6.12.2021 | Svátek má Mikuláš


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Biscuits – americké bochánky bez vajec

Slovo biscuit je jedno z kulinárních slov, které má v každé zemi jiný význam.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 22.6.2014 20:56

to vypadá moc dobře

maričko, díky za zajímavost z americké kuchyně. já jsem vždycky myslela že biscuits jsou americká verze of dumplings, jako že se používají místo nich. ale anglické dumplings jsou jenom máslo nebo suet a mouka s práškem do pečiva, pak z toho udělám knedlíčky a posadím navrch casseroles do trouby. ale americké biscuits jsem taky několikrát dělala, v podstatě stejný recept jako je v článku, ale nedávám cukr, strouhám tam cheddar.

T. Zana 21.6.2014 12:06

Maričko

nakukuju až teď - a tohle mi přijde jako docela exotika :-) Ale fakt je, že jednoduchý recept je moc užitečná věc, díky, asi to někdy (opatrně, vůbec si neumím představit výsledek) zkusím.

Z. Lika 21.6.2014 12:04

Vyzkoušela jsem je

sice s malými úpravami (ze špaldové mouky, bez cukru a bez mléka), a je to ohromně dobré - zahučely do mě tři, ani jsem nemrkla a ani se nečervenám. Je fakt, že k obědu mi budou stačit i bez dalších masitých doplňků, jenom to zapíjím dobrým černým čajem.

Něco podobného jsem ještě nejedla. Maričko, moc děkuju!

Z. Štětinka 21.6.2014 7:55

Re: přeji hezký zbytek dne

ahááááá! Já myslela, že je to sýr! tak to pak jo. To by mě nenapadlo, že je to omeleta. Ty jo, to musí fakt bejt vydatný jídlo, to se nedivím, že stačí jeden takovej "hamburgr" a jsou po obědě. Mně tady mekáčový hambáče nejedou, sladká houska je odporná. Jednou jsem si u něj koupila salát Mc Cheef a když jsem ho dojídla, na dně byl asi 2cm brouk, udělalo mi to tak zle, že už jsem tam nikdy nic nekoupila,blééé.

Ale tyhle biskity vidím nejlíp s marmoškou k snídani, já ráda sladké k snídani, ňam

Jdu omrknout tvé hady a pak letím do služby, paaa

H. Williamson 20.6.2014 22:58

Maricko, k tomu sadlu

Ja jsem v nasich koncinach nikdy nevidela nebo neslysela, ze by ten tuk nekdo strouhal. Ja kdyz uz neco takoveho delam, tak si maslo odvazim, nakrajim na male kousky a soupnu na chvili do mrazaku. A pak to tady koupene sadlo se mi zda ponekud ztuzenejsi - neco jako shortening (tedy ztuzeny pokrmovy tuk). A to v lednici vydrzi docela pevne. Ja osobne bych i primereny kus sadla narvala na chvili do mrazaku. Ale kdyz mrazaky jeste nebyly - asi proste jen vychlazene a nejak se s tim popasovali.

M. Crossette 20.6.2014 22:00

Re: přeji hezký zbytek dne

Verenko, jsem ráda, že jsem mohla inspirovat pro snídani na vidlčku pro chladná rána. Tak ať se biscuits povedou a chutnají (i s tou lívanečkvou třešničkou navíc)

M. Crossette 20.6.2014 21:58

Re: Maričko

Děkuji Alex, ano jsou to takové hrcfrc bochánky a při tom dobré. Já mám recept na am.hrnky, což jde ještě rychleji odměřit. Tady jsem hrnky schválně převedla na gramy, vy jste na ně vice zvyklí. Ale můžeš si napoprvé navážit, pak dej do nějakého hrnečku, odměř, zapiš a nadále používej ten samý - pak to bude teprve fofrovka.

Z. Verenka 20.6.2014 20:30

Re: přeji hezký zbytek dne

Marička,je mi trochu ľúto,že je také vražedné leto-vtedy ráno nejem a padám do práce.Ale na jeseň::vonku šero,občas mrholí a vôbec je nevľúdne.a ja som v teple, noo,  to si chystám parádne raňajky s teplým i studeným jedlom.Vďaka Tebe mám nový recept.Už sa na to teším.A mám premyslené,že k tomu ako čerešničku si urobím lívanečky s jahodovou marmeládou-už aby bola zima.A v zime budem skučať,že nie je slnečno a teplo-poznám sa.

A. Lex 20.6.2014 20:02

Maričko

dostala jsem k PC teprve nyní. Díky za další kousek k osvěžení našeho jídelníčku. To těsto vypadá velmi, ale opravdu velmi mile, protože se s ním nijak nepiplá. Rovnou vše z ledničky a je to! To mám ráda. Když musím předem vše z lednice vytahovat na pokojovou teplotu a čekat,tak mě chuť na pečení mezi tím přejde. Ty Tvoje recepisy jsou tak bezvadně podané! Díky.

M. Crossette 20.6.2014 19:38

zapomněla pochválit

dvěčata YGu a Matyldu za odkazy na krásou krajinu. Prostě jak se zpívá v téhle mé velice oblíbené písni (a platí to pro Čechy, Moravu i Slovensko)

https://www.youtube.com/watch?v=UoWAKReH638

Z. Lika 20.6.2014 18:27

Re: Biskvit (:o))

Asi tak :-) Taky mě napadlo, že bych místo části másla zapracovala na kostičky nakrájený špek - taky se krásně rozpustí, a joj, udělá vůně...

Z. Yga 20.6.2014 18:16

Re: Biskvit (:o))

Aha - takže pokud bych je chtěla konzumovat se sýrem či šunkou, tak radši cukr vynechat. Nesnáším sladké hambáčové bulky (no - nesnáším i hambáče samotné - Chichi) - prostě svůj k svému - sladké ke sladkému, slané ke slanému.

Z. Lika 20.6.2014 17:53

Re: Biskvit (:o))

Mám receptník chlebů od amerického autora a do každého přidává dost cukru (nebo medu) - zhruba 3 lžíce na kilo ostatních ingrediencí. A bylo to výrazně nasládlé. Takže jsem pak už cukr vynechávala.

Proto si myslím, že i tyto biscuity budou znatelně nasládlé a osobně budu cukr ubírat. Je to věc zvyku.

M. Crossette 20.6.2014 17:17

přeji hezký zbytek dne

a děkuji za komentáře a shrnu odpovědi.

Ano Hanko, v Hardee's (je kousek od našeho domu) bývá po ránu největší nával, mají prý tam "biscuits&gravy" úplně nejlepší. Zaujalo mě, že Chetova babička je dělala se sádlem. To se přeci nadá ani strouhat, ani krájet na malé kousky a rychle pod rukama taje. Ale třeba měla nějakou jinou vychytávku, nebo právě sádlo dělalo biscuits křehoučké. Jinak jsem se dívala na menu McDonalda v Česku a fakt tam biscuits nenabízejí, zatímco zdejší ano a právě tak, jak je vidět na obrázku (takže nemůžete ochutnat).

Vave, máš pravdu, omáčka oku zrovna neladí, ale fakt je moc dobrá a kdybys jí dostala polite knedlíky, určitě by Ti chutnala - musela bys ale zavřít oči :))) Ano je to taková "dřevorubecká snídaně" (jak píše Lika), ale Američani se asi drží pravidla "snídej sám.." a po ránu toho dokáži sníst kvanta (mě naopak stačí jen krajíc a hrnek kávy). Proč je v receptu cukr vlastně nevím, možná napomáhá prdopeči. Nemyslím, že bochánky jsou sladké, ale Američani strkají cukr do všeho (viz coleslaw)a možná už jsem si vice zvykla. Můžete zkusit vynechat. Výroba opravdu není pracná, netřeba žádné dlouhé hnětení, je to raz-dva hotové a peče se krátce. Samozřejmě při ranním fofru do práce by to nešlo, ale můžete vyzkoušet třeba o víkendu. Já je dělám čerstvé, když tu máme několikadenní návštěvu (a ráda podávám každé ráno něco jiného), jinak pro nás je také někdy udělám třeba odpoledne, ráno jen nahřeji a jsou jak tahané z trouby.

Štětinko, to žluté složené je vaječná omoleta. Sýr je tam plátkový. Neviděla jsem, jak se to dělá, ale asi mají nějakou čtvercovou pánvičku na které ji udělají a pak úhledně složí jako kapesníček. Biscuits nejsou jednohubky, ale tak 4-5 x do pusy (záleží na velikosti pusy,že?)A Štětinko, u článku od Bedy máš ještě moji odpověď ohledně zdejších hadů.

Jinak chuť biscuits vice popsat nemohu, upečte si a posuďte sami :)))

A. Bytová 20.6.2014 16:41

Re: ...

Bych si tipla, že je to podobně jako s tím ruským vejcem.

 Brambory ve šlupce pekla v troubě už má prababička a ta v Americe tedy nikdy nebyla.

P. Pů 20.6.2014 15:49

Re: ...

Pak jsou ještě ty americké brambory a tímto prosím Maričku a HankuW aby mi vyzradily zda tyto brambory, které mi spíše připadají že je někdo byl línej oloupat, jsou skutečně americké, čili nic. (osmažené čtvrtky brambor, neoloupané, kořeněné...nu, všelijak).

H. Williamson 20.6.2014 15:28

V Chetove rodine

se zadne vetsi jidlo neobejde bez biscuits, bez ohledu na to, kolik priloh maji. Tchyne delavala velmi dobre, ale to je nic proti tomu, co delala jejich babicka. A nikdo z nas to neumi zopakovat. Ona totiz babicka nemela recept - rozhledla se kolem sebe, kolik lidi nakrmit, podle toho prisypala mouku a pak to dala dohromady. A delala je ze sadla. Byly nadychane a vydrzely mekke. Chet rika, ze v sezone praci na tabakovych polich delala babicka biscuits az 3x za den. K velmi casne snidani jeste za tmy bud se trtinovym syrupem vlastni vyroby nebo s vajickem a zabalit cestou na pole se suchou sunkou - takovy jizansky prsut (taky vlastni vyroby). No a pak k obedu a k veceri. Uz jsme to se se sestrama vzdaly od te doby, kdy jsme objevily velmi dobre jeste neupecene zmrazene.

Moje ceska rodina ma biscuits jako jednu z americkych ikon. Kdyz jsme jeli na nejaky vylet, tata, mama, my s Chetem a tu a tam nejaky synovec, pripadne Grizz, a jine kombinace pribuzenstva, tak jsem cestou z domu zakoupila kazdemu biscuit na cestu. V nasem pripade ten nahore vpravo na Mariccine obrazku - bacon, egg and cheese (slanina, vajicko a syr). Chet obcas ten nahore vlevo - sausage - osmazene mlete maso, ale bez toho umeleho syra. Dodnes,kdyz sem obcas zavita nas prazsky synovec, tak prvni, co musi mit, je biscuit z retezce Hardee's.

Z. Vave 20.6.2014 14:49

Re: Tu "housku"

Chichi, Hani, je pravda, že když je hlad, chutná mnohem víc věcí. :o) Ale obávám se, že bych k tomu jídlo přistupovala se zavrženíhodným předsudkem. Podobný mám třeba ke koprovce, asi to dělá ta barva, podobná mlíkové polívce.

Na druhou stranu je fakt, že barva kulajdy mě nikterak neirituje, tu baštím po litrech. :o)

H. Williamson 20.6.2014 14:17

Re: Tu "housku"

Ono to s tou omackou chutna lip, nez vypada. Dost mi to pripomina studentske obedy z nouze, kdy kdyz korunky dochazely, tak se dalo zajit do Koruny dole na Vaclavaku na knedliky s omackou. Tedy nikoliv gurmansky zazitek, ale docela slusne jidlo, ktere zasyti. Obcas to koupim cestou do prace, kdyz vim, ze budu mit narocny den a asi ne cas na obed. Jeden fast food je pri ceste a tam tu omacku delaji takovou peprove pikantni.

A. Bytová 20.6.2014 13:37

Re: ...

Zřejmě v poslední chvíli dostali souuzi rozum.

I když, možná že za to naopak někdo dostal patnáct let.

Z. Štětinka 20.6.2014 13:16

Re: ...

ale v rámci zachování principů anatomie by to měla být spíš SovětskÁ vejce :D

Z. Vave 20.6.2014 13:15

Tu "housku"

s podezřelou omáčkou si nějak nedokážu představit k snídani. Vlastně k žádnému jídlu, chichi.

Ale teplý bochánek bych ochutnala ráda, neumím si tu chuť představit. Zajímavé čtení, milá Maričko, ale k pečení mě Tvůj článek nedonutí, jsem kuchyňský leňoch. :o)

Přeju všem krásný den. <3

Z. Vave 20.6.2014 13:12

Re: ...

Pak by ale ideologičtější název byl Sovětské vejce.

Tak vám nevím, souzi a soušky, zda by se to nemělo alespoň dodatečně nějak kádrově pořešit. ;o)

A. Bytová 20.6.2014 12:39

Re: ...

Ono to bylo původně Henryho vejce.

V rámci budování světlých socialistických zítřků zřejmě politicky nepřípustné. A pobuřující. :))

Z. Matylda 20.6.2014 12:18

Re: Otéčko

U nás na JJM jsem to viděla jinak: http://malcka.rajce.idnes.cz/2014_cerven/

Z. Yga 20.6.2014 12:05

Re: Otéčko

Aha, bylo skovaný - tak teď už je viditelný (:o))))).

Z. Yga 20.6.2014 11:10

Otéčko

Hele, jak vypadá půlka června u nás, na jihu Jižní Moravy.

http://yga.rajce.idnes.cz/2014_Do_15._cervna/

O. Joklová 20.6.2014 10:55

Re: nasládlé

tak to by mě taky zajímalo

přesněji řečeno jsem si to nejdřív tak vyložila, že ano, že je to sladké (příliš mi tam ty biscuits navozují dojem sušenek)... obrázky s masem a sýrem uvnitř mě však poté nahlodaly a s cibulkou uvnitř - to by snad radši ani NEMĚLO být sladké :-DDDDDD

O. Joklová 20.6.2014 10:52

vypadá to zajíměvě

a mě by to teda ráno (ani jindy) rozhodně nezabilo - čímž netvrdím, že bych jich sežrala deset... ale asi by mi to musel někdo přijít upéct :-DDDDDDD

představa, že ještě před snídaní, zadělávám těsto mě naprosto upřímně děsí... stačil mi úterek, kdy jsem musela - hladová, bez kafe, bez léků - jít na odběry v rámci předoperačního vyšetření... bylo mi zle jak psovi a ti dobráci se mě ještě ptali, jestli je mi prý dobře, no darmo mluvit :-(((((

ovšem ta politá varianta, nevim nevim - přijde mi to polité jako kváskem... čti, nepříliš lahodné... a stokrát může být v článku napsáno, že je to MASOVÁ omáčka... další asociace snad ani nebudu rozepisovat

Z. Štětinka 20.6.2014 9:46

ňamka

to musí bejt a věřím, že i rychlá. Jen jako samotná jsem líná vyvářet a péct. Vzpomínám si ale, jak jsem doma v pekárně zadělávala opravdickou veku, byla moc dobrá, taková ta vláčná, nedrolivá a šťavnatá. Tohle musí být obdobné.

Ale měla bych i dotaz, co je to za sýr (jestli je to sýr), jak je tam tak elegantně poskládanej a přitom nepopraskanej. Musí to být i velký "formát", teda pokud ty biskity nejsou jednohubkový?