Když jsem si psala s Likou ohledně článku psího, zmínila jsem se „mezi řečí“, že jsem viděla asi docela dobrej recept. Na dobrý, jednoduchý a rychlý jídlo.
ŽE JÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ SI NEDALA FACKŮŮŮ :-D Moje myšlenka byla, že předám inspiraci a dobrej nápad. Ne že to nakonec budu klohnit sama já! A fotit to ešče! A sepisovat to ešče! Ale to nee, Lika hned: „Tak, šup, šup – uvař si to sama!“ Nevděk světem vládne. Jojo, nevděk světem vládne :-D
A tak jsem šla a nakoupila:
a to ostatní, to už bylo doma:
Květáka jsem, jak taky jinak, zbavila listí, omyla a odřízla část stonku, zbytek košťálu jsem dle receptu rozkrojila křížem.
Rajčata jsem smíchala se solí, paprikou, tymiánem, olejem a nasekaným česnekem a rozhňahňala vidličkou.
Do hrnce, který může do trouby a vejde se tam, jsem nejdřív dala podestýlku z pečícího papíru,
aby se panu květákovi dobře hajalo. (Ale moc nevím, proč tam má být??? V receptu o tomto kroku není ani zmínka, ale pak na fotkách vidíte květák trůnit v papíru, kterej se navíc ale rozmočí, takže vyndat mi to v něm teda nešlo.)
A poté jsem na podestýlku posadila samotný květák,
kterýžto jsem poté zalila rozhňahňanou omáčkou z rajčat v plechovce s ostatními ingrediencemi.
Uzavřela poklicí (kdo nemá poklici, šupne na to alobal) a dle receptu uložila do trouby vyhřáté na 180 °C. A tady se s receptem dosti výrazně rozcházíme. Páč recept tvrdí, že teda na 180° a na dobu 40-50 min., než se květák upeče téměř do měkka. Pak se má poklice odstranit a květák dopéct.
Po tomhle časovém úseku a teplotě byl ovšem můj pan květák stále tvrdohlavý. Takže jsem přitlačila a vosolila troubu na 200° a dopřála mu ještě tak cca 15 minutek. I ty byly málo, tak jsem přidala minutek ještě deset a poté mohla odklopit poklici, neb tvrdohlavec konečně vyměkl.
A pak už jsem mohla pokračovat v receptu dál. Je možný, že na vině byl můj litinový hrnec??? Ale čekala bych, že právě v něm se to upeče lépe a radostněji. No nic.
V době, kdy se teda květák pekl, jsem si na suché pánvi opražila mandličky a nasekala petrželku. A taky si uvařila brambory z farmy a na pánvičce po mandlích jsem opekla cibulku, brambory rozšťouchala a smíchala s cibuličkou.
Když květák došel v troubě do konečného stádia, vytáhla jsem ho vítězoslavně ven. Nainstalovala ho na talíř, posypala opraženými lupínky, petrželkou a přidružila k němu ty šťouchané brambory s cibulkou.
Mňááááááááááááááám! Výborný to bylo, výborný. Jen musím příště líp vychytat tu dobu pečení a stupně, abych se s tím tak dlouho necrcala. Nicméně to je jednoduchý jídlo na přípravu, který se v podstatě vaří samo a dává vám mezičas v pohodě připravit nějakou klidně i jednodušší přílohu, třeba jen obyč brambory, ale mně to přišlo škoda a dobře jsem udělala.
A ještě jsem si během vaření mohla zacvičit s pesanama, protože čas mi hlídala minutka. Takže doobrou chuť přeju.
Foto: Petra K.
Osobní stránky autorky: http://zrzavec.com.cz/