Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Květák pečený v celku

23.3.2018

Když jsem si psala s Likou ohledně článku psího, zmínila jsem se „mezi řečí“, že jsem viděla asi docela dobrej recept. Na dobrý, jednoduchý a rychlý jídlo.

ŽE JÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ SI NEDALA FACKŮŮŮ :-D Moje myšlenka byla, že předám inspiraci a dobrej nápad. Ne že to nakonec budu klohnit sama já! A fotit to ešče! A sepisovat to ešče! Ale to nee, Lika hned: „Tak, šup, šup – uvař si to sama!“ Nevděk světem vládne. Jojo, nevděk světem vládne :-D

A tak jsem šla a nakoupila:

  • jednoho květáka

a to ostatní, to už bylo doma:

  • plechovka rajčat
  • 4 stroužky z mnou vlastnoručně vypěstovanýho česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička uzené papriky – uzená nebyla, vystačíte s normální :-)
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • hladkolistá petržel
  • 2 lžíce mandlových lupínků

Suroviny potřebné na květák pečený v celku.

Květáka jsem, jak taky jinak, zbavila listí, omyla a odřízla část stonku, zbytek košťálu jsem dle receptu rozkrojila křížem.

Rajčata jsem smíchala se solí, paprikou, tymiánem, olejem a nasekaným česnekem a rozhňahňala vidličkou.

V procesu 1

Do hrnce, který může do trouby a vejde se tam, jsem nejdřív dala podestýlku z pečícího papíru,

V procesu 2

aby se panu květákovi dobře hajalo. (Ale moc nevím, proč tam má být??? V receptu o tomto kroku není ani zmínka, ale pak na fotkách vidíte květák trůnit v papíru, kterej se navíc ale rozmočí, takže vyndat mi to v něm teda nešlo.)

A poté jsem na podestýlku posadila samotný květák,

V procesu 3

kterýžto jsem poté zalila rozhňahňanou omáčkou z rajčat v plechovce s ostatními ingrediencemi.

V procesu 4.

Uzavřela poklicí (kdo nemá poklici, šupne na to alobal) a dle receptu uložila do trouby vyhřáté na 180 °C. A tady se s receptem dosti výrazně rozcházíme. Páč recept tvrdí, že teda na 180° a na dobu 40-50 min., než se květák upeče téměř do měkka. Pak se má poklice odstranit a květák dopéct.

Po tomhle časovém úseku a teplotě byl ovšem můj pan květák stále tvrdohlavý. Takže jsem přitlačila a vosolila troubu na 200° a dopřála mu ještě tak cca 15 minutek. I ty byly málo, tak jsem přidala minutek ještě deset a poté mohla odklopit poklici, neb tvrdohlavec konečně vyměkl.

A pak už jsem mohla pokračovat v receptu dál. Je možný, že na vině byl můj litinový hrnec??? Ale čekala bych, že právě v něm se to upeče lépe a radostněji. No nic.

Rumíček vyděšeně sleduje celý proces.

V době, kdy se teda květák pekl, jsem si na suché pánvi opražila mandličky a nasekala petrželku. A taky si uvařila brambory z farmy a na pánvičce po mandlích jsem opekla cibulku, brambory rozšťouchala a smíchala s cibuličkou.

Když květák došel v troubě do konečného stádia, vytáhla jsem ho vítězoslavně ven. Nainstalovala ho na talíř, posypala opraženými lupínky, petrželkou a přidružila k němu ty šťouchané brambory s cibulkou.

Hotovo. Květák pečený v celku.

Mňááááááááááááááám! Výborný to bylo, výborný. Jen musím příště líp vychytat tu dobu pečení a stupně, abych se s tím tak dlouho necrcala. Nicméně to je jednoduchý jídlo na přípravu, který se v podstatě vaří samo a dává vám mezičas v pohodě připravit nějakou klidně i jednodušší přílohu, třeba jen obyč brambory, ale mně to přišlo škoda a dobře jsem udělala.

A ještě jsem si během vaření mohla zacvičit s pesanama, protože čas mi hlídala minutka. Takže doobrou chuť přeju.

Foto: Petra K.

Osobní stránky autorky: http://zrzavec.com.cz/

Petra K. Neviditelný pes


zpět na článek