28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jak na to

Aneb co narychlo ke kávičce na zoubek

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jitur 5.6.2017 9:11

Dodatečně...

...neb o víkendu nejsem na příjmu PC - děkuji všem za příspěvek :-)))

Š. Matyášová 5.6.2017 6:51

slaná dobrůtka?

do listového těsta zabal spařené, dobře vykapané špenátové listy s rozdrobeným balkánem a na plátečky pokrájeným česnekem..to zabal, potři vajíčkem a nasyp na to tymián a hroubou sůl....a dej péct....

Z. Jitur 5.6.2017 8:39

Re: slaná dobrůtka?

Ty, jo, to vypadá moc lákavě, vyzkouším!

Z. Jenny 2.6.2017 19:33

Milá Jitur!

Díky za připomenutí rychlovky, mám takové recepisy moc ráda! Jak mne popadne chuť na sladké, tak to musí být honem naplněno neb pak nevím co bych! :-))

M. Crossette 2.6.2017 19:00

zajímavé vylepšení

buchty, které maminka říkala hrníčková a říkám ji tak i já. Ale dostu jsem ji dělala buď obyčejnou, nebo "mramorovanou", kdy oddělím půl těsta, druhou naleji do formy, do té první přidám lžíci kakaa, naleji na tu ve fromě a nožem tu vrchní částečně promíchám se spodní - mramoruji :) Jitur, tyhle některé obměny mě zaujaly, třeba ta s mákem, nebo jako bublanina a vlastně i ty ostatní. Tak díky za inspiraci.

Jeden z rychlých moučníků, které dělám je pudink. Takže to není přímo "ke kávičce", ale spíše po večeři. Pudinky v prášku mám skoro vždy doma, protože je přidávám někdy i to těsta. No a mléko je také vždy v lednici. Na tohle používám pouze čokoládový pudink. Uvařím podle návodu ALE pak do hotového, horkého pudinku ještě přimíchám hustý sirup s příchutí lískových ořišků, který se tu prodává v 3/4 litrové lahvi. Na velký sáček pudinku potřebuji 3 hrnky mléka,tak pak dám 6 polévkových lžic sirupu (na hrnek mléka 2 lžíce). Tím pádem se pudink trochu naředí a po vychladnutí je mírně "vláčnější", takový tužší krém. A co hlavní - čokoládový pudink má úžasně dobrou chuť lískových oříšků! Nalévám do parádnějších skleniček a před podáváním vykroužím spirálku šlehačky. Možná u vás se dá koupit pudink s oříškovou chutí, tady ne, tak si ji dělám sama.

Z. Jitur 5.6.2017 8:55

Re: zajímavé vylepšení

Maričko,

pořád přemýšlím, která je to ta s mákem - no nejspíš to bude ta mramorovaná, kdy jsem prostě dala víc těsta s kakaem, takže světlého byl centrimetr dole, zbytek kakaové.

Ale je to další tip - s mákem, a la makovec!

D. Ruščáková 2.6.2017 17:00

Jitur

tomu se u nás doma říká hrnková bábovka a je to velmi oblíbené. Díky moc za připomenutí - a nové nápady. Ten ala sachr se mi moc líbí

J. Jovo 2.6.2017 16:26

Sýrové tyčinky.

450 g polohrubé mouky, 250 g strouhaného sýra (Eidam cihla), 300 g másla, 100 g mandlí na posypání (strouhaných), 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, 1 vejce na potření, 3 kávové lžičky soli,

3 polévkové lžíce mléka.

Přísady zpracujeme na těsto. Necháme chvíli odležet v chladničce. Potom vyválíme těsto na sílu stébla, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a vykrajujeme tyčinky. (U nás se dělají cca 7 cm délka x7mm šířka.. Je to trochu pracnější, ale dá se to i jíst!)

Pečení: Vyhřát troubu 250°C. Pečeme uprostřed trouby 5 – 15 minut do růžova. Pečení hlídat, každá trouba peče trochu jinak.

Jinak to vyrábíme z poloviční dávky, než jak je to uvedeno ve výše uvedeném originálním receptu.

Z. Jenny 2.6.2017 19:28

Re: Sýrové tyčinky.

"Na sílu stébla" to je bezva definováno, tedy aspoň pro mne :-))

A zkusím, díky!

Z. Jitur 5.6.2017 8:56

Re: Sýrové tyčinky.

Díky, receptíky od Vás všech uložím a vyzkouším!

Z. Hanča 2.6.2017 16:13

Buchtu,

která se zamíchá a vylije na plech, mám veeelmi ráda. I nějaké zdobení, je-li čas, přidám. Obměny jsou vítané. Díky za inspiraci.

Rychlé slané - třeba toasty. Pokud je doma nějaký plátkový sýr (jakože u nás doma bývá vždy) a dál už dle fantazie a stavu ledničky.

T. Zana 2.6.2017 15:47

Jo, dobrá inspirace

Jako rychlovku dělám obvykle muffiny nebo ovocný koláč hrnkový. Ze slaného tyčky z lístkového těsta. V nejhorším slaného tyčky :DD

Z. Matylda 2.6.2017 15:06

Pro mě je nejrychlejší

štrůdl z kupovaného těsta, ale tam je podmínkou to těsto :) Tuhle buchtu v podstatě dělávám, je to fakt rychlovka. A není úplně suchá, jinak by to nikdo nejedl. Už jsme na ni taky naplácala kde co :)

Z. Jitur 2.6.2017 15:17

Re: Pro mě je nejrychlejší

jj, taky přidávám další varianty - nechám se teď inspirovat A. Rgovou - přidám banány na kousky, to by mohlo být taky zajímavé a hezky vláčné...

O. Joklová 2.6.2017 12:13

já absolutně MILUJU

biskupský chlebíček a nějak se mi nechce věřit, že tu zcela specifickou chuť udělá jenom samotné to kandované ovoce (ne sharko, nehledala jsem recept)

letos jsem si dokonce na Velikonoce MUSELA koupit biskupského berana, už jsem to prostě nevydržela :-DDDDDDD

Z. Jitur 2.6.2017 12:52

Re: já absolutně MILUJU

...já bych řekla, že to kandované ovoce, čokoláda na polití stačí - i když též jsem nehledala ten "pravý" recept

O. Joklová 2.6.2017 13:29

Re: já absolutně MILUJU

ale to "těsto" má úplně jinou chuť než jakýkoli jiný piškot nebo buchta - ježiš já se na to snad budu nakonec muset někam podívat :-DDDD

Z. Iva 2.6.2017 16:24

Re: já absolutně MILUJU

V biskupském chlebíčku jsou vejce, máslo, vanilka + ovoce, oříšky, čokoláda, žloutky se ušlehají s máslem a cukrem, z bílků sníh.... Té buchtě z článku se u nás říkalo hrnková a je to opravdu taková levná nouzovka, neurazí, ale ani nenadchne.

O. Joklová 2.6.2017 20:20

Re: já absolutně MILUJU

hm, takže fakt tam není žádná "zvláštní" přísada nebo třeba koření nebo jánevím co????

no, už jsem teda hledala (sharko) a zdá se že fakt ne, takže to co já tak miluju asi opravdu dělají ty vmíchané "kousky" - jsem z toho hrozně překvapená

Z. Iva 2.6.2017 21:51

Re: já absolutně MILUJU

Tak že to jseš ty, tak na Hady dám recept na biskupský chlebíček, který se peče v cukrárnách.

O. Joklová 2.6.2017 23:15

Re: já absolutně MILUJU

dík, někdy možná zkusím :-))))))

Z. Jitur 5.6.2017 8:36

Re: já absolutně MILUJU

DÍKY za Bedu!

A. Lex 2.6.2017 11:00

Jitur,

poslední dobou čím dál častěji se pídím po takových rychlovkách. Čas nadšeného (někdy), postávání u šporhertu už dáááávno skončil. Díky.

Z. Jitur 2.6.2017 11:05

Re: Jitur,

...jsem moc ráda, že se recept hodí :-)))

A. Rgova 2.6.2017 14:22

Re: Jitur,

taky jsem ráda za recept, zrovna dneska peču do spolku :o)), užiju tehle recept na bananovou buchtu a níž Likou zmíněné lískové těsto na slaný a dozelena recepty

Z. Jitur 2.6.2017 14:27

Re: Jitur,

Prima!

Z. Lika 2.6.2017 7:31

Dobré tipy, Jitur

Jako slanou rychlovku používám tyčinky se sezamem nebo kmínem, nebo závin z lístkového těsta (sýrový třeba) - bohužel je nutno ho v lednici mít. Případně plněná vejce, vejce a hořčici a kousek pažitky případně cibulky doma mívám stále. Anebo - topinkýýý, ty miluju.

Přeji všem dobrou chuť a pěkně se tu pomějte, my vyrážíme do Brd a budu až nějak večer.

Z. Jitur 2.6.2017 9:27

Re: Dobré tipy, Jitur

...no s vejci doma bývám někdy na štíru - jak je vidět i na obrázku s ingrediencemi potřebnými pro buchtu :-))), ovšem když jsou dá se s nimi pořídit leccos...

Z. Jenny 2.6.2017 19:31

Re: Dobré tipy, Jitur

Jéé, plněná vejce, to miluju a topinky takýýý! Pokušitelko! :-)

Z. Xerxová 2.6.2017 6:22

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Většinou peču klasiku - kynutý koláč s ovocem, povidlím, tvarohem - a to se urychlit moc nedá. Ale jako rychlopečení používám piškotovou bublaninu, perník (jde naplnit a ozdobit) a nebo "speciální" buchtu pod mražené ovoce (těsto vypije nadbytek tekutiny)

Jako slané rychloobčerstvení předkládám nejčastěji misku ořechů a rozinek (jsme oříškožraví a máme jich doma vždy zásobu) , případně prkýnko sýrů...