Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Plněná bramborová „vejce“
K Silvestru mi odjakživa patřily obložené chlebíčky a plněná vejce. Jako malá jsem se jich mohla ujíst, obého, ale těch vajec možná víc.
Narazila jsem na obměnu této pochoutky - ne všichni mohou vejce, leckomu přijde vhod alternativa. A tato alternativa je bramborová, kupodivu. A moc dobrá.
Recept je na čtyři brambory. Vezměte velké zhruba jako vejce a uvařte je ve slupce. Pozor, vybírejte nenaklíčené.
Brambory nechte úplně vychladnout, rozpulte je podélně (jako housku) a vydlabejte střídku, ne úplně do okrajů.
V misce si připravíme ochucovadlo:
- 1 polévková lžíce másla (já vzala tahini, protože ho miluju, ale hodí se i některé ořechové „máslo“, nejlépe z kešu)
- 1/2 čajové lžičky jablečného cideru (ten jsem neměla, tak jsem vzala jablečný kalný ocet)
- 1 čajová lžička hořčice (vzala jsem obyčejnou plnotučnou)
- 1/4 čajové lžičky něčeho sladkého - v původním receptu je javorový sirup, já vzala agávový sirup, ale půjde i obyčejný cukr. A pokud použijete sladší hořčici (jsou takové), tak můžete sladidlo vynechat.
- špetku soli a pepře.
Všechno to prošleháme vidličkou a vmícháme rozdrobenou bramborovou střídku, asi budeme muset přidat trošku studené vody. Vznikne poměrně hladká kaše výtečné chuti.
Kaší naplníme bramborová „vejce“ a posypeme je paprikou a pokud máte, tak i nasekanou pažitkou. Já jsem za oknem našla jen petrželku (pěstuji si zelené z odřezaných hlaviček na talířku s vodou) a v košíku fialovou cibuli. Něco cibulovitého určitě použijte, bez toho to není ono.
A je to.
Výborné bramborové jídlo, další v mém bramborovém seriálu :-)
Napište, jakou pochoutku si připravíte vy. Budu si dělat ještě tyčinky z lístkového těsta hustě sypané sezamem. Mňam!
Foto: autorka. Inspiraci jsem čerpala zde.
Vše potřebné zjistíte zde...