23.8.2019 | Svátek má Sandra



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Jak na to



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 31, poslední: 5.6. 2017 9:11, přehled diskusí

Dodatečně...:
Autor: Z. Jitur Datum: 5.6.2017 9:11

...neb o víkendu nejsem na příjmu PC - děkuji všem za příspěvek :-)))

Re: Sýrové tyčinky.:
Autor: Z. Jitur Datum: 5.6.2017 8:56

Díky, receptíky od Vás všech uložím a vyzkouším!

Re: zajímavé vylepšení:
Autor: Z. Jitur Datum: 5.6.2017 8:55

Maričko,

pořád přemýšlím, která je to ta s mákem - no nejspíš to bude ta mramorovaná, kdy jsem prostě dala víc těsta s kakaem, takže světlého byl centrimetr dole, zbytek kakaové.

Ale je to další tip - s mákem, a la makovec!

Re: slaná dobrůtka?:
Autor: Z. Jitur Datum: 5.6.2017 8:39

Ty, jo, to vypadá moc lákavě, vyzkouším!

Re: já absolutně MILUJU:
Autor: Z. Jitur Datum: 5.6.2017 8:36

DÍKY za Bedu!

slaná dobrůtka?:
Autor: Š. Matyášová Datum: 5.6.2017 6:51

do listového těsta zabal spařené, dobře vykapané špenátové listy s rozdrobeným balkánem a na plátečky pokrájeným česnekem..to zabal, potři vajíčkem a nasyp na to tymián a hroubou sůl....a dej péct....

Re: já absolutně MILUJU:
Autor: M. Beda Datum: 2.6.2017 23:15

dík, někdy možná zkusím :-))))))

Re: já absolutně MILUJU:
Autor: Z. Iva Datum: 2.6.2017 21:51

Tak že to jseš ty, tak na Hady dám recept na biskupský chlebíček, který se peče v cukrárnách.

Re: já absolutně MILUJU:
Autor: M. Beda Datum: 2.6.2017 20:20

hm, takže fakt tam není žádná "zvláštní" přísada nebo třeba koření nebo jánevím co????

no, už jsem teda hledala (sharko) a zdá se že fakt ne, takže to co já tak miluju asi opravdu dělají ty vmíchané "kousky" - jsem z toho hrozně překvapená

Milá Jitur!:
Autor: Z. Jenny Datum: 2.6.2017 19:33

Díky za připomenutí rychlovky, mám takové recepisy moc ráda! Jak mne popadne chuť na sladké, tak to musí být honem naplněno neb pak nevím co bych! :-))

Re: Dobré tipy, Jitur:
Autor: Z. Jenny Datum: 2.6.2017 19:31

Jéé, plněná vejce, to miluju a topinky takýýý! Pokušitelko! :-)

Re: Sýrové tyčinky.:
Autor: Z. Jenny Datum: 2.6.2017 19:28

"Na sílu stébla" to je bezva definováno, tedy aspoň pro mne :-))

A zkusím, díky!

zajímavé vylepšení:
Autor: M. Crossette Datum: 2.6.2017 19:00

buchty, které maminka říkala hrníčková a říkám ji tak i já. Ale dostu jsem ji dělala buď obyčejnou, nebo "mramorovanou", kdy oddělím půl těsta, druhou naleji do formy, do té první přidám lžíci kakaa, naleji na tu ve fromě a nožem tu vrchní částečně promíchám se spodní - mramoruji :) Jitur, tyhle některé obměny mě zaujaly, třeba ta s mákem, nebo jako bublanina a vlastně i ty ostatní. Tak díky za inspiraci.

Jeden z rychlých moučníků, které dělám je pudink. Takže to není přímo "ke kávičce", ale spíše po večeři. Pudinky v prášku mám skoro vždy doma, protože je přidávám někdy i to těsta. No a mléko je také vždy v lednici. Na tohle používám pouze čokoládový pudink. Uvařím podle návodu ALE pak do hotového, horkého pudinku ještě přimíchám hustý sirup s příchutí lískových ořišků, který se tu prodává v 3/4 litrové lahvi. Na velký sáček pudinku potřebuji 3 hrnky mléka,tak pak dám 6 polévkových lžic sirupu (na hrnek mléka 2 lžíce). Tím pádem se pudink trochu naředí a po vychladnutí je mírně "vláčnější", takový tužší krém. A co hlavní - čokoládový pudink má úžasně dobrou chuť lískových oříšků! Nalévám do parádnějších skleniček a před podáváním vykroužím spirálku šlehačky. Možná u vás se dá koupit pudink s oříškovou chutí, tady ne, tak si ji dělám sama.

Jitur:
Autor: D. Ruščáková Datum: 2.6.2017 17:00

tomu se u nás doma říká hrnková bábovka a je to velmi oblíbené. Díky moc za připomenutí - a nové nápady. Ten ala sachr se mi moc líbí

Sýrové tyčinky.:
Autor: Z. Jovo Datum: 2.6.2017 16:26

450 g polohrubé mouky, 250 g strouhaného sýra (Eidam cihla), 300 g másla, 100 g mandlí na posypání (strouhaných), 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, 1 vejce na potření, 3 kávové lžičky soli,

3 polévkové lžíce mléka.

Přísady zpracujeme na těsto. Necháme chvíli odležet v chladničce. Potom vyválíme těsto na sílu stébla, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a vykrajujeme tyčinky. (U nás se dělají cca 7 cm délka x7mm šířka.. Je to trochu pracnější, ale dá se to i jíst!)

Pečení: Vyhřát troubu 250°C. Pečeme uprostřed trouby 5 – 15 minut do růžova. Pečení hlídat, každá trouba peče trochu jinak.

Jinak to vyrábíme z poloviční dávky, než jak je to uvedeno ve výše uvedeném originálním receptu.

Re: já absolutně MILUJU:
Autor: Z. Iva Datum: 2.6.2017 16:24

V biskupském chlebíčku jsou vejce, máslo, vanilka + ovoce, oříšky, čokoláda, žloutky se ušlehají s máslem a cukrem, z bílků sníh.... Té buchtě z článku se u nás říkalo hrnková a je to opravdu taková levná nouzovka, neurazí, ale ani nenadchne.

Buchtu,:
Autor: Z. Hanča Datum: 2.6.2017 16:13

která se zamíchá a vylije na plech, mám veeelmi ráda. I nějaké zdobení, je-li čas, přidám. Obměny jsou vítané. Díky za inspiraci.

Rychlé slané - třeba toasty. Pokud je doma nějaký plátkový sýr (jakože u nás doma bývá vždy) a dál už dle fantazie a stavu ledničky.

Jo, dobrá inspirace:
Autor: T. Zana Datum: 2.6.2017 15:47

Jako rychlovku dělám obvykle muffiny nebo ovocný koláč hrnkový. Ze slaného tyčky z lístkového těsta. V nejhorším slaného tyčky :DD

Re: Pro mě je nejrychlejší:
Autor: Z. Jitur Datum: 2.6.2017 15:17

jj, taky přidávám další varianty - nechám se teď inspirovat A. Rgovou - přidám banány na kousky, to by mohlo být taky zajímavé a hezky vláčné...

Pro mě je nejrychlejší:
Autor: Z. Matylda Datum: 2.6.2017 15:06

štrůdl z kupovaného těsta, ale tam je podmínkou to těsto :) Tuhle buchtu v podstatě dělávám, je to fakt rychlovka. A není úplně suchá, jinak by to nikdo nejedl. Už jsme na ni taky naplácala kde co :)

Re: Jitur,:
Autor: Z. Jitur Datum: 2.6.2017 14:27

Prima!

Re: Jitur,:
Autor: A. Rgova Datum: 2.6.2017 14:22

taky jsem ráda za recept, zrovna dneska peču do spolku :o)), užiju tehle recept na bananovou buchtu a níž Likou zmíněné lískové těsto na slaný a dozelena recepty

Re: já absolutně MILUJU:
Autor: M. Beda Datum: 2.6.2017 13:29

ale to "těsto" má úplně jinou chuť než jakýkoli jiný piškot nebo buchta - ježiš já se na to snad budu nakonec muset někam podívat :-DDDD

Re: já absolutně MILUJU:
Autor: Z. Jitur Datum: 2.6.2017 12:52

...já bych řekla, že to kandované ovoce, čokoláda na polití stačí - i když též jsem nehledala ten "pravý" recept

já absolutně MILUJU:
Autor: M. Beda Datum: 2.6.2017 12:13

biskupský chlebíček a nějak se mi nechce věřit, že tu zcela specifickou chuť udělá jenom samotné to kandované ovoce (ne sharko, nehledala jsem recept)

letos jsem si dokonce na Velikonoce MUSELA koupit biskupského berana, už jsem to prostě nevydržela :-DDDDDDD

Re: Jitur,:
Autor: Z. Jitur Datum: 2.6.2017 11:05

...jsem moc ráda, že se recept hodí :-)))

Jitur,:
Autor: A. Lex Datum: 2.6.2017 11:00

poslední dobou čím dál častěji se pídím po takových rychlovkách. Čas nadšeného (někdy), postávání u šporhertu už dáááávno skončil. Díky.

Re: Dobré tipy, Jitur:
Autor: Z. Jitur Datum: 2.6.2017 9:27

...no s vejci doma bývám někdy na štíru - jak je vidět i na obrázku s ingrediencemi potřebnými pro buchtu :-))), ovšem když jsou dá se s nimi pořídit leccos...

Re: hezký den:
Autor: Z. Jitur Datum: 2.6.2017 9:26

...a výhoda navíc: tohle "slané" nedá ani práci :-)))

Dobré tipy, Jitur:
Autor: Z. Lika Datum: 2.6.2017 7:31

Jako slanou rychlovku používám tyčinky se sezamem nebo kmínem, nebo závin z lístkového těsta (sýrový třeba) - bohužel je nutno ho v lednici mít. Případně plněná vejce, vejce a hořčici a kousek pažitky případně cibulky doma mívám stále. Anebo - topinkýýý, ty miluju.

Přeji všem dobrou chuť a pěkně se tu pomějte, my vyrážíme do Brd a budu až nějak večer.