25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bílá fazolová krémová polévka

Za studena i pro zahřátí, prajednoduchá, bez mouky i bez mléka, dokonce i bez vaření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 3.9.2021 18:19

To zní dobře, ovšem určitě to bude muset být teplé, horké! Pak to bude regulérní jídlo. :-)

Tyčák je skvělý vynález a velký kamarád, skoro jako sušička nebo myčka. Po dlouhých a dlouhých letech jsem nahradila nerozebíratelný malý plastový tyčák Moulinex, který mi kdysi daly děti pod stromeček, za kovový, kde se dají měnit nástavce, a jsem s ním velmi spokojená. Děsně dlouho dlouho jsem po něm toužila, ale ten plasťák vydržel snad dvacet let a ne a ne se rozbít. :-) Nakonec jsem ho odložila s tím, že se třeba bude na něco hodit, a ten kovový si dopřála, protože jsem měla strach, že plasťák mě přežije. :-)

M. Crossette 3.9.2021 18:00

Liko, díky za další zajímavý recpet, jen - jako někteří zde - bych si polévku asi ohřála. Tedy, kdyby to měla být večeře. Studené gazpacho jsem jeden čas ve vedrech dělala, ale zase moc často to také nebylo. Ale polévka vypadá zajímavě a určitě je dobrá. Možná ji jednou vyzkouším, prubnu studenou a když to nebude ono, nebude nic snažšího, než ji ohřeji :-)Navíc, bílé fazole jsou převelice dobré !!!

Mně jinak vůbec nevadí jíst (nejen) polévky studené. Jen ne u stolu, ale "tahané" z lednice. Když mě honí Mlsná, kouknu do ledničky a vrhám se na různé zbytky z předešlých dnů. Pak vezmu lžíci a vytáhnu třeba zbytek vichyssoise, bramboračky, či jiné polévky, nebo i zbytek rizota, guláše (obyč, nebo čočkového) a klidně ten zbytek (často chladnem zhoustlý) sním, nebo podle množství jen ujím . Šmakuje mi to stejně studené jako teplé a přeci si těch pár lžic co si jen tak rychle uzobnu nebudu pracně ohřívat :-). Stejně mi chutnají třeba zbylé studené brambory, které jsou v lednici v hrnku i s kmínovou vodou ve které se vařily. Takže mám asi nějaký mozkový blok, že polévky na stole v hlubokém talíře, má se z toho kouřit, když je v lednici je dobrá ledová :-)8-o

A. Alimo 3.9.2021 12:32

Tak dneska nic pro mne. Fazole nemusím v jakékoliv podobě, u luštěnin občas, ale opravdu občas - čti tak jednou do roka;-D čočku na kyselo, bez osmažené cibulky, tu žlučník nemusí a nebo čočkovou polévku z červené čočky.

Z. Jenny 3.9.2021 10:58

Liko, díky! Taky ohřeji ale MLP a fazole,jakékoliv množství je málo.;-D

J. Fialová 3.9.2021 12:01

Nemáš pak doma poněkud... Výbušné prostředí??

Z. Jenny 3.9.2021 13:26

Tsss, téměř pořád,doplňuje se o čočku,tvarůžky k snídani,svačině atd.Si piš,že je to na výbuch!;-D;-D

T. Zana 3.9.2021 8:40

Na léto moc prima recept R^. Teď teda ještě to léto, že ;-).

Ale dnes má být teplo, doufejme, že vydrží - večer jdeme do lesního divadla na Čechomor. Mám připravený spacák :-P.

Z. Matylda 3.9.2021 9:02

Myslíš, že vás to tam zasype sněhem a budeš muset bivakovat?

Z. Jenny 3.9.2021 10:51

Venkovní divadlo v tento čas je na kožuch akorát,dobře pamatuji jak Prahu,tak Krumlov. Kosa jako prase.;-D

A. Zemanová 3.9.2021 18:13

Jeee, to bych si taky dala říct! Čechomor já ráda. tak si to užij. V

Z. Yga 3.9.2021 8:18

Studenou fazolačkou asi v Čechách a na Moravě narazíš - tady opravdu očekáváme, že si s ní spíš opaříme jazyk než že nám zmrznou mandle ;-D. Ale dovedu si ji představit na dovolení u moře - tam by určitě bodla, navíc rychlé jídlo, takže se nezdržuješ a klidně by k tomu šel zakusovat i chorvatský kruhV!!

E. Zvolánková 3.9.2021 7:34

Tak já bych si tuhle fazolačku taky ohřála, ale je mi sympatická. Někdy vyzkouším. Jinak studené polévky nezavrhuji, třeba ve Španělsku v tom vedru mi velmi přišlo vhod gazpacho. Akorát se musí umět udělat. Já to doma nedělám, protože by mi to nikdo nejedl (ostatně jsem to ani nezkoušela), ale kdysi jsem to na dovče ochutnala a bylo to osvěžující. I tuhle fazolačku si studenou dovedu představit, ale teda aspoň na "tělesnou teplotu":-)

Z. Matylda 3.9.2021 7:31

Nějak se duševně i chuťově nesrovnávám se studenou polívkou. Tak leda horkou!

Š. Matyášová 3.9.2021 10:20

tak tomu nebudeme říkat polívka...prostě studený fazolový krém se zeleninou....;-)

A. Bytová 3.9.2021 10:37

Též to zní mnohem vznešeněji. :-)

Z. Jenny 3.9.2021 10:53

...přímo jako dále,od hradu dále...;-D;-D

Z. Matylda 3.9.2021 12:06

Po konzumaci určitě :-)

A. Zemanová 3.9.2021 18:13

;-D

J. Fialová 3.9.2021 6:43

Hmmm... Zrovna umývání mixéru mi s bezpracností moc nekoreluje... Ale když už se v sekáčku atomizuje mrkev na BARF, mohla by tam fazol v druhém kole také, žejo.

Klobásu bych si do toho nakrájela na proužky. Malou klobásu, aby to bylo jen málo pracné ;-D

Š. Matyášová 3.9.2021 7:54

tyčák jen opláchneš, to zas taková práce není....;-)

Z. Iva 3.9.2021 8:06

OMG, to už není ani vtipné :-/

Z. Yga 3.9.2021 8:15

Náhodou je! ;-D;-D

Z. Jenny 3.9.2021 10:54

R^;-D;-DR^

A. Bytová 3.9.2021 10:35

Protivnější než vymývání mixeru je už jen mytí mlejnku na maso. A oceňuji tvou excelentní logiku ohledně malé klobásy. ;-D

Z. Jenny 3.9.2021 10:57

Zrovna jsem chtěla napsat nahoru, že do toho mixu nepůjdeš,to mi bylo hned jasnýýý! ;-D;-D Pro psy, to ,jo,to se musí ale pro lidi, zbytečná námaha!;-D

J. Fialová 3.9.2021 12:03

Tak nějak, či spíše přesně tak ;-D

A. Zemanová 3.9.2021 18:15

;-D Jenny, Ty máš Jarku dobře přečtenou!

Z. Jenny 3.9.2021 19:53

To bude asi vzájemné! ;-D;-D

Z. Xerxová 3.9.2021 6:21

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Z polívky se má kouřit ;-) Studená polívka není polívka ;-D Luštěniny moc nemusím - ale polívky mám ráda a pak sním i ty fazole. Taková hrstková polívčička ve vývaru z uzených žeber... A nemixuji