19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Čočkový salát

Výborný samostatně i jako příloha.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 7.7.2017 21:24

Čočkový salát taky ráda

To jsi mne potěšila Liko, taky dělám takový jednoduchý salát, i různé

verze složitější, ale to spíš z cizrny, jako rajčata, papriky, salátové

listy, chorizo, halloumi.

Z. Lika 7.7.2017 21:30

Re: Čočkový salát taky ráda

Však na tvůj salátový Mlsotník ráda vzpomínám a vracím se k němu, pro zájemce je tady 1url.cz/7tDD9

K. Holubová 7.7.2017 20:11

Novoroční čočka

nesměla chybět, aby se "držely peníze". I kdybych se jí nacpala k prasknutí, stejně pořád nic nemám. Nicméně uvařená doměkka, lehce zahuštěná jíškou, ochucená vodou z okurek nebo citronem a promíchaná, spíš jí mám ráda trochu jako kaši, zasypaná osmaženou cibulkou (tu pokrájím na kolečka a šupnu do friťáku, aby se kroužky pěkně osmahly dohněda a lehce zkaramelizovaly a rozhodně jí nešetřím) a trochu rozehřátého sádla. K tomu jsme mívali uzený jazyk a volské oko. A okurku. Nebo houbičky.

Cizrnu ani kukuřici nemám ráda, sóju už vůbec ne.

Z. Lika 7.7.2017 20:44

Re: Novoroční čočka

Přidávám do čočkové kaše nebo i polévky česnek. Ve svátkových tradicích jsem se přestala orientovat, takže čočku vařím jak na Štědrý den v poledne jako polévku, tak na Nový rok na kyselo. Pro jistotu :-)

M. Crossette 7.7.2017 18:46

plnene papriky

Ve středu přijela na několik dnů švagrová. Příjezd byl k večeru a tak jsem se rozhodla udělat k večeři papriky podle Neliny. No jakmile jsem začala, skoro jsem libovala :))) Protože to byl pokus, udělala jsem jen 4 - aby byla v případně, kdyby chutnalo "pro někoho z nás" jedna navíc. Vybrala jsem 2 zelené a 2 červené, které byly měkčí, tak zda bude rozdíl (červené byly původně zelené, délkou zrání zčervenaly). Smíchala jsem hovězí mleté se směsí italského koření, které mělo všechno koření, které popisuje Nelina, dokonce v něm je i saturejka. Sice sušená, ale čerstvou jsem tu prostě nesehnala tak jsem "pro barvu" vmíchala hodně čerstvé petřželky. Syrovou rýži jsem nějak neměla odvahu dát, tak jsem si ji uvařila do poloměka a smíchala tak třetinu rýže, zbytek maso. Po odkrojení vršku paprik jsem zjistila, že půl kila masa (s rýží) bylo moc, šťavnaté tlusté papriky (hlavně ty zelené) měly uvnitř méně místa na náplň, než jsem mysla. Zbytek jsem dala do lednice a přidám dneska do rizota. A začala jsem! Jenže, ono se řekne "na oleji opéci papriky v troubě" Tyle se nedaly položit, takže v troubě by nešlo. Dala jsem je na sporák a s opečením jsem zápasila. Jak se uvolňovala šťáva prskalo to, sporák byl celý zamaštěný. Papriky i po opečení byly tvrdé. Tak jsem je postavila do menšího železňáku a extra podusila svoje rajčata (snad 15 jich bylo). Jimi jsem papriky v hrnci zalila a dala asi na půl hodiny do trouby (bez přikrytí). Pak jsem papriky vyndala a rajčata rozmixovala. To proto, že jsem je vařila se slupkami, bylo jich tam hodně a zůstaly nerozvařené, tuhé. Omáčku jsem pak propasírovala sítem a trochu přisladila. Manžel i švagrová byli upozorněni, že tohle je experiment. Protože v paprikách moc rýže nebylo, dala jsem k nim tu zbývající. BYL TO ÚSPĚCH převeliký!!! A to takový, že o tu čtvrtou zbývající jsme se nakonec spravedlivě rozdělili. Maso mělo vynikající chuť, omáčka byla též výborná (švagrová si hned poznamenala recept). Určitě udělám znovu, díky Nelino!

Z. Lika 7.7.2017 20:42

Re: plnene papriky

Tak to bylo úplné dobrodružství, takové vaření. Jsem ráda i za Nelinu, že vám chutnalo a že papriky bezvadně zužitkuješ. U nás teď ty tenkostěnné nějak zmizely nebo jsou malé, takže na nás plněné papriky teprve čekají, ale už se na ně těším!

V. Glover 7.7.2017 21:13

Re: plnene papriky

Maričko, já jsem si dneska taky dělala plněné papriky, inspirovaná

receptem. V Anglii nejsou ty české zelené/ bílé papriky, tak jsem

použila ty dlouhé červené, i když se docela blbě plní, tak to nebyl

nejlepší substitute. Rýži nedávám dovnitř žádnou, ale jako přílohu a na

opékání kašlu, jsem líná, ale bylo to dobrý.

Z. Jenny 7.7.2017 17:41

My jsme

taky čočkaři, na všechny způsoby přípravy. Máme rádi na kyselo. Salát, taky dávám vejce na tvrdo, ty já můžu skoro do všeho a ty hříbky,doporučené od paní Holubové, zkusím.Náš jídelníček je hodně luštěninový neb MLP je miluje,zejména ty fazole chilli corn carne.

Vajíčka na tvrdo přidávám na konec i do zelňačky, to mně poradila tady jedna kuchařinka a je to moc dobré.Mám ráda dobrá jednoduchá jídla.Včera byla rajská.

Z. Iva 7.7.2017 17:50

Re: My jsme

U nás dneska pečené nové brambory, vlastní. Pekla jsem je na plechu s papírem na pečení, lehce pokropené olejem. K tomu našlehaný Palouček (z Lidlu) s čerstvě vykopaným česnekem. Nebylo to vůbec špatné.

V. Glover 7.7.2017 21:15

Re: My jsme

To zní skvěle a chutná určitě ještě lip

M. Crossette 7.7.2017 15:26

Čočku mohu kdykoliv

Luštěniny mám ráda a čočku přímo miluji. Jó bývaly doby, kdy byla silně nedostatkový artikl, sehnat ji znamenalo velké štěstí a když jsem se vdala, mamince jsem mnoho let několik sáčků čočky vždy dovezla. Z domova jsem ji znala jen teplou na kyselo. Se studeným čočkovým salátem jsem se prvně setkala až v německé nemocnici, kde jsem pobyla dva týdny a čočka byla často součásí jejich studených večeří a zachutnala tam i choti, se kterým jsem se o saláty dělila při jeho návštěvách. Salát byl smíchán s různou zeleninou, myslím, že i s vajíčkem na trvdo.Jeden čas jsem studený čočkový salát dělala i doma, pak nějak ta vlna opadla. Stále jíme čočku dost často, ale teď už ji jíme jen samotnou, teplou k volským okům. Chuti na kyselo jsem nějak odvykl. Takže uvařím čočku, Pak na pánvičce podusím cibuli nakrájenou na hodně droboučko, přídám čočku, sůl, pepř, zamíchám máslo a spoustu posekané petrželky. Někdy i tu cibuli vynechám. Já si pak občas (když mám chuť) ještě až na talíři do porce vmíchám zakysanou smetanu. A když ji vařím, do vody zcela účelně nasypu rovnou celý sáček (necelých půl kg). Ta naše je uvařená tak za 10 minut, jen ji propláchnu, zaleji vodou a na mírném ohni vařím (a když se omylem trochu rozvyří, nijak nám to nevadí). Navaří se jí tak celý hrnec. K večeři pak máme oba dost mohutné porce a já ten zbytek s velkou chutí dorážím dalších dnů přímo z lednice. Skoro vždy když otevřu lednici a tu misku tam zahlédnu, neodolám a pár lžic ujím, takže tam dlouho nezůstane. Čocku fakt miluji. Kukuřici mám moc ráda (teplou i studenou), tu bych ji tam mohla přidat. Proti okurce nic nemám, ale prostě mi teď čočka více chutná ne-kyselá.

Z. Lika 7.7.2017 16:11

Re: Čočku mohu kdykoliv

To s tou petrželkou je dobrý nápad, tady na trhu kupuji tlusté svazky plocholisté - no vida, můžu ji přidat i do čočky, díky za tip!

Z. Iva 7.7.2017 13:38

Nějak

mě ty recepty z luštěnin, pohanky, krup... neoslovují. Čočka na kyselo, hrachová a fazolová kaše, brrr, nejedla jsem nikdy a zřejmě ani nebudu. Jediné luštěniny, které jsem schopna sníst je sója a cizrna, jednou za rok.

Z. Lika 7.7.2017 15:09

Re: Nějak

Asi jde i o zvyk, u nás se luštěniny dělaly často a moc mi chutnaly.

Z. Iva 7.7.2017 16:09

Re: Nějak

U nás právě nee - máti v mládí prodělala operaci žlučníku, problémy celý život, otec vředy na dvanácterníku... Takže luštěniny nebylo to pravé na jejich zažívání. Ale nijak mi to neschází, já radši maso.

A. Bytová 7.7.2017 13:26

Tedy

nevím jestli to není z horka, ale napadlo mi, zda-li by se Mlsotník neměl přejmenovat na Mlaskotník.

A. Lex 7.7.2017 14:12

Re: Tedy

U vás též horko? I já si po přečtení mlaskám! Za mne - Mlaskotník.

Z. Lika 7.7.2017 15:09

Re: Tedy

Mlaskotník... ha! Že bychom ukradli logo Rolling Stones? :D

Z. Jitur 7.7.2017 12:31

lehké...

...letní zpestření jídelníčku, ať už jako samostatné jídlo, či příloha, nebo ten salátek, díky za recept!

Z. Lika 7.7.2017 12:49

Re: lehké...

Určitě vyzkoušej, je rychlý, dobrý a může čekat v lednici.

Z. Lika 7.7.2017 12:50

Re: lehké...

Jo a ještě má tu výhodu, že ti nebude ujídat domácí zvěř :-)

Z. Jitur 7.7.2017 13:58

Re: lehké...

...tak to pozor, u Ozzyho (Sphynxe) bych si tedy jistá nebyla vůbec, tomu je snad úplně jedno, co je na talíři, hlavně, když se k tomu talíři dostane (což kvůli problematickému zažívání nesmí)

T. Zana 7.7.2017 12:07

Helemese :-)

Čočku máme rádi, salát dělám čočka + cibule + zakysaná smetana (sůl, pepř), takže je to poněkud bomba, ale moc dobrá, takže ráda vyzkouším i dietnější variantu :-)

Z. Lika 7.7.2017 12:47

Re: Helemese :-)

No prosím, jak se nám tu množí varianty :-) Se smetanou to neznám a trochu nad tou představou váhám, ale určitě to bude lepší než s kečupem. Mluvím za sebe tedy, někdo nedá bez kečupu ani ránu.

A. Lex 7.7.2017 14:14

Re: Helemese :-)

Hi, hi, já přiznávám ukydnu i trochu Tatarky (žádný bílý jogurt) .

Z. Hanča 7.7.2017 13:05

Re: Helemese :-)

Ten salát znám právě v jeho dietnější variantě, kdy místo zakysanky přijde bílý jogurt. A je to docela jedlé! :-))

A. Lex 7.7.2017 11:49

Liko

díky za připomenutí v y n i k a j í c í h o salátu! Už jsem ho dlouho nedělala! A také děkuji za grif o čočkách. Nyní už vím, že na salát spíše drobnozrnější, aby z toho nebyla patlanice.

Z. Lika 7.7.2017 12:02

Re: Liko

Takže přeji dobrou chuť, do toho letního počasí se takový salát určitě hodí jako plnohodnotné jídlo.

O. Joklová 7.7.2017 10:57

ještě "úspornější"

čočkový salát dělala (asi ještě dělá) jedna moje kamarádka, tam snad byla jenom čočka plus cibulka, ale už si nejsem jistá, jenom vím že byl MOC dobrý a vždycky jsem se chtěla zeptat na recept - a zapomněla jsem až dodnes... :-((((

Z. Lika 7.7.2017 12:03

Re: ještě "úspornější"

Tak zkus tento salát, Bedo, třeba ti taky přijde k chuti. Škoda, že ses kamarádky nezeptala, taky by mě recept zajímal :-)