12.11.2019 | Svátek má Benedikt


Diskuse k článku

PTÁCI: Ptáčci na plovárně

Každý určitě někdy viděl kosáky cákající se v kalužích. Nebo vrabčáky. Nebo hejno holubů na městské kašně. Kdo se dívá kolem sebe víc, neušly mu třeba ani sýkorky sbírající ráno do zobáčků kapky rosy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
12.6.2008 16:52

Re: Re: ptačí ráj

Taky chci, škemry, škemry!!! :-)

12.6.2008 17:44

Re: Re: Re: ptačí ráj

no, klasickej piškot - na to stačí jeden žloudek na 10 bílků, nic zvláštního8-o

12.6.2008 17:45

Re: Re: Re: ptačí ráj

omlouvám se, mělo tam být T

12.6.2008 17:51

Re: Re: Re: Re: ptačí ráj

8 bílků, 8 lžic cukru,8 lžic hladké, jeden žloutek,sůl.

Utřít sníh, vmíchat postupně cukr, pak žloutek a mouku se solí. Peču na alobalu nebo peč. papíru, horké srolovat a studené promazat. Nedělat moc tenké těsto (vysuší se). Péct chviličku, jen co na změní barvu.

S podobného dělám i dorty, jen přidám bílky a mleté oříšky či kokos

12.6.2008 19:11

Re: Re: Re: Re: Re: ptačí ráj

´Děkuje se moc, jak jsem stará, tak mně nenapadlo dát do piškotu je jeden žloutek.:-D

12.6.2008 23:29

Re: Re: Re: Re: Re: ptačí ráj

Štětinko, ať je člověk jakéhokoliv věku, stále se jen učí.:-P;-P

12.6.2008 13:59

Mně by stačily takové ty vánoční pusinky, sypané

barevným cukrem. Je to přece v podstatě pečený našlehaný bílek, ne ?:-)V

12.6.2008 16:37

Re: Mně by stačily takové ty vánoční pusinky, sypané

Už jsem to tu inzerovala. Kamarádka vdávala dceru a já se nemohla účastnit hňahňání koláčů. Tak jsem si vzala na triko ty bílky. Omladina chystala program, tak jsme se dohodli, že by brali ty pusinky na niti, aby z nich dělali ozdobení pódia. Medvídku, prý 20 bílků. Dělala jsem pusinečky, aby to rychleji schlo (suší se to při teplotě cca 50 st.) Bylo to celý den práce ve dvou troubách (jedna v 1. patře) a bylo toho 1 krabice od banánů a 1 krabička na dorty. Já byla jako když Křemílek a Vochomůrka vaří povidla. Ani jsem neochutnala.;-(8-o;-DA jal mne bolely nohy z těch schodů...

12.6.2008 11:32

jdu

se dovolenkovat na štafle, tak zatím pa a pěkné odpoledne všem!VV , a díky za všechny tipy a rady - kdyby ještě byly další, tak budu ráda! :-)

12.6.2008 10:23

VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Prosím, potřebuji poradit, co s bílky - mrkněte někam k začátku, je to pod příspěvkem "Nádhera" od Zdeny b.p. Děkuju! :-)

12.6.2008 10:40

Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Na vánoce mívám opačný problém, chybí mi bílky - co třeba bílkové suchárky, kokosky, pasiáns.....

12.6.2008 10:48

Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Milá Vave - mě taky napadají jen pusinky (mohou být i růžové) a snad kokosky. Ale mám jiný dotaz - koláče pět dnů dopředu 8-o - není to moc brzo? aby pak nebyly už moc oschlé - u nás se dělají max. dva dny předem. Já vím, ona je to pak honička, ale jak mamka tvrdí - koláče jsou grunt svatebního stolu (ale u ní i hodového a narozeninového), kam se na ně hrabe cukroví a dorty. Tak nevím - já ještě dceru nevdávala ;-D a na moji svatbu to měla pod palcem mamka ;-). V každém případě budu držet palce, ať se koláčky podaří.

12.6.2008 11:12

Re: Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

No, Zdena říkala, že zmrazit - teď mě tak napadá, ale kde? Dyť já mám úplně normální mrazák ledničkový! 8-o8-o8-o

A co se týče ořechové nádivky, tak ta bude, ale bude se dělat v Modřanech, kdežto těsto zadělávat v Čelakovicích, takže mně zbudou žloutky a Zdeně zas bílky .... lidi, to je složitostí! Co kdybych holce tu svatbu zakázala?!;-)

12.6.2008 11:26

Re: Re: Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

no dámy, vy tady máte takové chuťově bohaté starosti a já musím pendlovat mezi překladem a tříděním věcí - ke stěhování či k vyhození - i když stěhování je zatím v nedohlednu. Ofšem máte-li stěhovat to, co je uloženo ve dvou bytech do něčeho menšího, není možné čekat, až se čas nachýlí. Omlouvám se za postěžování a zpět k tématu:

Dámy, chybí mi bližší uniformace, ale to chcete dělat těsto v jednom městě, nádifky v druhém a péct třeba ještě ve třetím8-o8-o?

...... Tak jsme se zasmáli a jedeme dál.

A k tomu pečení koláčků dopředu malou vzpomínku: Po přestěhování do Čech bylo pro mne velkým překvapením, že se koláčky nosily po celé dědině týden před svatbou, musely se tedy péct ještě víc než týden předem.

A svatbu zakázat nelze, když už má Tádík připravené kalhoty a vestu!!!!

12.6.2008 11:33

Re: Re: Re: Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Ale to je přece jednoduché, milá MaRi, nádivky se nachystají den předem, pak se převezou do místa P (pečení) a tam se zadělává, válí, plní, váže, peče, kropí, cukruje a balí. A je to obvykle prima akce, když se sejdou prima baby. Níže jsem na takovou akci vzpomínala.

12.6.2008 13:15

Re: Re: Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Co se týká bílků a žloutků v rozdílných lokalitách, tak to jako problém nevidím. Prostě tu nádivku uhňahňáš den před pečením a milé žloutky zakápneš něčím, třeba olejem, aby neoschly. A pak je vrhneme do těsta o 30 km jinde, no. To sem koordinátor nadanej, co? Obdivujme mne. ;-D

12.6.2008 14:46

Re: Re: Re: Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Ty jsi hotový Napoleon Bonaparte v strategii o koláče ;-D

12.6.2008 16:41

Re: Re: Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Na místo v mražáku musíš zangažovat všechny, kdo mražák majííííí. Ale pozor, nezapomenout, kde co máš. ;-D

12.6.2008 10:50

Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Doporučuji piškotový koláč s ovocem a vařeným sněhem. ;-P Teď je na to ta správná doba, ovoce je čerstvé.

12.6.2008 12:09

Re: Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Ještě mě napadlo, že by šel udělat pohár (ovocný, zmrzlinový,...) a na něj místo šlehačky sníh (je jedno jestli obyčejný nebo vařený).

12.6.2008 10:50

Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

je to trošku mimo téma - ale já zbylé bílky od mazanců či vánoček usmažím na másle Betce ;-D;-D. Pozor - bílek mají pejsci dostávat jen tepelně upravený - syrové z vajíček můžou jen žloutky. Ale 20 vajíček by bylo trošku moc;-);-) i pro Kosatku, natož Anku s Kosourky.

Jinak bílky spotřebovávám do ořechové nádivky (je někde u mlsotníku u ořechových šátečků). Takže pokud budete mít i koláčky ořechové...

12.6.2008 11:08

Re: Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Jo - bílky se dávaji i do nádivky makové (budeš-li je dělat) a potom jako "poličovátko" - já totiž nevím, jaký je technický postup prací u koláčků v Čechách - u nas se na stůl nakladou kousíčky vykynutého těsta, na ty se dá příslušná nádivka, těsto se kolem ní obalí, vytvaruje se požadovaný tvar, lícovou stranou namočí nejprve do poličovátka, posléze do posýpky (přiznávám, nesnáším slovo žmolenka, protože v našich krajích se říká zažmolené děcko - je jasné, co to děcko má v gaťách ;-D;-D;-D - a ty asociace, že), klade na plech posýpkou navrch, pokud se koláč stříhá, tak se nastříhá, nechá se ještě vykynout a šup s něma do správně vytopené pece  a stejnou lopatou, jakou měla nachystanou ježibabka na Jendu a Mařku 8-o (zde mluvím o pravé peci, vytápěné třešňovým či marhulovým dřevem - to v Praze asi nepujde, že ;-)), odříká se třikrát očenáš a je napečíno, paní Gatlmajerová ;-).

Ježišimarija - já chcu koláček z pece vytažený - a trnkový! Mlask mlask.

12.6.2008 11:22

Re: Re: Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Chicht ... mě žmolenka neva... u nás jsou děcka zasmolené...;-) 

a ten povidlový, ještě vlažný koláč chcu taky, ňam ňam a né jeden! :-P nebo alespoň čerstvou povidlovou balenku...

12.6.2008 11:54

Re: Re: Re: Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Tož - zasmolené ty děcka bývajú taky  - to se říká, když majú umorýsanú hubu.

12.6.2008 12:06

Re: Re: Re: Re: Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Chicht - to jsou ty krajové zvláštnosti - "umorýsaná huba" je taky pěkná. Když mají děcka ušmudlaný xichtík, tak jsou u nás usoplená, ukoptěná,... a v gatích mívají nasmoleno. Vida, já bych zasmolené děcko převlíkala a ty bys mu umyla čuňu. ;-)

12.6.2008 14:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

R^;-D;-D;-D;-P Tak, todle mi chybělo ;-)

12.6.2008 11:04

Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Jo Vave, třeba sladký bílkový chlebíček a pak mám ještě jeden švédský recept s nasekanými ořechy a čokoládou. Ale vypadá to že to spěchá a já musím recepty teprve hledat a ten švédský (ostatně moc dobrý) překládat. Budu dělat co mohu, ale pracka v polosádře bolí jak ďas

12.6.2008 11:17

Re: Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Jsi moc hodná, milá Velká kočkoVV, hlavně si ruku šetři! Když najdeš ten recept později, nic se neděje, vždyť to je až v červenci, to já jen tak plaším dopředu, protože se bojím, že pak začne čas hrozně letět.

12.6.2008 11:19

Re: Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Vave, teď jsem si teprve přečetla termín svatby a pečení koláčků v červenci a do té doby rozhodně  stačím recepty dodat. ;-)

12.6.2008 12:21

Re: VEŘEJNÁ BÍLKOVÁ SOUTĚŽ

Co třeba srnčí hřbet (biskupský chlebíček) z bílků s ořechy.

Nebo moje babička dělávala rybízový koláč, a když už byl v podstatě hotový, ušlehala tuhý sníh z bílků, trochu oslazený, rozprostřela ho na ten koláč a ještě to na chvíli šoupla do trouby. Ten sníh se upeče, navrch zrůžoví a je to docela ozdobné.