Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Mrkvocuketové placinky
Co naděláte, prostě miluju mrkev a cukety. Takže když jsem natrefila na toto inspirativní video, musela jsem recept vyzkoušet. Je to prajednoduché. I když... však uvidíte.
Co potřebujeme:
- 1 pořádná mrkev
- 1 nevelká cuketa
- tvrdý sýr 100-150 g
- 2 pořádné stroužky česneku
- 2 menší vejce
- sůl, pepř a olej na smažení
Nejdřív nastrouháme mrkev (najemno) a cuketu (nahrubo), trochu posolíme, promícháme a umístíme na cedník - je potřeba se zbavit částečně vody.
Nechat odpočívat 20 minut.
Potom hmotu po hrstkách vyždímat a přendat do mísy (zeleninovou „vodu“ lze přilít třeba do polévky). Přidáme vejce, nastrouhaný (prolisovaný) česnek, pepř, nahrubo nastrouhaný sýr a promícháme.
A pak tvoříme malé tlusté placičky a smažíme. Lepší je to na nelepivé pánvi a lepší je tvořit opravdu menší placinky. Má se smažit na mírném ohni, z obou stran do zhnědnutí, a pak ještě na chvíli přiklopit pokličkou. Já se s tím tedy mnoho necrcala a usmažila jsem placičky dost rychle, takže uvnitř to trošku ještě chrumkalo.
Kupodivu se mi to celkem i dařilo obracet, poměrně dobře to drží pohromadě. I když chce to obracet opatrně, pěkně vždycky podebrat. Taky mě udivilo, že sýr se nijak zvlášť neroztékal.
Byla to příjemná změna - slupla jsem vlastně celou cuketu a tři mrkve na posezení :-)
Doporučuje se k tomu jogurt nebo zakysaná smetana.
Ještě tam nabízejí variantu, že placičky lze před smažením obalit ve strouhance, případně přimíchat strouhanku i dovnitř. Kdo nesmí lepek, sáhne po bezlepkovaných obalovacích směsích nebo po kukuřičných lupíncích - pozor, ty běžné v sobě lepek mají (ječný slad), takže číst etikety a hledat lupínky s kukuřičným sladem.
Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.
Foto: Lika
Vše potřebné zjistíte zde...