Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Jestliže je zima, budeme péct bůček

27.1.2017

Je zima, doba zabijaček a chutí na teplé hutné jídlo. Nebudu vás trápit svou oblíbenou cuketou, neboť...

Doma vznikla poptávka po pečeném bůčku. No jo, svůj oblíbený pomalu pečený bůček za dopoledne nestihnu, tak co si počít?

Vzpomněla jsem si na recept od mámy. Vždycky uměla bůček moc dobře upéct, je v něm totiž drobná finta.

A navíc – je to recept bez crcání.

Tak jdeme na to. Budu citovat:

„Koupím co nejlibovější bůček. Dám ho do kastrolu (i s kůžičkou, nebo ji opatrně odkrojím a uvařím z ní polévku, a pak by si mohly čičky pochutnat), posolím, okmínuju, posypu nakrájenou cibulí a 1 – 2 stroužky česneku, trochu posypu sladkou paprikou nebo paprikovou vegetou, podleju vodou a dusím na plotně pod pokličkou, až je maso skoro měkké.

Pak dám do rozehřáté trouby jen na chvíli, aby maso zrůžovělo. Teplé je výborné s rýží a okurkou, nebo po studenu s chlebem a hořčicí, jak to má kdo rád.“

Suroviny

Prubla jsem to a výsledek je náramný. Maso (před okořeněním jsem mu nařízla v kůži mřížku) jsem dusila v hrnci na plotně asi 45 minut (dloubla jsem do něj vidličkou, jestli už je měkké) a pak ho odkryté nechala v troubě na horní topení při 200 °C asi 10 minut, prostě až se začaly z trouby ozývat rány, jak pukala nařezaná kůžička.

A ta finta? Podušení předem na plotně, je to rychlé, maso změkne a zůstane šťavnaté. To se mi nikdy při pečení (jen při pomalém) nepodařilo, i když jsem pekla pod pokličkou. Oproti pomalenému bůčku však v tomto zůstalo mnohem více tuku. Což si ovšem objednatel zakázky pochvaloval.

Upečený bůček nakrojený

Vychladlý zbytek nechám v lednici na ukrajování. Vzpomněla jsem si, že můj děda tohle maso miloval na chlebu a vždycky si na něj nakrájel stroužek česneku.

Mimochodem, tence nakrájený bůček (navlněný plátek nebo několik čtverečků) se výborně hodí na špízy - proložíte kolečky cibule, kousky čerstvé papriky (klidně pálivé), plátky brambor, cukety, výborné je to i s kusy jablek. A propečete. Mňam!

Přeji vám dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

Foto: autorka

Lika Neviditelný pes


zpět na článek