20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kuřecí plátky se šalvějovou šťávou

Velmi jednoduché, velice chutné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Svobodová 5.11.2017 0:06

dík za skvělý nápad,liiko

Liko, tvůj receptík je skvělý. 3alvej jsem popužívala často,ale hlavně na jehněčinu, když mi ji naše Věrka obstarala oid souseda, co chová ovečky. je třeba však se šalvějí zacházet jak se vzácným šafránem.Čerstvá je velice aromatická, takže pokud množství kuchtík přeženwe, popkrm dost vydatně zhořkne.Mám šalvěj čerstvou, ale ještě jsem fakt nenašla ten správný poměr ingrediencí, aby se pokr nepokazil. Sušenou šalvěj vůbec nepoužívám, je mi líto kazit a snižovat účinky sušením, když fakt stačí třeba jen dva lístečky čerstvé a zrovna utržené. Taky šalvějové listy žvýkám, když mám odhalené krčky a bolí mne dásně i zuby. jeto daleko účinnější způsob první pomoci a lzeb s ním vydržet, pokud se jednomu zrovna nehodí běžet na zubní pohotovost někam do velkého města.Taky vlažný šalvějový výluh skvěle vyčistí a vydezinfikuje krk i ústní dutinu. Podotknu však, že při žvýkání nikdy vyžvýkané listy nepolykám a nepolykám ani ten výluh na výplachy. jelikož beru WARFARIN NA ŘEDĚNÍ KRVE, MUSÍM BÝT OPATRNÁ NA JAKÉKOLI UŽÍVÁNÍ ČERSTVÝCH BYLINEK i zelených listů(salát, špenát , zelí apod.je v tom moc káček , takže pak se účinek léku snižuje.

T. Zana 3.11.2017 20:41

O.T.

Vyúčtování je na Hadech :-)

Z. Hanča 3.11.2017 19:33

Určitě mám

nějaký recept na maso na šalvěji, mám dojem, že jsem jí sypala králíka. A delší dobu mám už sáček se šalvějí otevřený, tak bych ji zase jednou mohla použít. Mlsotníky jsou moc fajn!!

Z. Lika 3.11.2017 19:40

Re: Určitě mám

Tak to jsi mě, Hančo, potěšila. A nezapomeň podlít vínem - alkohol se vypaří, zůstane skvělá chuť :-)

D. Ruščáková 3.11.2017 19:32

Eh, Liko

proč jsem to nečetla ráno? :) Udělala jsem si kuřecí plátky na obyčejno, škoda. Se šalvějí jsem je ještě nejedla, ale rozmarýnem ano, takže to rozhodně zkusím :)

Z. Lika 3.11.2017 19:41

Re: Eh, Liko

No ano, proč? :-) Jídlo je to přátelsky nakloněné i choulostivějšímu zažívání, tak směle do něj, někdy :-)

Z. Svobodová 5.11.2017 14:24

Re: Eh, Liko

DEDE, ŠALVĚJ JE SKVĚLÁ NA PODRÁŽDĚNÝ ŽLUČNÍK, A PROTO SE TAKY POUŽÍVÁ NA MASTNÉ A lojovité MASO, JAKO JE TŘEBA SKOPOVÉ.

Z. Matylda 3.11.2017 18:57

Tak šalvěj

mi roste na zahardě a používám ji jen na kloktání :) Do jídla jsem ji ještě nezkusila. Zajímavá inspirace ....

Z. Lika 3.11.2017 19:41

Re: Tak šalvěj

Jedla jsem i francouzskou roštěnku se šalvějí, a je to opravdu moc dobré.

M. Crossette 3.11.2017 15:48

To vypadá velice jedlééé

A dokonce mám všechny přísady doma, včetně vína :) Tedy šalvěj pouze sušenou, koupila jsem si ji spíše jako bylinku (na kašel a průdušky vůbec, jako kloktadlo), ale nepamatuji se, že bych jí přidávala do nějakého receptu. Určitě vyzkouším - díky Liko.

Jo moučný mol !!! Také se mi párkrát stalo, že začali poletovat po místnosti a chvíli travlo, než jsem zjistila odkud se berou. Nevím, jestli moučný mol a ti malí červíci, co v sáčcích je to samé. Ale stává se mi, že najdu neotevřený sáček třeba těstovin plný dírek jak od špendlíku a uvnitř spoustu titi-broučků. Nebo jem už párkrát otevřela víko zbytku krabice s vločkami a celý vršek byl potažený takovou pavučinou a celé se to skoro hýbalo. Ve zdejší vlhkosti, mám skoro všechno jídlo v plechovkách, nebo pokud v krabicích je přes ně navíc přetažený (a zagumičkovaný) igelit, aby tam vlhkost nemohla. Takže nevím, jako by se dovnitř dostali z venku, spíše si myslím, že moli (nebo jejich vajíčka) musí do potravin dostat už někde během prvního balení, dokáží přežít i ve vzduchotěsnu a postupně se líhnou.

Z. Lika 3.11.2017 17:32

Re: To vypadá velice jedlééé

Maričko, směle do receptu. A pokud by se Ti omáčky zdálo moc a řídké, tak nech chvíli bublat bez pokličky. Jsem zvědavá, co na to řekneš/řeknete. Ale už jsem tuto krmi předložila více strávníkům a pochvalovali si, nejen ze zdvořilosti :-)

Jo a broučci... aspoň je vidět, že potravina nebyla úplně vydezinfikována a ozářena a pod., tím se utěšuju. Takže často prohlížím a přinejhorším přebírám :D

Z. Svobodová 5.11.2017 14:22

mouční molii? Hrůza hrůz

aričko, ty potvory se provrtají čímkoli a ještěn se klidně dostanou i do sklenice s dobře a pevně uzavřeným víčkem. Předlopni jsem po dovolené likvidovala skoro vše, co bylo ve spíži,protože po našem návratu domů v kuchyni i jinde po bytě létala fakt celá hejna těch mrch. načaly všechno, zachránila jsem jen mouky. Zkrátka některé potraviny šly prosít přes hodně jemné síto(třeba to na mouku), ale skoro všechny čaj, koření a většina luštěnin ze spíže letěla na zahradní na kompost. Hned vzápětí jsem sehnala feromonová lepítka na moučné moly. přesátou mouku jsem zamrazila a co mohlo, šlo do mrazáku aspoň na někilik dní. Ale stejně mám stále ve spíži a v některých kuchyňských skříň kách vyvěščené ty lepící feromonové návnady. Očas se na nich i nějaký jedinec objeví. Ty návnady jsou skvělou prevencí, protože na ně se chytaj hlavně samečci, takže další moli už vzniknout nemůžou. Třeba jám mouku a koření nikidy už nekupuju u našeho vietnamského obchodníka.Několikrát jsem ho na ta hejna molů v jeho prodejně upozornila, ale on na to kašle. Než aby se miten hnus doma pomnožil, raději tam nekupuju. Občas koupím ovoce a zeleninu, ale i když máprý skvělou a levnou jasmínovou rýži ve velkém balení, raději ji koupím jinde, i když dráž.

O. Joklová 3.11.2017 14:56

OT - AUKCE

vedle je ještě jeden článek, k Aukci

omlouvám se za OT, ale nevím jestli si toho další všimli

kuře musí být dobré ve všech podobách, akorát těstoviny jako přílohu já nerada, takže u mě by klasicky zvítězila rýže :-)))))

T. Zana 3.11.2017 15:39

Re: OT - AUKCE

Bedo, díky. To viš, že nevšimla.

T. Zana 3.11.2017 13:27

Moučný mol

Tak jsme vyrazili se zpožděním. Už pár dní nám potvory lítaly po kuchyni. Tak dnes ráno už nám docvaklo, že bude třeba přijmout opatření :-)

Vybili jsme pár molů a více housenek. A chci se zeptat - na sáčku s kroupami (něco jako silný celofán) jsem našla větší množství dírek. Je možné, že se tam prokousali? Uvnitř byli a nebyl otevřený.

K. Holubová 3.11.2017 13:58

Re: Moučný mol

Tyhle mrchy se dostanou všude!

Jednou jsem dělala předvánoční úklid špajzky. Nebyl nutný, nic nelítalo... ale nějak v rámci úklidu bytu jsem to vyhodnotila jako dost důležitou akci. Celou jsem jí vybrala, vše vyčistila, dala nové voskové papíry na police vymyté savem....... no celý den jsem makala jako šroubek. Spousty věcí jsem se zbavila..... bylo tam čisťoučko. No a asi za 3 týdny jsem zaznamenala molíky v kuchyni a ve špajzce. Hned po dokončení úklidu si totiž můj exmanžel domů donesl semínka ostropestřece marijánského, která užíval na játra. Sáčky byly naprosto netknuté, neotevřené, jen proděravělé červíky. Už to domů donesl od prodejce. Vyhodila jsem tehdy všechny mouky, krupici, byli i v rýži, vločkách..... fujtajxl, tohle fakt nemusím.

Z. Iva 3.11.2017 16:03

Re: Moučný mol

Moli, to je ještě paráda... Vzali jsme si od švagrové nějaké obilí, pšenici na chleba, ječmen na kaši. Naštěstí jsme to uložili do kotelny (plynový kotel, jen pro upřesnění, aby si nikdo nemyslel, že tam je uhlí). Jednoho dne tam manžel uklízel a všiml si, že ten pytel s ječmenem je nějaký horký. Po rozvázání špagátu nemilé překvapení - ten ječmen se hýbal!!!, všechna zrnka nakousaná a mezi nimi miliony pilousů, pšenice na tom byla trochu lépe, ale nepoužitelná. Takže sousedovic slepice se poměly, kromě obilniny měly i bílkovinu z brouků...

T. Zana 3.11.2017 8:35

Hmmm

Kuře vypadá dobře, jen nevím, jak by mi to prošlo přes Frantu :-)

Půjdeme se podívat, jak pokračují ve Stromovce.

Z. Lika 3.11.2017 8:43

Re: Hmmm

U nás doma prošlo naštěstí snadno :-) Ale kdybys na něj narazila třeba někde na jídelním lístku, zkus!

Z. Maw 3.11.2017 8:14

Dostala jsem chut na kure na vine :)

a kdyz se neobali v mouce, myze se pouzut stejny postup?

Z. Lika 3.11.2017 8:38

Re:

Maw, akorát by ta šťáva nebyla zahuštěná. Mohla bys zkusit bramborový nebo kukuřičný škrob, ty jsou bezlepkové. Případně rýžovou mouku. Anebo prostě bez zahuštění :-)

Z. Maw 3.11.2017 9:44

tak s tim si umim poradit :) dekuju! jak se teprv ucim nejaka nova jidla, tak jeste neodhadnu kdy postup pri zmene muze byt stejny :)

asi si koupim nejake dobre masicko a v nedeli budu experimentovat :) a zbytek flasky vyzahnu :D

Z. Lika 3.11.2017 10:04

Re:

Bude to určitě moc dobré. A zkus někde splašit i tu šalvěj - ale opatrně s ní, stačí maličko, podle receptu. Bez ní to není ono, ale kdybys jí dala hodně, všechno přerazí.

Z. Maw 3.11.2017 10:56

ano ano, maso a salvej, snad sezenu v kvetinacku

Z. Iva 3.11.2017 16:08

Re:

Maw, nejsem celiak, ale vím, že se dají zahušťovat polévky a omáčky gumou guar nebo xantanovou gumou, ale ta se mi nelíbí, protože je to produkt nějaké plísně a nebylo mi po ní moc dobře (asi mám alergie na plísně, empiricky ověřeno). Obě ty gumy se dají přidávat do pečiva, kde nahrazují lepek, ale to najdeš na webu...

Z. Maw 3.11.2017 18:05

dekuji za pro me nove informace, o tomhle jsem nikdy neslysela, tak se na to podivam, ale ta xantanovq - toz znam.asi z nejakych obalu potravin ale asi me odpudilo uz jen to, ze je to nejaka plisen... :D

Z. Xerxová 3.11.2017 6:15

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Dneska v poledne se nevaří - jedeme na výlet, mám dovolenou. Uvidíme, jestli se vše podaří vidět, plán je zajímavý. Jedeme směr Lužice

Z. Lika 3.11.2017 8:42

Re: hezký den

Prodloužit si víkend je vždy příjemné. Tak přeji pěkné pocestování, a doufám, že Night už běhá zase jako čečetka.

Z. Xerxová 3.11.2017 17:56

Re: hezký den

možná bude článeček - o jednom Ďábelském mostě. Psisko výlet zvládlo dobře (ale tůůůristicky to náročné rozhodně nebylo - měli jsme s sebou i babičku) - už pajdne jen výjimečně - když si blbě šlápne na nerovnost

Z. Lika 3.11.2017 19:42

Re: hezký den

No hurá, a hned dvakrát :-) Hlavně že se Night lepší a babička nehorší :-)