20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chutney (čatný) „co dům dal“

Když jsem byla malá holka a někdo přede mnou řekl „čatný“ nebo „lečo“, pokaždé jsem se otřásla odporem. Ale dnes...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Bytová 13.8.2021 17:13

Příspěvěvek k jazkovému koutku.

Čatní, výslovnost z hindštiny, čatný, česká transkripce z angličtiny. Už si pamatuju v české řeči germanismy, rusismy, nyní hojně špatné užívání angličtiny. Takže díky za osvětu, teď ještě hindština.

A. Bytová 13.8.2021 17:19

Mělo být pod D. Provazníková s dovětkem, že ne každý touží být globálním kosmopolitou. A česky se tomu v této zemi ještě pořád beztrestně říká čatný. /viz Ústav pro jazyk český/

T. Zana 13.8.2021 18:24

Jo, chtěla jsem se taky ozvat - ono je to sice pravda, ale k nám to slovo přišlo přes angličtinu. Nicméně jak říká autorka, na chuti to neubere ;-).

M. Crossette 13.8.2021 20:48

Ano, anglicky se to také vyslovuje "s tvrdým y"(a extra jsem to nechala vyslovit chotě:-)), jak americkou, tak anglickou výslovnosti. A to je v obou zemích (hlavně Anglii) Indů hodně a přesto to vyslovují tvrdě. Prostě zvyk.

Jinak Evo zajímavý recept, moc hezky nafocený. Kdybych někdy na něco takového dostala chuť, vím, kam se kouknout.:-) Za pobytu v Anglii jsme si občas kupovali podobou zeleninovou směs, tam tomu říkali Piccalilli a ve směsi byl hlavně květák a kyselé okurky a cibule. Žlutou barvu tomu dodávala kurkuma. Tady se prodávají podobné směsi, na Jihu ze zelených rajčat a paprik, různé typy kyselých a sladkokyselých tzv. "relisch". Můj tatínek dělával různé čalamády, už si vůbec nepamatuji, co vše v nich bylo, ale byly dobré, ostré. Podobně kysele nakládal dýni. Než my vyndali krční mandle trpěla jsem na hnisavé angýny a to jsem klidně snědla celou sklenici té kyselé dyne najednou - v krku ta ostrá chuť nálevu krásně "chladila" a překryla bolest.

D. Provazníková 13.8.2021 14:50

Vážení, nechci být rýpavá, ale správně se vyslovuje "čatní" - ne "čatný". Na chuti to asi neubere, ale uchu to víc polahodí:-).

L. Jakovljevičová 13.8.2021 12:23

Milá Vave, Abyt a ostatní Alenky! Všechno nejlepší k svátku V

Z. Lika 13.8.2021 12:33

Á, všecko nejlepší! V

T. Zana 13.8.2021 12:35

Všecko nejlepší, pěkně oslavujte V!!

A. Bytová 13.8.2021 12:42

Děkuji a též přeji ostatním spolualenkám. V

Z. Jenny 13.8.2021 18:16

Taktéž! Ať žijí Alenky a moje bezva snacha,také Alenka! VVR^

M. Crossette 13.8.2021 20:49

Všechny zdejší Alenky - doufám, že jste si hezky užily sváteční den !

T. Zana 13.8.2021 12:14

No panečku...

Nemám zdroje zeleniny, takže vyrábět asi nic podobného nebudu, ale teda špendlíků se letos v našem okolí urodilo až hrůza, to je jediná surovina, které bych měla na rozdávání.

Fakt se dají dát do bublaniny? Já zatím vždycky měla pocit, že na to mají příliš velké pecky (a nikdo ode mne nemůže čekat, že bych je snad vypeckovávala ;-)).

Z. Lika 13.8.2021 12:34

Tak budeš pecky plivat, to nevadí. Miluju tyhle bublaniny s ovocem nahusto, mňam R^

T. Zana 13.8.2021 12:36

Já mám asi nejradši angreštovou. Ale jím všecky (ještě tak někde sehnat višně :-P).

Š. Matyášová 13.8.2021 13:29

jdou z nich marmelády, octy, umeboši švestičky,ume ocet, kompoty, rosoly i špendlíkovice....

Z. Jenny 13.8.2021 18:39

Zano, špendlíků se neboj! Ony ty pecky v bublanině jsou velmi malinké, takže je klidně pozřeš. Pokud vyplivneš,taky dobrý.R^ Jsem choulostivá na žaludek i žlučník ale tohle mám odzkoušené a bez problému. Naopak, výsledek je ohromující;-D a prospěje zažívání, rychlý není, buď v klidu. Ty žluté plody jsou už zralé, ty načervenalé docházejí. R^V

T. Zana 13.8.2021 19:56

Tak jo - aspoň nějaké ovoce bude ze samosběru ;-).

A. Alimo 13.8.2021 12:08

Čatný dělám taky, základem jsou cukety a rajčata, může být i pár zelených, pak se tam dává cibule, jablka, rozinky a podle chuti chilli. Asi i nějaké jiné koření, ale z hlavy to nevím a jsem líná se jít podívat;-). Tuším, že skořice. Zavařuju to jako Eva, nesterilizuju a vydrží to i pár let, říkám, že čím starší, tím lepší, protože se ty chutě krásně propojí. My to jíme jako přílohu k masu třeba místo hořčice, křenu a pod, zejména ke grilovanému i k uzeninám z grilu. Ale jde to i k vařenému hovězímu, což zrovna MLP obědvá:-P

Z. Jenny 13.8.2021 10:47

Díky za recept, určitě zkusím, špendlíku je dost,už jsem byla loupit v okolí, byla bublanina, moc dobré, kyselkavé. Takové chutě mám ráda a budu chutnat "chutnej"! R^V:-)

A. Bytová 13.8.2021 11:56

Možná by se mělo říkat - vochutnej! (vočatný) :-)

Z. Lika 13.8.2021 12:35

Vočatný si zabírám!! ;-D

Z. Jenny 13.8.2021 18:21

Babice jak z růže kost! Ha, to jste mne dostaly! 8-o8-o Ještě,že to není vošatný. Na to by byl možná i sociální příspěvek! ;-D;-D

A. Alimo 13.8.2021 12:13

Na špendlíky se chystám v neděli, bude určitě bublanina a dělám z nich i marmošku, je krásně navinulá. Moc se s tím neto...;-D, rozvařím to komplet i s peckama a potom to přecedím přes síto s velkými oky a dodám další ingredience- např. želírovací cukr a pod.

Z. Jenny 13.8.2021 18:41

Jo! Mňam! R^V

Z. Matylda 13.8.2021 7:41

Nadbytky nemám, ale pokud se vyskytne cuketa a jiné zeleniny, udělám z toho podušenou směs a nakrabičkuju do mrazáku. Pak se to dá dát pod maso, dodělat jako směs na topinky a tak :)

Z. Lika 13.8.2021 7:02

S čatným jsem se seznámila v osmdesátkách, koloval recept, který byl přednostně z rajčat a byly v něm i rozinky a byl ohromně dobrý, jak jsem po počáteční nedůvěře zjistila. Nedůvěře proto, že nemusím kečup. Ale tohle je jiná liga. A Evin recept mi ohromně konvenuje i tím, že zpracovává ty zatr... patizony. Ty mě vždycky lákají, ale nikdy jsem si s nimi nedokázala nijak poradit, snad kromě obalení a osmažení.

Zavařovat asi nebudu, ale když toho udělám menší hrnec, tak to nepochybně za pár dní zbaštím. Evo, díky R^

Z. Lika 13.8.2021 7:02

Jo a s oblibou říkám "chutnej" ;-D

E. Zvolánková 13.8.2021 10:26

Mluvíš mi z duše, já to doma taky používám a říkám pochutnám si na chutnej :-D. Jsem ráda, že recept přišel vhod. Já jinak už totiž taky nevěděla, co s patisonem a zas maličké je trhat a nakládat jako okurky se mi nechce, protože to jich je zas málo a přijde mi to škoda je nenechat dorůst.

Š. Matyášová 13.8.2021 7:26

maličký patizonky,jsou dobrý nakládaný jako okurky..a velký UFO talíře- nastrouhat na hrubo a jako mozeček nebo přidat do brambor a zapéct....

Z. Lika 13.8.2021 8:50

No jo, ale jak ty ufony loupeš? Vždyť jsou tvrdé jako štolverk. Sekáček už nemám, že bych je rozporcovala.