22.10.2021 | Svátek má Sabina


Diskuse k článku

PTÁCI: Krocan

Už jako čtyřletá holka jsem musela alespoň část prázdnin (nechtěně a z donucení!) strávit společně s rodiči ve stanovém táboře nedaleko Stráže nad Ohří. Byl to tábor sice pěkný a i pro takového špunta, jakým jsem byla já, docela zajímavý, ale já tam být nechtěla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Iva 9.5.2006 18:26

P.S. A vítám tuláky z dovolené :-)))

Iva 9.5.2006 18:25

Dobrý večer všem

nějakou chvilku tu nebudu, ale na čestný pionýrský přísahám, že o víkendu ten blog do končím a budu ho jednou týdně aktualizovat.

Lenko píšu zlaťáka (to teď nosí synek jedničky a to je ta nejnej známka, to prostě není obyčejná jednička, ale zlatá;-D;-D)

Jiří Růžička 9.5.2006 15:58

Pozdraven buď pán WWW

Vítám WWW z cest po krásné zemi české. Zdraví i rybičky, Píšek, žena Jarmila, kuna Máňa, Doltonové, straky zlodějky, hranostaj Emil, no zkrátka všichni, co čteme Zvířetník.

Příhoda s krocanem je hrozivá, sám jsem byl svědkem, jak krocan doslova ubil kohouta Šuldu, ze sousedova dvorku. Ale na druhé straně jsme měli kdysi Vendelína a ten se nechal hladit po hlavě a vždy tak podivně vrčel,či bručel a roztahovat tu svoji paládu! V každém případě blahopřeji k dobrému konci a pište dál!

Tak ještě jednou dobrý den WWW.

Zdravím, R.

WWW 9.5.2006 16:34

Re: Pozdraven buď pán WWW

Zdravim take pane Ruzicka !  Dekuji za hezke privitani. Prokousavam se Zviretnikem.

U nas naproti , kdyz jsem byl malej, tak meli Balakovi  jeden cas zleho kohouta. A ja jsem se tam bal chodit. Uz jsem zase tak malej nebyl, tak jsem se za tu bazlivost trochu stydel. Vykladal jsem tedy , ze tam nechci, protoze pan Balak se tak divne kouka. Vono se to nejak ujalo a vsichni pak v ulici rikali, ze ten Balak ma vzteklej kukuc. Ac to byl dobrak od kosti. Doufam, ze tam nahore, uz mi odpustil ! 

Hela S. 9.5.2006 16:43

Re: Re: Pozdraven buď pán WWW

Chudák pan Balak! Takhle jste ho týral! Kvůli Vám se na něj lidé dívali zle. A ještě se tím chlubíte! Styďte se! ;-);-);-)

(Doufám, že ty tři smajlíky na konci nikdo nepřehlédne :-))

WWW 9.5.2006 16:49

Re: Re: Re: Pozdraven buď pán WWW

Zdravim pekne mila Helo.

Nemela jste je tam davat, opravdu je to hanba, co jsem panu Balakovi vyvedl! Ale on se mi jednou smal, kdyz videl, jak se toho kohouta bojim. Netusil, co jsem za previta !

Hela S. 9.5.2006 20:18

Re: Re: Re: Re: Pozdraven buď pán WWW

Milý WWW, já jsem pevně přesvědčena, že Vám pan Balak už dávno odpustil, pokud se vůbec někdy zamýšlel nad tím, proč se na něj lidé najednou dívali zle. Protože ti, co ho znali věděli, že je dobrák a ti ostatní nejspíš pouze uvítali záminku, proč ho pomluvit. A opět chyba na straně dospělých, že nedokázali dítěti vysvětlit, že není ostuda bát se kohouta a že nemá smysl svůj strach svádět na člověka, protože se mohou najít "dobráci", kteří toho zneužijí. :-)

tojefuk 9.5.2006 10:58

WWW

vítám zpátky! Těšil jsem se na pár dnů bez cuket, ale byls zdatně zastupován! Gratuluju k následovníkům!

Navrhuju všem cuketofágům, aby psali nicky zelenou barvou. Nebudu se bát příspěvek přečíst! Děkuju předem.

WWW 9.5.2006 11:16

Re: WWW

Zdravim pekne tojefuku. Jeste jsem nemel cas vsechno precist. Mam "vynikajici" gastronomickej zazitek. Pozvan do restaurace u hranic. Krb a rybarske site nad stolem. I objednal jsem si "Katuv sleh"

Prineseno na ovalnem taliri. Hromada mrazenych hranolku kousky kureciho masa, ktere plavaly v ostrem kecupu jak lodicky a narazely do sebe. Vedle vysypanej hrasek, kolecko okurky a nastrouhane cervene zeli !

Melo to mit spis nazev "Sleh nedbaleho kata" - ten kuchar uz mel davno viset !!

tojefuk 9.5.2006 12:49

Re: Re: WWW

Každé hospodské jídlo s podobným názvem ve mně vzbudí podezření, že kuchař něčím pálivým přerazil zasmrádlé maso.

YGA 9.5.2006 11:24

Ale no tak,

milý Tojefuku, už se nad ty cukety povzneste. Budete se muset smířit s tím, že mezi návštěvníky NP se nacházejí  jednotlivci, kteří mají cukety celkem rádi (nemluvě o těch, kteří je zbožňují - ano, i takový úchylové se mezi námi skrývají). Zkrátka, až uvidíte v příspěvku slovo začínající na cu... (a u perfekcionistů na zu...), článeček nepřečtený přeskočíte a už se neosypete (já to tak praktikovala u Krokodýla, Parafína a jiným jim podobným). Přeji hezký den.

tojefuk 9.5.2006 13:03

Re: Ale no tak,

YGO, nepovznesu! WWW tak krásně nadskakuje, LenkaS taky, už i Vojáčkovi se přidali a o to bych se měl připravit?

YGA 9.5.2006 13:09

Vojáčkovi taky?

Já myslela, že ti mikrovlní a oni i cuketují?

tojefuk 9.5.2006 13:21

Re: Vojáčkovi taky?

Jo! I cuketové zelí dělají! ZELÍ!  V diskusi u mikrovlnek. Já bych to nejedl, ostatním dobrou chuť. Ať dlouho žijou cuketofilofágové!

YGA 9.5.2006 13:54

Cuketové zelí

Ale no tak, já ho mám taky ráda - má jednu výhodu - nenadýmá. Ale zelí z kysaného zelí doma dělaného - to je jinší mňamka. Ale už dost cuket - takové pečené koleno taky není špatné (nebo uzený králík - domácí! - v zelenině dušený - to je teprve něco - včera byl k obědu).

WWW 9.5.2006 14:39

mnamka -namka

Ted jste mi mila Ygo tim slovem "mnamka", neco pripomenula. Bratranec Bohous bydli v panelaku. Kousek dal ma ale peknou zahradu se zahradni chatkou, kde muzete z fleku bydlet. Ma malamuta (je to tak spravne ne ?), Alke, tak on se jmenuje je uz ale starej, nevrlej a palicatej. Bohous ho ma rad a nechava ho uz na stari volne na zahrade, jen na noc ho odvede do kotce, ale i to je prace. Pes nechce a tak ho Bohous laka "mnamkou", coz zkracuje na "namku".

Ted, jak jsem tam byl, tak jsme jeli s Bohousem a jeho zenou na vylet a neter s manzelem, ze si na zahrade vecer budou opekat a pozvou jeste pratele. Bohous dal instrukce, ze nez pratele prijedou, tak musi  Betuska zavrit Alkeho do kotce, aby je nahodou nekousnul. Dal ji pytlik detskych piskotu, na to ze je Alke jak zjednanej a do kotce urcite pujde.

Betuscin manzel je kuchar, maso pekne pred opekanim nalozil, bylo toho trochu vice, ze jak mi se z vyletu vratime, tak se zastavime. Vsechno pripravili pekne v zahrade na stul, zapalili uhli a sli jeste do auta pro piti. Kdyz se vratili, tak milej Alke byl kupopdivu sam od sebe v kotci a spokojene se  olizoval . Na stole zbyl jen jeden ozizlanej kousek masa, ktery mu z nejakeho duvodu nechutnal. 

Vecer byl na ty ctyri mlady lidi, co maji byt plni zivota smutny pohled. Ohrivali si ruce nad rostem, popijeli vinko a zakusovali piskotama.

Alke mel kupodivu dobrou naladu a vesele na nas zastekal !

Zdena bez psa 9.5.2006 14:47

Re: Cuketové zelí

Co se týká Vašich mňamek, já většinou velmi skromně mlčím. Úplně stačí, že si přečtu 2 - 3 recepty a tutově mám o 3 kg víc. Mám k vaření trochu (lety vycepovaný) pohrdavý vztah. Prostě čas investovaný do vaření se má rovnat času za který strávníci jídlo zlikvidují. Včera jsem udělala krátký proces. Pleskla jsem 2 krůtí stehna do římského hrnce. Ve lžici  olivového oleje jsem rozmíchala grilovací koření a česnek se solí. Nahňahňala na stehna, zasypala nakrájenou cibulí a jablkem, podlila troškou vody a na hodinu uvěznila v troubě. Pak jsem se nasnídala a pokecala s kočkami. Vypnula troubu a prchla z bydliště. (To se stalo v 10h.) Šlápla do pedálů proti proudu Labe a za chvilku jsem už byla u Bláži a Krejga na kafi. Mařenka byla   hrdá a nebavila se se mnou. Přednost ani nestačil protestovat, protože pečeně vydávala vůni převelikou. :-)

Hanča 9.5.2006 16:19

Re: Re: Cuketové zelí

Moje řeč, Zdeno, taky ráda recepty, které jsou raz dva hotové. Nicméně jsem se už 2x vypjala k výkonu a

TO JE VZKAZ PRO MARTINKU

2x jsem dělala jugoslávské zelí. Nejdříve zkusmo pro 3 osoby a pro velký úspěch jsem opakovala tento víkend, kdy nás bylo u stolu více. No co budu povídat, pokaždé bylo oblizovando grando a strávníci na mě dělali takhle :R^ 

aida 10.5.2006 1:03

ad: jugoslávské zelí

Taky jsem ho celá nalákaná z Mlsotníku hned ten víkend dělala, ale po pravdě musím říct, nijak zvlášť nás nenadchlo (oběd jsme snědli a zbytek si pak manžel vzal nadvakrát do práce na ohřátí) - a to přitom cokoli se zelím a ze zelí baštíme víc než ochotně, radši ale z kysaného. Možná ale byla chyba ve mě, nedala jsem tam to koleno, z masa bylo uzené krůtí z křídla a krůtí stehenní plátky (celkem cca 1,5 kg), zelí byla jedna dvoukilová hlávka; místo kečupu jsem dala passatu, dávat kečup do jakéhokoli jídla mi připadne jako barbarství. 

Ježiš, ale to není nic proti autorce, určitě to myslela moc dobře, když dala vplen svůj oblíbený recept.

Když tak níž vložím náš oblíbený domácí zelný recept, když jsem to jugoslávské zelí dělala, dcera se moc těšila, že dělám právě tohle a možná proto to zklamání.

aida 10.5.2006 1:26

Tak teď ten recept - Masové koule v zelí

Ingredience:

Kysané zelí, mleté maso, rýže, rajský protlak (passata), cibule, anglická slanina, sůl, pepř, masox, případně i sladká paprika a kari .

Nejdřív se udělají koule z mletého masa a syrové spařené a propláchnuté rýže (cca 0,5 kg masa + 15 dkg rýže), veliké asi jako ping-pongový míček . Maso se osolí a opepří, přidá se cibulka osmažená na zpěněné anglické slanině, sůl, pepř a podle chuti i sladká paprika. V některých receptech bývá uvedené i kari, my je tam dáváme jen občas.

Pak se zpění cca 2 na jemno pokrájené cibule a přidá se k nim rajský protlak (passata) a masox , lze osolit a opepřit a pak zředit asi hrnkem vody, bude z toho zálivka na vršek.

Do vymazaného pekáče se skládají vrstvy - zelí, koule, zelí atd., končí se zelím (celková spotřeba zelí je tak kilo-kilo a půl, jak kdo má rád a kolik snese). Celé se to přelije tou zálivkou z cibulky, rajského protlaku a vody. Peče se to asi hoďinu-hodinu a půl, prostě než je rýže měkká a maso hotové, podle potřeby se může podlít. Na talíři doporučuju přidat kysanou smetanu, příloha žádná, nebo chleba, případně bageta. A vůbec nejlepší je to ohřívané, druhý až třetí den, to se ty chutě navzájem proleží..., mňam, dostala jsem na to chuť. :-)

Bláža 9.5.2006 16:46

Re: Re: Cuketové zelí

Ahoj Zdeno! Kam až jsi nakonec dojela?  Do Kerska je to přeci jen pěkný kousek cesty. Já z té jarní krásy alergicky marodím. Ach jo.

Zdena bez psa 10.5.2006 7:18

Re: Blážo

Uvízla jsem v Přerově ve skanzenu. Nebyla jsem tam dlouhé roky a podle obsazeného parkoviště jsem usoudila, že je skvělá konstelace a nebude tam moc lidí. Dokázali mne překvapit. Měli tam i velikonoční perníky. Copak klasika, ale oni tam měli něco nepopsatelného. Desetiletí jsem ve zdobení perníků neviděla nic nového, až teď. Prý to dostali z výstavy v botanické zahrady. No prostě jsem zírala. Pak jsem si koupila 3 kytky, schovala je do houští, abych je netahala cestou - necestou a to Kersko jsem jen projela. Domů jsem se přidrncala až večer se slavným heslem :"Já su tak ščastná".  Co se týká alergie, to jsme se jednou vyznamenali. Mám kamarádku - majitelku pěti dětí, která byla z péče o rodinu dost ušlá a zvadlá. Tak jsem zorganizovala "rozprsk" dětiček mezi prarodiče a tatínka a uvezli jsme ji na výlet. Vybrali jsme Jičínsko. Matka docela ožívala, protože jsme mluvili tichounce a nic jsme na ní nechtěli. Servis jsme dotáhli i do krásných konců. Prostě s papáním na nádherném místě s výhledem na rozkvetlý sad. BUCH, já zapomněla na její alergii a ona nám nechtěla kazit naše nadšení.:-( Chudák holka, místo aby se radovala, zmodrala a lovila foukátko, aby se neudusila.

jenny 10.5.2006 11:19

Re: Re: Blážo

Milá Zdeno bez psa, vždy ráda pozoruji jak se  kruhy a kroužky uzavírají, vysvětlím : vy jste uvízla v Přerově nad Labem (usuzuji z umístění skanzenu) a známý výrok " já sem tak ščasný" pochází  od  Franty Vencovskýho, přemožitele kanálu  La Manche - občana  města Přerova - ten na Moravě. No, není to zajímavý.

Zdena bez psa 10.5.2006 14:08

Re: Re: Re: Blážo

Jééééé, to je psina. Já si to ani neuvědomila. Dnes jsem dost v letu a tady se vždy kouknu, když se řítím kolem :-).

JoVo 10.5.2006 20:04

Re: Vojáčkovi taky?

:-DNejen mikrovlníme, nejen cuketujeme, ale ani vepřovou kotletkou nepohrdneme. Když jde o život můžeme sladkosti i masíčko od kosti, ani kuřátka nevadí našim chuťovým buňkám. Hezký den všem. A ňam, ňam!:-D

jenny 10.5.2006 10:51

Re: Re: Ale no tak,

Náhodou je bezva,  vidět, jak se z cuket stává folklór :)))). 

Citizen 9.5.2006 10:17

Lenko,

asi Vas zklamu, protoze Vas nebudu velebit, ale nemam pochopeni ani pro dospele ani pro deti, kteri pro sve poteseni zvirata provokuji. Ti na takovou primitivni demonstraci nadrazenosti vetsinou doplati. 

 Ja vim, je to uz dlouho a prak je uz  zaplatpanbu zpuchrely. Pisete hezky, ale zkuste neco jineho! Timhle bych se nechlubila.

Medvídek 9.5.2006 10:31

Re: Lenko,

Smutný souhlas.

Lenka S. 9.5.2006 10:33

Re: Lenko,

Chápu Vás a rozumím dobře. To jsou jen mé záznamy vzpomínek, které jsem  udělala pro své vlastní dcery, aby jednou pochopily, proč mají zrovna ony takové dětičky. Geny jsou dědičné stoprocentně. Musím je na to připravit.

Hela S. 9.5.2006 14:39

Re: Lenko,

Ani já nejsem zastáncem zlobení zvířat. Ale tato povídání paní Lenky beru hlavně jako poučení, co všechno může malé dítě napadnout. A oceňuji i to, že "nese svoji kůži na trh". Že nepíše jen o tom, jak byla vzorná, hodná, s úžasně kladným vztahem ke zvířatům. Ono totiž její chování je pro děti mnohem běžnější. A poučit by se měli hlavně rodiče. Zamyslet se, zda vědí, kde jejich dítko je a co zrovna provádí. Ne vždy to totiž musí dopadnou tak, jak v příhodách paní Lenky.

I mně je líto krocana, který doplatil na to, že jej nějaké dítě provokovalo. I když doplatil ... dřív nebo později by na pekáči skončil stejně. Drůbež se nechová na okrasu, ale na jídlo. Takže kdoví, jestli ta akce jeho konec uspíšila, nebo se jenom shodovala s plánovaným termínem.