19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Z Moničina polského kotlíku

Dnes to bude bigos.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 21.1.2017 21:20

takové dobroty

Bigos miluju, tak jak to vaří moje mamka. Sice nevaří tři dny a maso nejsou zbytky, normálně maso i klobásky na to nakoupí, dává i sušené švestky a vlašské ořechy, měla bych se taky jednou pokusit

H. Williamson 21.1.2017 0:11

Vyborne jidlo

a vyborny recept. :)

O. Joklová 20.1.2017 20:26

odpověď od Moniky

Dobrý den nebo večer. Těší mě, že se vám recept líbí. Pokusím se odpovědět na otázky, ale Béďa přesně věděla, že odpovědi budou znít "podle chuti" :-)

Poměr masa a zelí, přidání cibule

Celkový poměr 1 díl masa (kromě klobásy) a 1 díl zelí (složený z 0,5 dílu kyselého a 0,5 dílu čerstvého) považuji za sváteční. Podle stavu peněženky nebo domácích zásob klidně maso uberu třeba až na 1 díl masa a 3 díly zelí. Jste-li víc "masoví", myslím, že by chuti neuškodilo i ještě víc masa. Opravdu zde hodně záleží na vašich chutích a stravovacích zvyklostech. To samé platí o cibuli. Osobně ji do bigosu nepřidávám, ale chcete-li, nevidím důvod, proč ji nepoužít. Stejně tak třeba restovaný špek. Cibule zahušťuje, což mi v bigosu vadí. Pro milovníky cibule bych porce bigosu raději posypala restovanou cibulí. Záleží ale opravdu jen na vás. Bigos snese i celkem velké experimenty. Jak už jsem psala v receptu, co kuchařka/kuchař, to trošku jiný bigos. Jednou mi zbyl kousek králíka na víně a bigos byl také výborný. Ostatně, víno bigosu vůbec neškodí, ale byla bych opatrná na to, aby nebyl výsledek moc kyselý.

Mražení. Bigos se dá, samozřejmě, zmrazit. Výsledek je podobný, jako při mražení českého segedýnu - jde to, ale je to poznat. Doporučuji, když už, pak mrazit opravdu až po rozležení, tedy zhruba třetí den. Sama mrazím bigos pouze tehdy, je-li to nezbytné.

Přeji všem dobrou chuť a krásný víkend. Monika

Z. Lika 21.1.2017 6:39

Re: odpověď od Moniky

Moniko, děkuji za odpovědi a cenné detaily. A velmi se těším, až najdeš chvilku a pošleš další recept!

O. Joklová 21.1.2017 10:31

Re: odpověď od Moniky

hehe, Liko, ty vskutku neleníš :-DDDDDDDDD

Z. Lika 21.1.2017 10:49

Re: odpověď od Moniky

Co mi zbývá, že.

Z. Hanča 20.1.2017 20:03

To musí být opravdu velká dobrota!

Dovedu si bigos představit, ačkoliv jsem jej nikdy nedělala, Ale před lety jsem si právě ze Zvířetníku opsala recept na Jugoslávské zelí, už ani nevím, kdo ho sem dával - je to hodně podobné a výborné. Všechno najednou - nakrájené syrové zelí + různé druhy masa na kostičky+ cibule na kolečka + kořenová zelenina se vrhne do pekáče a peče se v troubě. Nedávala jsem nikdy hovězí, to by možná chtělo nejdřív obdělat, používám vepřové, kuřecí, uzené a dobrou klobásku. Nakonec se přidá kysané zelí a trocha kečupu. A je to.

Z. Dalmi 20.1.2017 11:29

Zase čtu mlsotník

před obědem. Týrání to je!

Hele, vůbec se tam nedává cibule?

Š. Matyášová 20.1.2017 13:22

Re: Zase čtu mlsotník

ta je v tom kysaným zelí....

Z. Dalmi 20.1.2017 13:40

Re: Zase čtu mlsotník

No je. Ale málo :-)

O. Joklová 20.1.2017 11:22

recept jsem zprostředkovala já

neboť Monika je moje kamarádka, bohužel tady nemůže odpovídat, pokusím se vaše dotazy předat, hlavně to mražení, to je asi důležitý dotaz, i když dle mého soudu - proč ne, není tam nic co by mělo nebo mohlo dojít úhony, snad jen zelí si nejsem jistá jak vypadá po rozmražení... a taky ten poměr surovin - jen nevím zda odpověď nebude znít, dle chuti strávníků (nebo kuchařky), případně dle toho, co je zrovna v zásobách (ale fakt to NENÍ kompost :-DDDDDD )

tady teď jenom můžu potvrdit, že je to prudce jedlé!!!! jednou jsme vyfasovaly na Silvestra plný kotel a ani ve dvou lidech nic nezbylo... asi bych tak striktně netrvala na tom, že se toho dva dny nesmí nikdo dotknout (Matyldo), ale opravdu čím dýl, tím je to lepší - já sama bych ale stoprocentně taky užírala dřív :-)))))

Š. Matyášová 20.1.2017 13:25

Re: recept jsem zprostředkovala já

už jsi někdy jedla rozmražený kysaný zelí? To je pěkněj blivajz....

O. Joklová 20.1.2017 14:32

Re: recept jsem zprostředkovala já

nejedla :-DDDDDDDDDD

ale je to možný, obecně ovoce a zelenina se podle mě "rozblemptne", protože se "potrhají" mrazem a po rozmražení z toho akorát vyteče voda - no a vidíš jak často se zamražuje třeba ovoce

Š. Matyášová 23.1.2017 6:34

Re: recept jsem zprostředkovala já

bedo,ovoce se zamražuje, ale co s ním, lidi dělaj? nacpou ho do buchet, do knedlí nebo z něj uvařej máčku...rozmražený jako takový ho prakticky nikdo nejí..já si třeba mražený jahody hážu místo ledu do sektuspíš z ovoce uděšlám dřeň a tu pak jím jako zmrzlinu nebo si udělám koktejl....

Š. Matyášová 20.1.2017 9:52

vařívají ho Poláci na akcích...

nemá chybu..a dělají ho v kotlíku, no,v kotli....a jí se průběžně celoiu akci a furt se do něj něco přihazuje...a každej den chutná jinak a je moc dobrej.....a máš pravdu,jsou věci,co do něj nepatřej.....

D. Ruščáková 20.1.2017 9:35

Nikdy jsem bigos nejedla

ale oceňuju skvěle napsaný recept! Počítám, že to někdy zkusím, až budu čekat dostatečný počet nájezdníků:))

Š. Matyášová 20.1.2017 9:53

Re: Nikdy jsem bigos nejedla

máte Dede v rodině někoho,kdo by ho měl vařit skvěle :-D

D. Ruščáková 20.1.2017 14:05

Re: Nikdy jsem bigos nejedla

Jo, ale daleko. Když jsme tam jednou byli, tak byly Velikonoce a bigos nejspíš není typicky velikonoční menu:))

A snacha to, pokud vím, doma nedělá:))

Š. Matyášová 23.1.2017 6:35

Re: Nikdy jsem bigos nejedla

tak se domluvte,až bude jednou u vás..můžete vařit spolu :-D

A. Lex 20.1.2017 9:26

Bigos

v tom chlebu vypadá lákavě. Trošku podobně dělám vepřové, hovězí a klobásku se zelím a říkám tomu szgedinský guláš, pravda hodně kilometrů daleko od pravého Szegedu ;-). Ale nejlepší je také tak až třetí den :-))). Dávám do zelí také kmín, ale zvykla jsem si i na vůni a chuť saturejky. Ta mi "vzdušnost" bobtnavých zelenin uvolní naprosto spolehlivě ;-) .

Z. Vave 20.1.2017 9:14

Úplně nejlepší bigos

měla to potěšení jíst od paní Evy; to byla polská manželka novináře Jiřího Lederera. Bylo to jedné zahradní slavnosti na jejich chalupě ještě před emigrací do Německa a bigose byl obří hrnec přes celá kamna. Sama jsem bigos nikdy nedělala (tzv. "falešný bigoš" ovšem dělám často), tak to možná někdy na nějakou větší akci vyzkouším.

Recept je napsaný skvěle, hodně jsem se pobavila, zvláště při čtení závěrečných rad.

Z. Rpuťová 20.1.2017 8:45

Nejen bigoš!

Bigoš holt asi budu muset oželet, je to na mne moc, ale ty tři dny potvrzuji, asi je to platné všeobecně. I taková úplně vobyčejnská frankfurtská polévka, je nejlepší až ten třetí den! To se s tím prvním vůbec nedá srovnat!

O. Joklová 20.1.2017 11:24

Re: Nejen bigoš!

i ty jedna Rputinko, myslím že Monika by tě za to Š vytahala za pačesy, opravdu tam není(!!!) na konci es s háčkem a věř, že ona ví co říká, je z jedné poloviny Polka :-))))))))

Z. Rpuťová 20.1.2017 12:44

Re: Nejen bigoš!

Njn, mea culpa, maxima culpa .... hřích, takříkajíc, smrdelnej! Co nadělám, když jsem to tam klepla. Asi se půjdu oběsit! :)

Já čekala, že zareaguješ na ten třídenní interval a místo toho dostanu sprďáka .... inu, co taky se mnou, že jo.

J. Polák 21.1.2017 14:08

Re: Nejen bigoš!

Nejen to, ale my, kteří jsme podnikli dvouletý kurs zaměřený na poznání, že blb je velmi relativní pojem, víme že bigoš existuje, nebo alespoň existoval. Plným názvem bigoš polní, vodou chlazený se označovali tzv motostřelci vulgo pěchota.

Š. Matyášová 23.1.2017 6:36

Re: Nejen bigoš!

BINGO !!!

Z. Yga 20.1.2017 8:20

Recept dobrý

Jenom by mne zajímal aspoň přibližný poměr mas ku zelí ... třebas kilo zelí = kilo masa.

Teda nevím, jestli to budu vařit, protože pro dva lidi je toho hodně a pro větší sešlost bych si netroufla, kdyby to nakonec nebylo to pravé ořechové. Ale v tom chlebu vypadá bigos moc lákavě.

Z. Lika 20.1.2017 7:42

Tohle je velkorecept

určitě vhodný (nejen) pro větší sešlost. Moc se mi líbí, že se nepotřebuje mnoho nádobí. Bigos jsem ještě neochutnala, takže je možné, že se u nás k němu nachýlí. Různé zbytky masa takhle dojdou důstojného a chutného upotřebení.

Moc se mi líbí rada "bigos není kompost" :-)

Děkuji Monice a Bedě, že mi recept zaslaly. Samozřejmě se budu těšit na další polské recpety!

Z. Vave 20.1.2017 9:21

Re: Tohle je velkorecept

Tohle je skvělé pro sešlosti. Nejlepší je, když to může stát na lehce teplých kamnech. K tomu postavit komín hlubokých talířů, kýbl lžic a škopek nakrájeného chleba a hostitelka má vystaráno. :)

Š. Matyášová 20.1.2017 9:54

Re: Tohle je velkorecept

až se zas u tebe sejdeme, neuvažuješ o něm?????