29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bramborové hrátky s plátky

Aneb jak jsem se nechala inspirovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 6.5.2017 21:25

Liko, to je pecka!

A jakou mám chuť na pečené brambory! Nebo na vařené na loupačku ... dokonce ani hranolky by mě neurazily. :)

Ten "spirálomat" jsem si hned zamluvila u Páji a vyzkouším ho.

A brambory na plech mrsknu co nejdřív!

Z. Lika 7.5.2017 20:11

Re: Liko, to je pecka!

Brambory jsou bezva! A nejlepší na nich je, že jsou moc dobré i v těch nejjednodušších úpravách. Když nemám čas, uvařím si je ve slupce v páře ve velkém a co nesním, dám do lednice, a pak odebírám, kdykoli mám chuť a hlad. A vždycky přijdou k chuti :-)

Z. Vave 7.5.2017 20:52

Re: Liko, to je pecka!

To už mě zaujalo u nějakého Tvého jiného receptu, Liko. I jsem to už dokonce udělala stejně. :)

Z. Jenny 6.5.2017 12:47

Milá Liko,

díky za inspiraci, co neznám , zužitkuji. Brambory máme rádi na všechny možné způsoby.

T. Zana 5.5.2017 21:12

Pane jo

Pěkné recepty, zejména pokud mě na brambůrky někdo pozve :D

Z. Lika 5.5.2017 21:17

Re: Pane jo

Zano :D

Přeji pěkný toulavý víkend v modrých botkách. Cestou zkoušej, jaké kde mají brambory :-)

J. Jovo 5.5.2017 20:15

Jak na bramborové spirálky.

Odkaz na video. Možná, že to jako reklama neprojde.

https://www.youtube.com/watch?v=mcjO-cZESNc

Z. Lika 5.5.2017 20:40

Re: Jak na bramborové spirálky.

A tak to je elegantní proces, takhle nějak to má vypadat :-) A když se to dá místo oleje do trouby a vynechá se kečup, nemá to chybu!

Díky za odkaz.

M. Crossette 5.5.2017 21:29

Re: Jak na bramborové spirálky.

Jovo, to je náhoda, o tomhle vynálezu jsem chtěla už prve napsat, jenže jsem nenašla na netu ukázku a asi by jen můj popis nabyl dost názorný. A tys teď dodal, co já nenašla! Tak tenhle žlutý "kráječ" jsem kdysi (před víc jak 20 lety) koupila z nějakého katalogu, ten nápad se mi moc líbil. Jenže tam nebylo to bilé držátko, došla jen ta "vrtulka", tohle je možná vylepšené. Takže jsem nedočkavě zkusila hned první den, jen jsem bramboru držela v dlani. A skončilo to tak, že se vrtulce ulomila klička hned u první brambory :( Tedy šroub se mi podařilo do brambory zavrtat, ale jakmile jsem zabrala kličkou, zajela jsem do syrové brambory jen sotva napůl a klička se ulomila. Možná tohle je mnohem bytelnější umělá hmota, možná je "nožík" ostřejší, nevím, ale já tedy totálně pohořela. Jinak nápak je to skvělý, jen nevím, proč to neudělají kovové, aby to zvládlo odpor a nožít se mohl nabrousit. Takže by mě fakt zajímalo, jestli někdo tenhle vynález má a jestli to funguje.

M. Crossette 5.5.2017 19:05

hmm, tak znovu

neprošlo to, asi proto, že tam byl odkaz a já to neměla zkopírované. Tak zkusím znovu a omlouvám se, jestli to bude 2x. Díky "ty která ladíš troubu" jen proto, aby nám nabídla bezva Mlsotník s názorným doprovodem. Určitě zkusím ty hromádky. Ale! Jak jsem koukala na inspirační vodeo mám dojem, že br. byly trochu předvařené. Soudím tak podle jejich barvy, podle toho, jak snadno se loupaly a jakou měly plátky barvu. A také tam nebyl žádná voda,která Liko v tvém případě vytekla později prosolením syrových. Ale to předvaření bych považovala spíše za plus, však já take br. předvařuji když dělám franc. prokládané brambory. Vše je pak rychlejší. A místo do mističek bych hromádky asi dala přímo na plech, protože na videu bylo vidět při vyndavání, že spodek je hodně rozvařený (nevím, jak to bylo u tvého pokusu). Na plechu by myslím byly hromádky křupavější "až na dno".

Sporálové br. asi dělat nebudu, nebo možná "jen abych zkusila":) Tady se dají koupit tzv. curly fries", což jsou smažené, okořeněné spirálové hranolky. Jsou výborné a když zajedeme do téhle řetěz. rest. vždy si je tam koupíme. Dala jsem odkaz, jak vypadají, teď ho raději vynechám.

A ve zdejších rest. se pečené br. podávají v alobalu (asi to dělá hybieničtější dojem), ale ty pak nemají pečenou kůrku, kterou my máme naopak rádi(tak doma je dávám rovnou na plech). A podávají se i tzv. 2x pečené brambory (twice baked potatoes). To se v troubě upečená brambora rozkrojí, vnitřek vydlabe, rozmačká na kaši, ta se různě ochutí, znovu dá do br. mističek, posype třeba sýrem a znovu zapeče. A někdy se prodávají, třeba jako předkrm "baked jacket potatoes" - zapečené "kabátky brambor". To jsou ty vydlabané pečené slupky, které se buď nechají celé, nebo pokrájí na proužky, posypou kořením a třeba i sýrem a zapeče se to do křupava. Moc dobré.

Z. Lika 5.5.2017 19:27

Re: hmm, tak znovu

Ahoj Maričko, no jo, v některých receptech měli brambory předvařené, ale určitě jsem se řídila nějakou "inspirací", kde byly brambory syrové, možná jsem popletla videa. Možná to pak má jinou chuť?

"Hromádky" lupínků se mi v mističkách nijak nerozvařily, žádná tekutina dole nebyla a spodní vrstva byla pěkně křupavá (akorát se mi přichytila na papírový košíček - příště košíček nebo vlastně spíš mističku pořádně namastím). Myslím, že brambory se dole v mističkách podusí v případě, kdy se pečou rychleji při vyšší teplotě, ale to se jenom domnívám.

Dvakrát pečené brambory mě taky zaujaly a rozhodně je chci vyzkoušet, až budu dávat do kupy mlsotník o plněný bramborách. Tvoje zkušenosti a tipy mě rozhodně zajímají, jen houšť. Anebo kdyby ses toho mlsotníku chtěla ujmout, budu jen ráda - zkušenosti z první ruky jsou vždycky nejlepší :-)

M. Crossette 5.5.2017 19:53

Re: hmm, tak znovu

Tak díky za doplnění "o hromádkách", takže asi přeci jen zkusím "do mističek". No já jsem o pečených bramborách už kdysi napsala článek (a možná jsem tam psala i těch 2x pečených, musela bych teď hledat), tak další už nevím, co bych dodala. Ale třeba mě napadne něco jiného, ale moje experiment bývají vice ve sladkostech, tak uvidím. Ono je na internet receptů hromada (tedy i těch youtube)a člověk pak nechce být podezírán, že to někde ukradl i když ten kdo to na net dal (recept nebo video), to kolikrát také přímo ze své hlavy nemá. Takže mě se právě moc líbí, že ty jsi to pojala takhle - zkusit jestli je to fakt taková brnkačka jak píšeš. Já kolikrát čtu recept, na pohled snadný, tak ho zkusím a on vyjde úplně jinak, chuťově nic moc a já nevím, jestli jsem něco zblbla já, nebo recept nebyl dostatečně detailně popsaný. Takové to "udělejte to takhle"..ale proč už tam vysvětlené není (protože jinak vám těsto spadne a budete mít cihlu místo piškotu...). Prostě v receptech mám ráda detaily (vyvarovat se chybám) a to v tvých Mlsotnících je - díky.

Z. Lika 5.5.2017 20:23

Re: hmm, tak znovu

Přesně tak, Maričko - ráda si recepty vyzkouším na vlastní triko a podělím se o zkušenosti, a když čerpám ze zdroje, uvedu ho. Anebo recept, postup nějak obměním, adaptuji. Na recepty jako takové se sice autorské právo nevztahuje, ale jde o pojetí, prezentaci atd. Vždycky je zajímavější to podat nějak osobitě, ozvláštnit, přidat něco za sebe. A jakmile jsem do procesu zapojila svoje nešikovné ruce a plynovou troubu, bylo jasné, že změn bude hodně :-)

Pokud jde o další bramborový mlsotník, vznikla tu poptávka konkrétně po plněných bramborách, takže se moje kulinářské snažení bude ubírat tímto směrem. Kdybys odkaz na svůj předchozí článek našla, budu ráda, jinak pohledám.

Jinak děkuju za pochvalu mých Mlsotníků - připadá mi, že jsem v nich ukecaná až moc, až si říkám, že si musíte klepat na hlavu, že ze čtyř brambor udělám román :-)

Z. Lika 5.5.2017 20:42

Re: hmm, tak znovu

Jo a samozřejmě se na Tvoje sladké experimenty těším a rozhodně nebudu sama :-)

M. Pajakerryková 5.5.2017 17:19

tvořítko na bramborové spirálky

máme 100% v práci

dovezu na Setkání, kdo chce???

nevím jestli sem můžu dát odkaz, aby to jako nebylo jako reklama

Z. Lika 5.5.2017 17:38

Re: tvořítko na bramborové spirálky

Klidně dej, je to k tématu - anebo mi ho pošli, odkaz zkrátím a dám ho sem sama.

M. Pajakerryková 5.5.2017 21:42

Re: tvořítko na bramborové spirálky

najdu a pošlu ju?

Z. Lika 5.5.2017 22:24

Re: tvořítko na bramborové spirálky

Pájo, a není to ten, který výše v odkazu uvádí JoVo?

M. Pajakerryková 5.5.2017 23:55

Re: tvořítko na bramborové spirálky

jo to je ono, bral si to kamarád pro děti a byly nadšené

moje maminka to má taky a už jakýsi spirály proběhli k obědu - úsměv

Z. Yga 5.5.2017 21:13

Re: tvořítko na bramborové spirálky

Já bych prosím chtěla - ten spirálomat (:o))).

M. Pajakerryková 5.5.2017 21:41

Re: tvořítko na bramborové spirálky

ty jsi ho moje milá Ygo vyhraješ na Setkání :)

Z. Vave 6.5.2017 21:17

Re: tvořítko na bramborové spirálky

Spirálomat, jak to krásně pojmenovala YGA, bych si s dovolením také vzal! :)

Z. Verenka 5.5.2017 15:54

Vraciam sa

ešte raz.Zemiaky milujem a sadím si ich v svojej zahradke-vždy medzi 8.3.-19.3 a potom mám nové mladé zemiačiky už v júni.To som frajerka!.No a robím si ich podľa našej babičky,ktorá tento recept volali "dynstuvané krumple".Myslím,že preklad do spisovnej slovenčiny je dusené zemiaky.Robia sa takto:zemiaky pokrájame na kolieska,primeranej hrúbky-tak 4mm,na masle speníme mladú cibuľku/nešetríme ani maslom,ani cibuľkou/pridáme zemiaky,trošku opražíme/vlastne tak vyválame/ na tom masle,podlejeme vodou,prikryjeme a dusíme na malom ohni.Sledujeme,miešame a podľa potreby podlejeme znovu/po troške vody-nevariť§/.Trvá to hore-dole 20 minút.Na tanieri posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a je to božské.Nič viac-žiadne mäso nepotrebujeme,ale túto chuť majú len nové mladé zemiaky.

P.S.moje už sú vzídené,krásne,už som ich ohrnula,počítam tak mesiac a budú schopné konzumácie.

Z. Lika 5.5.2017 16:06

Re: Vraciam sa

Tak vlastní nové brambůrky závidím. Je radost si je i sama nakopat, to hledání, jestli v kopci není ještě další, je vždycky jako hledání pokladu :-)

No, dneska se tu objevují samé lahodnosti!

Z. Iva 5.5.2017 14:26

Ach jo,

co mi to Liko děláš :( . Při mém povoleném příjmu 100g brambor si tak udělám jednu bramboru, a přitom to vypadá tak jedle

Z. Lika 5.5.2017 14:56

Re: Ach jo,

A nemůžeš více bramborami nahradit něco jiného? Jsou v nich i bílkoviny, hodně zasytí.

Z. Iva 5.5.2017 15:22

Re: Ach jo,

Tam jde o ty sacharidy, DM je sfinstvo.

Z. Lika 5.5.2017 15:28

Re: Ach jo,

Zkus se podívat na přednášky MUDr. Hany Kahleové, jsou na youtube.

A. Bytová 5.5.2017 13:44

Liko,

tvé zaujetí pro věc a trpělivost je obdivuhodná!

Používala jsem poněkud jednodušší recept, "brambory na bouchačku", obzvlášť dětička ho velmi oblibovala a vyžadovala.

Do trouby upéct napůl překrojené brambory, pak přendat z pekáče na talíř a bouchnout pěstičkou. Omastit až poté. :) Postup jednoduchý, avšak nejlépe podávat ve venkovních prostorách a dětičky a stůl pak ostříkat hadicí. :)

Z. Lika 5.5.2017 13:49

Re: Liko,

No jo, co bych pro obecenstvo neudělala :-) Ale jsem ráda, že jsem recepty vyzkoušela, protože mám brambory moc ráda.

Napůl překrojená bouchají brambory je rozhodně dobrý nápad, zvlášť při větším počtu strávníků. Na druhou stranu ta harmoniková brambora má tu výhodu, že má při dvaceti lupíncích čtyřicet jednu opečených stran :D