28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bílá hlívová omáčka a výtečný jablečný koláč

Dnes budeme mít úplné meníčko :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 10.4.2022 18:31

Dekuju vsem za cteni a prispevky..a tem, co vyzkoušeli, dekuju 2x ;-DR^

Z. Asteris 8.4.2022 16:35

Ten koláč mě moc láká a hlíva vlastně taky, dík za inspiraci i návod.

Š. Matyášová 10.4.2022 18:30

Rado se stalo...

T. Zana 8.4.2022 14:09

Sharko, ten koláč je míněnej na plech? Uvažuju, jak moc bych to měla vydělit, aby mi vyšla velikost pro dva (včerejší koláč - snad kromě tvarohovýho - mi už přijde takovej... včerejší :-P).

Z. Lika 8.4.2022 14:23

Posloužím čerstvou zkušeností: na plech 40x35 jsem použila osm dost velkých jablek a těsto jsem zvětšila o půlku (dala jsem dvě malá vejce). Upečený výsledek je vysoký tak na 2,5 cm, řezy hezky drží pohromadě a je vláčný - počítám, že takový zůstane i den, dva.

T. Zana 8.4.2022 15:01

Děkuju :-).

Š. Matyášová 10.4.2022 18:28

Ano na takovej do novy trouby, je mensi...

Z. Lika 8.4.2022 13:36

Tak můžu potvrdit, že ten jablečný koláč je výborný - vláčný, opravdu chutný, prudce jedlý. Posléze si dám ještě tu verzi se šlehačkou a zmrzlinou. R^

A. Alimo 8.4.2022 12:20

Ten koláč vypadá velice velmi jedle, určitě vyzkouším. Ty houby na smetaně bych si dala, sice je nedělávám z hlívy, ale z bílých hřibů, když je sezona, ale to neva. No, nedám, mám obavu, že můj žlučník by silně nesouhlasil;-O

Z. Yga 8.4.2022 9:24

Tak dneska jsi mi kápla do noty - zrovna se mi v lednici nudí hlíva, takže zítra bude máčka. Jabková buchta taky fajn, ale s tou počkám, až přijede Terka V

Š. Matyášová 8.4.2022 9:41

;-D tak to mám dvojnásobnou radost R^V

Z. Lika 8.4.2022 9:55

Jo jo, "máčka", to bylo u nás konkrétní označení pro konkrétní jídlo - houby na smetaně.

Z. Yga 8.4.2022 10:58

U nás máčka je jakákoli omáčka, navíc máčka je buď málo odolný jedinec nebo jedinec s nevyhraněnými názory (něco jako kam vítr tam plášť), taky takto můžeme nazvat bláto či-li marast ;-D. A to nemluvím o máčce skvrnité ;-). Prostě máčka má daleko větší rozsah než obyčejná omáčka.

Z. Jenny 8.4.2022 8:35

Sharko díky! Obé bych si z fleku dala. Dnes jedu hrdinně do obchodu,takže asi hlívu pořídím už jsme ji dlouho neměli. Hodně využívám žampionová portobela,ty dávám k masu,do zeleniny atd. Jablka došla, musím zajet k pěstiteli, máme velkou spotřebu. Z omytých a oloupaných jablek,dělám ze slupek buď vývar na popíjení nebo si je házím vyluhovat do čajů. Slupky se mohou povařit i dvakrát,pořád je vývar chutný. Buchtu si udělám taky,včera jsme dojedli podobnou hrnkovou s mraženým ovocem a zužitkovali šťávu s magnézkou byla výborná,přidala jsem dva hřebíčky pro zdraví. Páteční okénko Mlsotníku je moc fajn,páč kdo má furt cosi vymýšlet,vždycky mne inspiruje nějaký recept a o víkendu udělám.R^V

Š. Matyášová 8.4.2022 8:38

Děkuju Jenny, potěšila jsi mne....R^V

Z. Matylda 8.4.2022 7:56

Ta buchta vypadá báječně! Doufám, že s hodně našlehaným vajíčkem půjde i bez prdopeče- jinak to drahý můj jíst nemůže. A hlívová omáčka taky vypadá dobře.

Š. Matyášová 8.4.2022 8:02

určitě..udělej sníh a půjde to..a nebo trochu jedlý sody, tu by dal?

Z. Lika 8.4.2022 8:56

Začala jsem kupovat prdopeč s vinným kamenem, v tom běžném nám taky cosi vadilo - pálila po něm žáha.

Z. Matylda 8.4.2022 9:03

Kde to koupím?

E. Beranová 8.4.2022 9:08

dr. Oetker a dokonce i Vitana :-)

Š. Matyášová 8.4.2022 9:24

mívaj i v COOPu, bejval v Lidlu..chtěj prdopeč s vinným kamenem

Z. Lika 8.4.2022 9:35

Taky v drogerii dé-em a různých "zdravuškách".

Z. Lika 8.4.2022 9:36

Vlastně jsem ho viděla už v každém řetězci.

Š. Matyášová 8.4.2022 9:24

proto u nás jedlá soda....

Z. Lika 8.4.2022 7:16

Hlívu velice můžu, takže díky za další tip. A ten jablečný koláč dneska upeču! R^

Š. Matyášová 8.4.2022 7:35

a máš zmrzlinu a šlehačku? :-P;-D

Z. Lika 8.4.2022 7:52

Šlehačku určitě a zmrzlina se dá lehce napravit :-)

Z. Xerxová 8.4.2022 6:42

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

dostala jsem chuť na hříbkovej gulášek... Sice mám ještě mražené houby, ale počkám si na čerstvé. Však za chvíli už začnou...

Z. Lika 8.4.2022 7:52

A co ty mražené, zůstanou na ocet? ;-D

Š. Matyášová 8.4.2022 8:05

to se neboj, ona je Jindra do něčeho dá :-D