, když voda začala přetékat. Rychle jsem hrnec odtáhla s tím, že to se stává. Jenže, když jsem zvedla pokličku, místo 3 pěkných válečků jsem měla 3 "válečky" síly a délky palce a i jim už moc nechybělo, aby se zcela rozvařily. Prostě dokonalé fiasko. Rozhodně ne chyba v Jajčině receptu !!!, ale v té kukuřičné mouce !!!!. Zpětně jsem si uvědomila, že všechny recepty s ní jsou vlastně pečené v troubě nebo na oleji, takže při vaření v horké vodě se mouka prostě rozpouští. Není to tragedie, jsem ráda, že jsem to zkusila a zjistila že to nejde a také ráda, že jsem udělala jen poloviční dávku. Nezbývá mi, než příště dát tu naši obyč. mouku Byla jsem na bram-knedle fakt nachystáná, jak si pochutnáme, no nevyšlo to, ale určitě budu experimentovat dál a určitě zvítězím.!!!

Foto

L66i48k18a 58L23i56k84a

27. 4. 2025 7:29

Maričko, to je smutná příhoda s těmi knedlíky. Bude to podle mě lepkem - kukuřice ho nemá a tudíž nemá jak držet pohromadě. Takže ti vznikla knedlíkové polévka!

Foto

Díky Jajko za skvěle podaný tenhle recept, vyzkouším. S hr.moukou je to tu problém. Vím, že se v US dají koupit v některých obchodech "evropské mouky", ale sem k nám bych si je musela odkudsi objednávat přes net, což by knedíky dost prodražilo. Kdysi dávno se tu prodávala hrubší mouka Wondra, která byla skvělá. Teď už jí prodávají jen v upravené verzi jako instantní (na omáčky), v malém množství a též o dost dražší. Přesto ji - právě že je hrubší - kupuji a tak menší hrnek přidávám k obyč. mouce když dělám knedlíky. Zde na Jihu je velmi oblíbená kukuřičná mouka (cornmeal), která se prodává v různé hrubosti. Já ji používám třeba na "indian pudding", použít ji na knedlíky mě nikdy nenapadlo. Ale do těch bramborových bych to mohla zkusit. Už hodně dlouho jsem br.knedlíky nedělala a myslím, že jsem je míchala jen tak od oka.Byly dobré, ale - asi právě kvůli mouce - více "patlavé". To nám nevadilo, protože já je stejně vařila dopředu, abych je další den mohla opéci do zlatova, posypané do tmava osmaženou spoustou cibule. Tak je máme oba velice rádi. A teď se mi úplně sbíhají sliny a co nejdřív budu experimentovat možná právě s tou kukuř. moukou (mám doma).

A jak je na fotce kráječ knedlíků a "dlouhá sběračka", tak přesně toho oboje mám, kdysi dávno koupené v Praze. Na lovení kned. válečků z hrnce je skvělá. Mám roky na knedlíky extra koupený velký, široký, hluboký hrnec, do kterého se dá tahle sběračka vložit. Tedy, kdyby tam byl jen jeden váleček. Protože jsou vždy dva, nejprve první trochu nadzvednu nad vodu a pak teprve podeberu touhle sběračkou.

Foto

Krásné knedlíkové zátiší na talíři, jen se na ně srdce směje

U nás se bramborové knedlíky vařily s dětskou krupičkou a babička dělávala bramborové šišky posypané mákem nebo osmaženou strouhankou. Dobrota veliká.

A ten kráječ na knedlíky, to mi připomnělo, jak jsem jednou vařila knedlíky, děti tehdy byly mladšího školního věku, a mně se nějak moc nedařilo. Už nevím čím to začalo, jestli mi knedlík při vyndavání z hrnce šplouchnul zpátky nebo tak něco, a pak se mi nějak zadrhly ty dráty na kráječi a nešlo to zmáčknout. A jak jsem byla už trochu vzteklá, tak jsem s tím mrskla na zem a mám dojem, že jsem na to i dupla. Takže kráječ totálně zničený. A pak jsem k Vánocům dostala od Honzíka nový. A mám ho do dneška.

Foto

Hm, pákový lis na brambory, u nás mačkadlo, jsem měla po mamince, ne-li po babičce... až do doby, kdy už měl dost. Byla jsem na něj zvyklá a nepřišlo mi, že by šel ztěžka.

Po dlouhém shánění jsem sehnala nový. A ohnula jsem ho, asi to byla kvalitní sovětská ocel . Od té doby brambory strouhám a nenávidím to. Můj palec by mohl vyprávět...

ŠM

mám ho-ten novej a jde to v pohodě..starý se dají sehnat na bazarech....

Foto

A32l31e92n80a 63A72l78i68m62o

25. 4. 2025 10:55

Teda tys mi udělala chutě. Asi budu muset zajít k řezníkovi a jehněčí ji objednat, ale dnes ne, tady leje jak z konve. Špenát by byl a brknedlíky taky.

Já je dělám z vařených brambor (ne nových), vajíčko, a část hrubé mouky a část dětské krupičky, mírně osolit. Od oka, takže váhy vám nepovím. Ale moje teta mě kdysi dávno naučila, ty knedlíky před vložením do vroucí vody vyválet - obalit v bramborovém škrobu, nerozvaří se.

Ale dneska bude u nás segeďák, který miluju a který jsem dlouho nemohla, už můžu. Vepřová plec, Křimické zelí , houskový knedlík, co může být lepšího?

Foto

Bramborové knedlíky dělám podobně - 2/3 mouky a 1/3 krupičky (případně krupice, jde to taky). Ten škrob, to je zajímavá myšlenka.

ŠM

u nás spíš špalíčky..pěkně z krupice a vařených brambor.. a přicházíme na oblibu polským Kluzskům ... ale víc než na knedle,mám chuť na ten špenát...

ZJ

Šarko, krupice se může používat místo hrubé mouky? V Norsku ji nemají. Mají hladkou pšeničnou a žitnou, jinak ostatní jsou různě mleté celozrnné. Tedy většinou na hladko. Krupici mají, jemnou.

Foto

L97i15k54a 75L60i10k93a

25. 4. 2025 7:37

Jo a ten talíř s jehněčím a špenátem a knedlíky, to je opravdu povedená kompozice, mňam!

Foto

L40i81k43a 46L64i31k31a

25. 4. 2025 7:36

Pro mě osobně konečně schůdný recept (protože názorný) a jsem teda zvědavá, jestli mi těsto začne pod rukama řídnout...

ŠM
ZZ

Staré brambory už jsou fuč. Olámala jsem klíčky (zde zvané kle) , uvařila... a Mušketýr je opekl nakrájené na plátky a snědl ani na knedle nedošlo

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz