23.2.2020 | Svátek má Svatopluk



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Jestliže je zima, budeme péct bůček



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 44, poslední: 27.1.2017 20:53, přehled diskusí

Edita K. nám píše - další zajímavý recept:
Autor: Z. Lika Datum: 27.1.2017 20:53

Prečítala som si Tvoj článok o pečenom bôčiku a len ako doplnok dodávam skúsenosť, ktorú mám od starej matky mojej švagrinej. Mali kedysi hostinec ne "maďaroch", teda južnom Slovensku.

Keď piekli kačku, tak ju tiež najprv povarili do zmäknutia a potom piekli. Čím dosiahli to, že zachovali chuť kačky, ale mali šťavnaté mäso, čo pri bežnom pečení nie je ľahké dosiahnuť a pomalé pečenie v hostinci tiež nie je dosť dobre realizovateľné. A ten recept je starý minimálne 100 rokov.

Skúsila som to a môžem len odporúčať.

Edit

Bůček u mě vede:
Autor: Z. Nelina Datum: 27.1.2017 20:37

Vyšší, libovější, nakrájet na plátky, výška asi 1 cm, naskládat do pekáče jako domino, jen sůl a kmín jako Dede, když je měkký, odkrýt pekáč a postupně opéci do zlatova obě strany. A jak nádherně křupe!

Kamarádka před pečením masa povaří v papiňáku.

hmm bůček....:
Autor: M. Crossette Datum: 27.1.2017 18:22

nikdy jsem se po něm nekoukala a vlastně nevím, jestli se tu prodává (tedy v běžném obchodě). Také patřím do skupiny, co tlusté (hlavně teplé) nemají rádi. Já už od mala, takže jestli bůček maminka někdy pekla (asi ano), tak mi určitě dala jen libový kousek a jak maso vypadalo před úpravou mě tenkrát určitě nezajímalo. ALE Liko, ty libové kousky, co na obrázcích prokukují, tak ty bych si dala hned ! A ano, na pečeni je fakt kus tlustého potřeba, aby bylo dobrá šťáva. Milujeme vepřo-knedlo, choť by ho mohl klidně jednou týdně, jenže já někdy bývám líná dělat knedle a "brambo-vepřo-zelo" nějak není ono. Ale tak jednou za měsíc a půl ho dělám určitě, když je návštěva častěji, zatím všem Am. take špamokvalo. Bohužel zdejší vepřové má dost tenkou vrstu sádla a tak se těmi kusy vždy dost prohrabuji, abych našla alespoň trochu více prorostlý. A pak také jen posypu kmínem a trochou papriky, aby chuť masa byla co nejvíce "vepřová". A též dělám mřížku na kůrce a to prskání, co se z trouby ozývá jsou propečené čtverečky, které někdy doslova odskočí.

Američani mají hezkou básničku (se série "The real mother goose")

"Jack Sprat could eat no lean,

And so between them both,

them licked the platter clean".

Re: hmm bůček....:
Autor: M. Crossette Datum: 27.1.2017 19:03

Oprava, dodatečně mi došlo, že jsem tu angl. básničku ve spěchu celou zblbla, že nedává smysl. Má to být takhle.

Jack Sprat could eat no fat

His wife could eat no lean

And so between them both

They licked the platter clean

Re: hmm bůček....:
Autor: Z. Lika Datum: 27.1.2017 19:53

Jéje, Maričko, viděla jsem určitě ilustraci k té básničce - hubeného mužíčka a obrovskou manželku :-)

A máš pravdu, jednou za čas něco tučnějšího neuškodí.

Bůček:
Autor: Z. Jenny Datum: 27.1.2017 12:46

u nás můžeme. Už jsem dlouho nedělala, takže vyzkouším. Potupně ho vypékám v troubě a po studenu na chleba je výborný.U nás nejíme téměř žádnou uzeninu, mimo šunky zlaté a tu kupuji, proto, že to má ráda valná část mé domácnosti,která by dala za šunku život. Ovšem nenechám se zruinovat. Teplý bůček se zelím máme taky rádi avšak v poslední době děláme hodně zeleninových jídel, žádné speciální recepty, vždy inspirativně, dle chuti. Dnes bude vařená slepice,masíčko obrané se zeleninou lehce podušenou a k tomu brambory. Obědváme později, nikdy ne ve 12:00, z toho mám celoživotní trauma. Liko, díky za inspiraci, jedu do města a dopíšu si na seznam bůček.

Re: Bůček:
Autor: Z. Lika Datum: 27.1.2017 13:11

Vařená slepice s brambory, to je lahůdka. Patřičná pocta slepici! A přeji dobrou chuť, pokud se podaří ulovit bůček :-)

Patřím k těm, :
Autor: Z. Dalmi Datum: 27.1.2017 12:22

které tlusté maso nemusí. A pak jsem narazila na recept J. Olivera - pečený bůček s rebarborou a úplně jsem tomu podlehla. To se nakrájený bůček namočí do dresinku z rebarbory, zázvoru, medu a sojové omáčky. Pak se upeče v troubě a podává třeba s nudlemi. Nebo s tím výborným chlebem...

Re: Patřím k těm, :
Autor: Z. Lika Datum: 27.1.2017 13:09

Určitě díky rebarboře a zázvoru i sojovce se tučnější maso lépe tráví, to je dobrý recept. Tak až naroste rebarbora, vzpomenu si :-)

Tak já jsem :
Autor: Z. Matylda Datum: 27.1.2017 12:13

před chvílí šoupla do trouby tři krůtí krky, aby se pomalu upekly na cibulce a zelenině... nějak jsem neměla chuť na tučné :) Navíc na tom pomalu pečeném mase je roztomilé to, že mě ke své existenci nepotřebuje a peče se samo. Což při odpoledních a podvečerních hodinách nutně potřebuju :)

Re: Tak já jsem :
Autor: Z. Yga Datum: 27.1.2017 12:55

Pečené krůtí krky - tak to jsem ještě nedělala! To je zajímavé, to bych taky někdy zkusila - příloha brambory?

Re: Tak já jsem :
Autor: Z. Matylda Datum: 27.1.2017 13:29

Ygo, já jsme je taky ještě nikdy nepekla- ale tuhle mi o nich jeden pán vykládal při anglině a děsně u toho slintal :)

Re: Tak já jsem :
Autor: Z. Lika Datum: 27.1.2017 13:08

Krůtí krky mám taky moc ráda a taky je peču pomalu. Všechno to masíčko na nich se pak obírá samo.

Jééé, to bych si dala!:
Autor: Z. Vave Datum: 27.1.2017 11:55

Já na plotně dělám brabce a pak je dopékám v troubě, a onehdy jsem podobně dělala medailonky z krkovičky, dušené a pečené na cibuli a kořenové zelenině a kousku hokaidó, která to zahustila na skvělé pyré.Mňam, já bych si asi dala bůček. Musí být dost libový, protože to hodně tučné už moc nesnesu, ale když je libový, tak ho může být libovolné množství. :o)

No nic, o víkendu mám děti, a tak bude jídelníček trochu jiný, ale všeho do času! :o)

Re: Jééé, to bych si dala!:
Autor: Z. Lika Datum: 27.1.2017 13:07

S tou dýní to muselo být dobré. Zkus někdy upéct vepřové s nakrájenými jablky (bez jader) (i bez stopek :-)

Re: Jééé, to bych si dala!:
Autor: Z. Vave Datum: 27.1.2017 13:15

Na podzim jsem dostala kus obří dýně, tak jsem ji namrskala do pekáče k vepřovému, byla to balada. Posypala kořením na divočinu (sakra, došlo mi, musím sehnat) a byl to skvělý eintopf.

Od té doby jsem si troufla párkrát strčit dýni někam coby zahušťovadlo nebo přílohu, a vždycky to zatím klaplo.

Jablka jojo, strkám je někdy pod maso, ale už jsem to dlouho nedělala. Děkuju za připomenutí.

Tak já občas:
Autor: Z. Iva Datum: 27.1.2017 11:10

udělám "pečený" bůček na plotně - osmažím cibuli, dám bůček nakrájený na kostky, osolím, očesnekuju a okmínuju. Dusím do měkka, během dušení nechám několikrát vysmahnout skoro do sucha a poté podleju horkou vodou. Výsledkem je zlatavě zbarvené maso s hustou šťávou z cibule, takový "moravský" brabec.

Re: Tak já občas:
Autor: Z. Lika Datum: 27.1.2017 13:06

To je taky moc dobrý nápad - taky čím méně hrnců a přístrojů je zapotřebí, tím lépe.

Hmmm:
Autor: T. Zana Datum: 27.1.2017 10:42

Studený bůček můžu :-)

Ale bohužel ne teď, protože ve středu jdu na kontrolu na cholesteróól :-( Dost znechuceně uvažuju, co uvařit, aby to nebylo mastný a spíš bez vajec (i když poslední dobou se zase od zákazu vajec ustupuje).

Ale až budu mít po kontrole, tak se zase vrátím ke svým starým zvykům - teda ne že bych jedla bůček od rána do večera, ale přece jen teď se snažím být chvíli vzorná...

Re: Hmmm:
Autor: Z. Lika Datum: 27.1.2017 10:46

V takových případech dělám zeleninová rizota, luštěniny, rajčatové polévky, dušenou mrkev... mám taková období často, chodím pravidelně na hematologii (dobrovolně, podotýkám).

No páni:
Autor: L. Bláža Datum: 27.1.2017 10:20

v rámci zdravé stravy jsem tučné maso nepřipravovala - ani nepamatuju kdy naposledy. Je čas to napravit! :)

Re: No páni:
Autor: Z. Lika Datum: 27.1.2017 10:43

Blážo, zkus si ho upéct na jablkách - nakrájených, klidně i s tou cibulí a česnekem, to je pak ještě lepší.

Ahoj Liko,:
Autor: D. Ruščáková Datum: 27.1.2017 10:08

tak moje maminka to dělávala stejně a já to tak dělám už roky, když potřebuju péct "obyčejně":)) Přiznám se, že jsem s časem ustoupila při pečení od cibule a česneku a když mám dobré maso, ráda peču jen se solí a kmínem. Když si dám záležet na dobrém upečení, tak ta chuť masa je úžasná tak jako tak. No a ke chlebu buď horkej (mňam, šiš já to neměla roky!) nebo studenej, a pak klidně se všelijakou chutnou nakládanou zeleninou.

Re: Ahoj Liko,:
Autor: Z. Lika Datum: 27.1.2017 12:11

Myslím, že pokud si dáš bůček "pomalený", potěší tě bez větších následků - při pomalém pečení se většina tuku vypotí :-)

Ta nakládaná zelenina je dobrý nápad, dobrá obměna k zelí.

No Liko!:
Autor: Z. Yga Datum: 27.1.2017 8:57

A já včera sáhla po krkovici - taky na pečení. Nad bůčkem jsem sice přemýšlela, ale on byl takový moc nízký a krkovička vypadala daleko lákavěji. Ale kdyby tu byl ten recept včera (jak vyžadovala Wendulka), tak bych šla asi taky do bůčku. No co už - zítra bude pomaloučku pečené vepřo-knedlo-křeno (:o)))) - na tu křenovku se už moc těším.

Re: No Liko!:
Autor: Z. Lika Datum: 27.1.2017 9:13

To jsi udělala dobře s tou krkovicí, Ygo, tenhle recept chce bůček vyšší, jinak by z něj nic nebylo. Nízké bůčky jsou dobré třeba na roládu.

Přeji na zítřek dobrou chuť. Připomněla jsi mi můj první pokus s křenovou omáčkou - povařila jsem ji i s křenem :DDD

Re: No Liko!:
Autor: Z. Yga Datum: 27.1.2017 9:38

U nás se odjakživa vařil tzv. polívkový křen - nevím, jestli to znáte? To se v troše rozpuštěného sádla rozmíchala hladká mouka a tahle kaše se zalila horkým čirým vývarem na požadované množství a hustotu a povařilo se to. Křen se dodal posléze jak do klasické křenky ... tuhle omáčku jsem milovala velice velmi a daleko víc než klasickou mléčnou omáčku, kterou dělám teď. No a jedna známá, která tuhle omáčku u nás jedla a chutnala ji, chtěla recept - jenže nepochopila, že z toho sádla a mouky se nedělá zásmažka! "Něco tak hnusného jsem v životě neochutnala, jako byla ta omáčka!!!" (:o)))

No vida - mám vývar a mám sádlo - zítra bude polívkový křen!!! Mňam

Re: No Liko!:
Autor: V. Glover Datum: 27.1.2017 16:08

Ale funguje to Ygo, včera jsem vyžádala recept a dneska tu je! Takhle dělá bůček moje mamka, cibule, česnek, udusit a potom dát na chvíli do trouby.

já se moc omlouvám:
Autor: Z. Inka Datum: 27.1.2017 7:48

ale jen ten pohled mne dostal pomalu nad mísu, protože jestli je jídlo, které fakt nemám ráda, tak je to knedlovepřozelo a zejména tlustévepřo..Když už se u nás bohužel tlusté vepřové objevilo, je odkázáno buď do sekané, nebo do rilletes, neboli Bimbova oblíbeného rilce. Kterýžto byl včera večer potupně dožrán, takže jistě bude v mrazáku hledán další kousek tlustého vepřového...

Re: já se moc omlouvám:
Autor: Z. Lika Datum: 27.1.2017 8:20

Nu ano, mám pochopení, maso a zejména tučné není pro každého. U nás připravuji na zakázku :-)