26.2.2021 | Svátek má Dorota


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: Bramborový škrob

To jsem se zase jednou rozhodla udělat k večeři bramboráky...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 22.1.2015 16:31

Re: Pamatuju si, jak škrob při žehlení voněl

Člověče, vaření mouky mi něco připomíná, ale přijde mi to spíš na nějaký lepidlo... ale už vůbec nevím.

Čištění koberců kyselý zelím tu někdo zářil? Když jsme tak u těch domácích prací, co (doufám) odnééés čas ;-)

M. Crossette 22.1.2015 17:37

Re: Pamatuju si, jak škrob při žehlení voněl

Zano, o zelí na koberec jsem slyšela, ale nikdy neviděla "na živo". Zato moje maminka v chatě rozházela(stějně jako naše venkovské příbuzenstvo) po dřevěné podlaza slupky z brambor a pak s nimi zametala.

T. Zana 22.1.2015 19:01

Re: Pamatuju si, jak škrob při žehlení voněl

Tak slupkovou metodu neznám zas já..

Na ty koberce se už doopravdicky nepamatuju, jen vím, že se koberec se zelím sroloval a nesl ven... musela jsem být dost malá, když mě nikdo nehodil, abych pomáhala :-)

Z. Jjana 22.1.2015 20:02

Re: Pamatuju si, jak škrob při žehlení voněl

Slupky? Neznám. Kolegové zametají tekutým dusíkem :-D .

Ale klobouk dolů, Maričko, máš dobrou vědeckou metodiku.

M. Crossette 22.1.2015 21:24

Re: Pamatuju si, jak škrob při žehlení voněl

Díky JJ. Ty slupky se musely použít ještě začerstva. A proto, že jak se "převalovaly" po podlaze, nabalil se na ně prach, takže se při zametání nevýřil a lépe se to pak celé nametlo na lopatku.

Z. Lika 22.1.2015 23:51

Re: Pamatuju si, jak škrob při žehlení voněl

Tekutý dusík? :-))) To může být dobré proti molům!

M. Crossette 22.1.2015 17:14

Re: Pamatuju si, jak škrob při žehlení voněl

Hihi Liko, "ležérní pomačkanost", to je skvělý výraz. Když měním ubrus, take nejprve rozžehlím sklady. Ten v jídelně je pod skleněnou deskou a sklady jsou extra vidět.

V pařížské rodině, kde jsem pracovala patřilo žehlení k mým pracovním úkolům. A byla jsem poučena, že žehlit mám i svetry a sice přes mokrý hadr (jako se to dělá u kalhot), aby i na pletenině byl puk. Manžel má rád košile "po vojensku", tedy s ostrými puky na rukávech. Mě se to líbí a tak nějak postupně jsem si zvykla nažehlovat puky i na svých košilích, protože stejně měly spíše pánský střih. Teď už košile nenosím (nebo jen vyjímečně), dávám přednost "pérovacím" tričkám i halenkám.

Z. Gwendyvitmar 22.1.2015 14:28

Maričko,

ty jsi badatel :D

Skvělé

D. Ruščáková 22.1.2015 13:12

Maričko, ty jsi dobrá!

Moc se mi líbí tvůj zvídavý duch ve spolupráci s pracovitou Maričkou:)) A chválím skvělou fotodokumentaci - musím říct, jako vždycky skvělou fotodokumentaci:))

Pokud jde o škrobení, tak kdysi jsem škrobívala dost, teď už vůbec ne. A nějak mi to nechybí:))

Bramborák s povidly jsem nikdy nejedla, ale kdybych se dostala v jeden čas k bramboráku i povidlům, tak to zkusím:))

M. Crossette 22.1.2015 17:33

Re: Maričko, ty jsi dobrá!

ri - nevím, jestli jsem badatel, ale hračička to jo :)

Dede, děkuji. Také mi škrobení nechybí.

K těm povidlům (tím odpovídám i na spodnější komentáře). Z dětství jsem to neznala, jedli jsme je jen tak "na sucho". S povidly jsem to poprvé okusila asi rok v manželství na návštěvě mojí sestřenice. Ona je udělala a její choť si vyndal povidla a prskanec namazal (odkud on to znal si nepamatuji). No koukala jsem !!! Ale nechali jsme se přesvědčit, ať ochutnáme. No a byli jsme s chotěm chyceni, od té doby je používám. Dokonce jsem to naučila pak i maminku. Také se nejprve "cukala", co je to za chutě, ale jakmile ochutnala, také si pak mazala. Manžel si maže dost hustě, jak mírněji. Pochybuji, že nějaká ovocná marmeláda by k tomu šla, ale povidla mají spíše hořkou chuť a fakt to s česnekem i majoránkou dohromady chutná. Až budete příště dělat bramboráky a zrovna mít doma i povidla - zkuste si malý kousek namáznout. Buď to zamítnete, nebo - jako my - zjistíte, že je to dobré a to velmi :) Vždyť švestky se v kuchyni používají - dokonce ji snad i nějaká švestková omáčka k masu, ne?

Z. Vave 22.1.2015 12:34

Milá Maričko,

to je ale miloučké vyprávění o škrobovém pokusu. :o) Musím se tu culit kolem celé hlavy.

Kdysi jsme taky vařívaly doma škrob - pralo se v domovní prádelně, kotel na vyvářku byl na uhlí! Pračka ohromná bubnová a kamenná koryta na máchání. Tahle vymoženost se nacházela ve sklepě a hrnec uvařeného škrobu bylo nutné donést z druhého patra po schodech. Nesnášela jsem naškrobené kapesníky, odíraly už beztak zubožený noc. Ani povlečení jsem neměla ráda tuhé. Později jsem používala tekutý škrob - než mi došlo, že o tom, jestli se bude škrobit, rozhoduju jenom já. :o)

Ano, jak píše YGA, škrobilo se proto, aby se "prádlo tolik nešpinilo". Ve skutečnosti to ale bylo proto, aby se lépe pralo. Špína se totiž zažrala hlavně do škrobu, ne do tkaniny. Prádlo bylo více chráněné proti špíně i odření, ale chudáci tatínkové v prkenných trenýrkách, to muselo být za trest. ;o)

Přeju všem dobrý den. <3

M. Crossette 22.1.2015 17:43

Re: Milá Maričko,

Vave díky. Ano take myslím, že se škrobilo aby "špína odpadávala". Ale s tím lehčím vyprání máš asi take pravdu. Jen mě teď napadá, že když se pak pralo vice hodně škrobených věcí najednou, tak po prvním máchání musela zůstat dost lepkavá voda, jak se do ní škrob vyplavil a teprve druhé šlo na čisto !

Z. Vave 22.1.2015 21:20

Re: Milá Maričko,

Ono se dřív prádlo namáčelo, Maričko. Myslím si, že se právě odmočil i ten škrob. Do vyvářky šlo prádlo už bez škrobu a do pračky taky.

Z. Iva 22.1.2015 12:15

Bílý škrob

Bílý škrob bys Maričko dostala, pokud bys slila tu bramborovou vodu, nalila na škrob čistou, nechala znovu usadit a tak to několikrát zopakovala....Jinak netřeba sušit v troubě, v tenké vrstvě uschne i na vzduchu.

M. Crossette 22.1.2015 17:48

Re: Bílý škrob

Jéé Ivo, tohle mě vůbec nenapadlo a při tom to dává smysl. Na obrázku po slití vody z hrnečku je vidět, jak na okraji hned zhnědly i zbylé kapky tekutiny. Prostě mě vůbec nenapadlo, vzniklý škrob propláchnout. Díky budu si pamatovat. Kdybych byla pokus dělala v létě, asi bych škrob dala usušit ven. Ale zrovna venku bylo chladno a bála jsem se, že mi hmota spíše zplesnivý než uschne - proto trouba.

Z. Tosca 22.1.2015 11:52

:)))

Tak pokus se škrobem zkusím taky. Akorát ten výsledek určitě nepoužiji na škrobení prádla, ale vyzkouším ho do vaření :)

Ta povidla na bramboráky s majoránkou, solí a česnekem mě zarazila taky, ale proti gustu ... hlavně, že chutnají!  :)))))

M. Crossette 22.1.2015 17:50

Re: :)))

Tosko - do čeho škrob dáváš? Do "ručního" pudinku,do pečiva, které vyžaduje škrobovou moučku, nebo ještě do něčeho jiného.

O povidlech píšu pod Dede (odpovídám od shora :) )

Z. Tosca 23.1.2015 12:45

Re: :)))

Nejčastěji do pudinku, kterým "nastavuji" krém, do některého pečiva, kde částečně nahrazuje mouku a pak do různých masových šťáv a "čínských" směsí (zelenina na nudličky, maso na nudličky, jako příloha rýže). Zahuštění škrobem (často jen částečně) vytvoří jinou konzistenci šťávy, než zahuštění pouze moukou. A třeba u "číny" mi zahuštění škrobem sedí víc, než zahuštění moukou.

T. Zana 22.1.2015 10:48

Jé, u nás taky tak :-)

Já taky dělám bramborák rovnou na talíř - Frantovi velký tlustý, sobě malý tenký, který sním u plotny :-).

S povidlama - už jsem to slyšela... to jako česnekovej bramborák a na něj povidla? No fakt je, že babička mi kdysi říkala, že u nich doma se ke všemu pilo bílý kafe. Ptala jsem se tehdy, jestli i k bramboráku - samozřejmě, povídala.

Jo a škrobit se u nás moc neškrobilo, ani když jsem byla malá, sama jsem asi neškrobilo nikdy.

Maričko, to je moc hezký článek o pokusničení :-)

M. Crossette 22.1.2015 17:51

Re: Jé, u nás taky tak :-)

Ano Zano, z pávničky rovnou na talíř, tak je nejlepší !!!

M. Pajakerryková 22.1.2015 10:40

já si z dětství

pamatuju taky naškrobené peřiny, neměla jsem je ráda, byly tvrdé a škrabaly

jinak klobouk dolů před hokuspokusem, který se Ti povedl

a bramboráky mám ráda ale Tom ne - neví co je dobré tak je nedělám....pro sebe se mi nechce

T. Zana 22.1.2015 10:52

Re: já si z dětství

Nauč ně malého, až povyroste ;-)

Já takhle přišla o pudink, to je jediný, co Franta nejí (teda ještě králíka, ale to mi nevadí, protože jako dítě jsem ho nepotkala a nijak ho tudíž nepostrádám).

M. Pajakerryková 22.1.2015 12:04

Re: já si z dětství

no vlastně :) to bude parťák na bramboráky

M. Crossette 22.1.2015 17:58

Re: já si z dětství

Jo, někdy přeškrobené povlečení fakt dokázalo škrábat. Ale protože se nepřevlékalo často, tak pak člověk i při tom naškrobení vychutnával pocit vlézt do čistého, voňavého a ano skoro škrábajícího povlečení.

To je fakt škoda, že Tom prskance nemá rád. Já bych je tedy take nechtěla každý den, možná i jednou týdně by mi přišlo moc, ale tak jednou, dvakrát za měsíc je udělám a pak je to žrádýlko !!!

Malý Oli musí být roztomilý klučina, posílám mu pohlazení.

O. Joklová 22.1.2015 9:55

Maričko

řekla bych že Yga přede mnou to trefila přesně!!! jojo, celá Sklodowska Curie :-DDDDDDDDDDDD

a já se zeptám teda jako blbec, navíc když u Ygů se škrobily aj trence - proč se to vlastně dělalo???? nemyslím ty trenky, ale škrobení vůbec... já teda škrobené ložní prádlo přímo nesnášela, brrrrr

no ale bramborák s povidlama mě rozsekl, úplně jsem tady nadskočila na židli!!!

Z. Yga 22.1.2015 10:13

Re: Maričko

Já ti to řeknu - protože na škrobené prádlo se tak nechytala špína a dýl vypadalo "pěkné" - viz naškrobené povlečení, navíc dotuha vyžehlené (co jsem se odstěhovala z rodného domu, tak jsem postupně se škrobením přestávala, teď už neškrobím ani ubrusy ... což mamka nedokáže pochopit).

Bramborák s povidly bych nedala, ale například náš taťka miloval fazulačku (polívku), ke které přikusoval přesňáky s trnkama (bramborové placky s povidlím) - to jsem taky nezvládla.

Z. Tosca 22.1.2015 11:54

Re: Maričko

To mi připomělo kombinaci, kterou znám od mojí babičky ... domácí hovězí vývar s nudlemi a k němu se přikusují tvarohové buchty. Dokud jsem nezkusila, nechápala jsem, ale je to mňamka :)

O. Joklová 22.1.2015 12:10

Re: Maričko

a já jako malá holka jedla u bábinky k snídani makovku (teda u nás tehdy loupáček, prostě to sladký) s česnekovým točeným salámem... a dodnes když si dám makovku, úplně mi k tomu ten salám bolestně chybí (pokud ho nemám, chicht)

M. Crossette 22.1.2015 17:59

Re: Maričko

Bedo, příležitostně zkus povidela, jinak je to pouze "kulinární předsudek" :)

Z. Yga 22.1.2015 9:28

Milá Maričko,

potvrzuju, že kdysi se škrob na prádlo vyráběl stejně - než se začalo prát, mamka (co by dítko) nejprve vymačkala z vlastnoručně nastrouhaných brambor kýžený škrob - samosebou, že nic nesušila, ale rovnou uvařila.

Překvapilo mne, že jsi vařívala škrob dle návodu - já ho vždycky vařila od oka - čím hustější, tím lepšejší (chichi), protože jsem pak jeho část vrhla do kýble s vodou, rozmíchala a škrobila potřebné - mamka škrobila všecko, aj taťkovi trenky (chudák). Když se zdálo, že už je tam škrobu málo, dolila se škrobová kaše a pokračovalo se. Tedy já už škrob z erteplí nevymačkávala, já už taky používala ten z modré krabičky ...

Ale moc se mi líbí tvůj přístup - nejsem si jistá, tak to vyzkouším v praxi. Takhle nějak si představuju, že madam Curie Sklodowska rozbíjela atom.