Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Plněná bramborová „vejce“

29.12.2017

K Silvestru mi odjakživa patřily obložené chlebíčky a plněná vejce. Jako malá jsem se jich mohla ujíst, obého, ale těch vajec možná víc.

Narazila jsem na obměnu této pochoutky - ne všichni mohou vejce, leckomu přijde vhod alternativa. A tato alternativa je bramborová, kupodivu. A moc dobrá.

Recept je na čtyři brambory. Vezměte velké zhruba jako vejce a uvařte je ve slupce. Pozor, vybírejte nenaklíčené.

Brambory nechte úplně vychladnout, rozpulte je podélně (jako housku) a vydlabejte střídku, ne úplně do okrajů.

V misce si připravíme ochucovadlo:

  • 1 polévková lžíce másla (já vzala tahini, protože ho miluju, ale hodí se i některé ořechové „máslo“, nejlépe z kešu)
  • 1/2  čajové lžičky jablečného cideru (ten jsem neměla, tak jsem vzala jablečný kalný ocet)
  • 1 čajová lžička hořčice (vzala jsem obyčejnou plnotučnou)
  • 1/4 čajové lžičky něčeho sladkého - v původním receptu je javorový sirup, já vzala agávový sirup, ale půjde i obyčejný cukr. A pokud použijete sladší hořčici (jsou takové), tak můžete sladidlo vynechat.
  • špetku soli a pepře.

Všechno to prošleháme vidličkou a vmícháme rozdrobenou bramborovou střídku, asi budeme muset přidat trošku studené vody. Vznikne poměrně hladká kaše výtečné chuti.

Kaší naplníme bramborová „vejce“ a posypeme je paprikou a pokud máte, tak i nasekanou pažitkou. Já jsem za oknem našla jen petrželku (pěstuji si zelené z odřezaných hlaviček na talířku s vodou) a v košíku fialovou cibuli. Něco cibulovitého určitě použijte, bez toho to není ono.

A je to.

Bramborová plněná „vejce“

Bramborová plněná „vejce“

Výborné bramborové jídlo, další v mém bramborovém seriálu :-)

Napište, jakou pochoutku si připravíte vy. Budu si dělat ještě tyčinky z lístkového těsta hustě sypané sezamem. Mňam!

Foto: autorka. Inspiraci jsem čerpala zde.

Lika Neviditelný pes


zpět na článek