28.9.2021 | Den české státnosti


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rýžový nákyp s ovocem

Toto je přímo zákusek :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 12.3.2021 18:29

Nelino,díky za recept, vyzkouším. Není to tak dávno, co jsem dělala jáhlový nákyp od Zany (s kompotovými broskvemi) a tenhle rýžévý vypadá velice jedle. Maminka dělávala se švestkami, jak už si vůbec nepamatuji.

Rýži jako přílohu používám nejčastěji, máme ji rádi. Ale kupuji jedině New Orleanskou, která je předvařená, dlouhá a máme ji rádi na talíři sypkou. Takže na nákyp se asi hodit nebude, bude třeba koupit jinou která se snáze rozvaří. Jinak hlavně manžel má sladké večeře rád. Většinou sama rozhoduji, co bude k večeři. Ale někdy, když uvažuji na třeba dvěma, třemi masovými možnostmi, tak dám choti na vybranou. On vyslechne a pak přidá "a nebo třeba waffle":-). A ty pak take jsou a manžel velmi spokojený:-). On si na ně dává jablečné puréé (a javorový sirup), já tak sním jen první waffle, na druhou, ještě za horka položím plátek sýra, sladkou už jí nechci. Takže vím, že nákyp bude určitě přijat a pochválen.

V receptu se mi zdá, že rozvařené kompotové ovoce nemusí vadit, když je celý nákyp nadýchaně měkký (a netřeba ani parádně rovnat, když na to stejně přijde další vrstva). Pamatuji se, jak prvně dělala kynuté knedlíky s jahodami. Jahody byly na pohled vyzrálé, ale když se pak hotový knedlík rozkrojil, vnitřek jahody byl tvrdý, nezralý. Od té doby si dávám pozor, aby jahody byly skrz naskz zralé - raději menší, nebo je pro jistotu rozkrojím. Stejně tak jsem pohořela s blumami. Evropské švestky tu nejsou (tedy tady na Jihu ne), tak jsem jednou koupila tmavě fialové kulaté blumy. Na jídlo nebyly špatné, a i když jsem do knedlíku balila jen polovinu, za tu krátkou dobu vaření se dostatečně neprovařily, vlastně ani neprohřály. Víckrát jsem je už nepoužila.

T. Zana 12.3.2021 20:17

Maričko, to jsem ráda, že jahelník chutná :-).

Máš pravdu, na rýžový nákyp to chce spíš nějakou kulatou rýži, co není sypká (aspoň u nás to tak bývá) - jistě něco najdeš.

Docela chápu, že příliš mnoho sladkého nechceš (akorát já to mám obráceně a slaným bych začala a na sladké přešla až po něm ;-)).

Čirou náhodou sušené švestky by se u vás nenašly? Do nákypů jsou fajn.