MLSOTNÍK: Bramborové knedlíky
Zbytek jehněčího se špenátem a bramborovými knedlíky. foto: Jajka, Neviditelný pes
Ještě pořád je šance uvařit si bramborové knedlíky ze starých brambor (z nových nic moc...), raději větší množství a nějaké uložit do mrazáku. Takové jehněčí na cibuli s česnekem a tymiánem a k tomu špenát, mňam. Nebo pečená kachna s červeným zelím...
Na knedlíky používám brambory „B“ (více o typech brambor např. zde). Totiž podle mě na druhu brambor záleží, v kuchařce jsem z dávných dob měla svoji poznámku, že těsto musí být tuhé, ale pro „B“, které v současné době kupujeme, to tak úplně neplatí.
Základní recept je 80 dkg brambor uvařených ve slupce, stačí ráno, oloupat a nechat vystydnout (a radši i trochu oschnout), k tomu 2 vejce, 35 dkg hrubé mouky (praví kuchařka, dávám od oka...) a sůl.
Začínám postavením správného rendlíku (velkého) s osolenou vodou na sporák, kterou hned začínám vařit.
Na vál nasypu hrubou mouku, lehce osolím a na křenové straně struhadla strouhám bramboru po bramboře pěkně dokola. Zbytek brambory klidně procpu hrubou stranou struhadla. My totiž máme rádi, když jsou v bramborových knedlíkách kousíčky brambor. Nastrouhané posypu další moukou, rozklepnu do důlku vajíčka a na hrubo zpracuji nožem.
Následuje ruční propracování za dalšího přidávání mouky, až se mi hmota zdá tak akorát. Není moc tuhá, knedlíky podle mě mají být nadýchané, žádný obušek :-). Utvořím válec, rozdělím na tři díly a vyválím válečky o průměru cca 8 cm. Délka tak akorát, aby se po uvaření vešly do knedlíkového kráječe.Tentokrát jsem měla brambor 1,2 kg, tak těch válečků bylo 5 a největší rendlík, který mám, je na 10 litrů.
Válečky dávám hned jeden po druhém vařit. Každý několikrát podeberu ode dna vařečkou, aby se nepřilepily. Doba varu je 20 minut, v polovině doby už knedlíky vyplavou k hladině a já se je pokusím ve vodě otočit. Někdy se jim nechce, nevadí to.
Pak je po jednom lovím, a na knedlíkovém kráječi krájím. Trvalo mi hodně let, něž jsem si kráječ koupila, a nedám na něj dopustit. Z kráječe urovnám knedlíky na mísu, přikryji fólií a nechám vychladnout.
Mívala jsem i pákový lis na brambory, ale síla potřebná k propasírování brambory byla velká. Dost brzy jsem ho zavrhla a šel z domu.
Tentokrát byl ke knedlíkům zbytek pečeného jehněčího z mrazáku podle oblíbeného receptu: cibule, česnek, tymián, lze v papiňáku i troubě, a k tomu špenát (s česnekem). Dobrou chuť!
Foto: Jajka