4.6.2020 | Svátek má Dalibor


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chvála pomalého pečení

Sestřička mě zkušeným hmatem bere za předloktí a při tom na mě spiklenecky zamrká: „Ty byly!!“ Pích, a už se má tekutina z nejvzácnějších ocitá v ampulích. Jsem tu pravidelným dobrovolným hostem a se sestřičkou jsme dávné známé, ale v tuhle ranní hodinu a ještě po takovémto úvodu mi to v hlavě zmateně šrotuje, až jiskry lítají. Co bylo? Kde bylo? Jak to bylo???

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 78, poslední: 14.12. 2013 9:50, přehled diskusí

Z. Inka 13.12.2013 15:24

Re: Kachní játra v kachním sádelku.

To mi teda evokujete bývalého Bimbova třídního na gymplu, kterej měl obrovské problémy se žlučníkem a miloval kachnu. A na kolínské posvícení si ji holt dal, na ni pivko, oblékl se a pomalým krokem mířil do nemocnice, kde ho přepadl záchvat přesně když přicházel na příjem. Tam mu lupli injekci a bylo mu fajn

Š. Matyášová 13.12.2013 16:56

Re: Kachní játra v kachním sádelku.

co třídní..tohle praktikovala otcova sestra...dostala chuť na husu,upekla snědla, měla sbalenou tašku a volala si sanitku..než dojela,už záchvat byl. nestalo se,že by ji nechali doma,byla 2-3 dny ve špitále a pak měla zas rok pokoj...no a jednou se sanitka někde v zácpě zdržela...teta skučela, proklínala doktory a její muž na ni tiše ječel - jo,na sebe si nadávej,husu,celou husu a ještě se diví a nesténej tak , jak to sténáš, trochu života do toho umírání...jó on byl streda známej cynik.

Z. Tora 13.12.2013 17:59

Re: Kachní játra v kachním sádelku.

Jo ono není radno si zahrávat... moje vlastní matka kdysi dávno také pojedla cosi, po čem se jí neudělalo dobře, se žlučníkem měla dlouhodobé problémy. No jo, jenže než přijel doktor, tehdy se zas tak nespěchalo, že jo,  tak zežloutla, takže milý doktor bez rozmýšlení vysypal maminu na infekční oddělení do nemocnice a nás celou rodinu pak obrali o krev a následně ještě popíchali injekcema proti žloutence.

Tak jsme to za ten kousek  kachny či co to tenkrát bylo odnesli jako jeden muž celá rodina...

D. Ruščáková 13.12.2013 10:37

Pečení, obvyklé i pomalé

praktikuju moc ráda - jak tu někdo psal, mám ráda úpravy masa buď rychlé nebo pak pomalé pečení v troubě. Na to mám přetěžkej železňák (ovál) se strašně těžkou pokličkou. Peče úžasně, ale ta manipulace... Minule jsem zjistila, že po dvoutýdenním pobytu nájezdníků, tedy při nepřetržitém vaření a pečení pro více osob, mi pod tím nešťastným železňákem v troubě praskla ta mřižka, na které hrnec stojí! Copak mřížku mám ještě druhou, ale minule jsem už na ni dala starší plochý plech v naději, že váhu železňáku lépe rozloží a mřížka tak víc vydrží.

Díky Liko za ten bůčkovej recept (ptáky a hovězí takhle peču už dlouho:)) - to zkusím. Vepřové je u nás strašně zřídkavou krmí, ale tohle vypadá neodolatelně. (mňam!)

Z. Jarka_F. 13.12.2013 10:31

Hrnec?

Liko, a jak pomalé vaření v "pomalém hrnci"? Máš nějaké tipy?

http://clanky.vareni.cz/pomaly-hrnec-setri-nas-cas/

Z. Lika 13.12.2013 12:00

Re: Hrnec?

Jarko, určitě v nich jdou dělat ptáčci a další dušená masa. A osobně můžu vrcholně doporučit hovězí guláš, který podleješ nikoli vodou, ale dobrým červeným vínem a trochou vývaru (když tak z kostky). Půlku vína naliješ do hrnce, zbytek vypiješ k jídlu.

Zkoušela jsem totiž boeuf bourguignon přesně podle Julie Child (včetně pomalu taženého vývaru), což se tedy pro běžné vaření moc nehodí, ale stačí ta drobnost s vínem a vývarem do guláše, a je to mňamózní změna. Jen opravdu pozor na výběr vína :-)

Mám chuť zase někdy bourguignon spáchat a udělat u nás mlsnou slezinu. V malém se to dělat nehodí, zamrazit to by byl zločin, je to vyloženě společenské jídlo :-)

Z. Lika 13.12.2013 12:37

Re: Hrnec?

Jo a ještě jsem narazila na recept na ratatouille, které se v rozporu s mým přesvědčením pomalu dusí (autorkou je přitom rodilá Francouzka). Teď na to není sezona, ale v létě vrstvit tlustší plátky lilku, rajčat a papriky, solit a pepřit, nezalévat, a dlooooho pomalu dusit. Na pomalý hrnec jako dělané. Je z toho taková hodně hustá polívka, lehounká a dobrá.

T. Louk 13.12.2013 19:36

Re: Hrnec?

Šiš, neměla bych... Ale představa tazatelky kuchtící boeuf bourguignon či ratatouille, nebo i ty španělský je stejně reálná jako kocour altruista třebas.

Liko, úžasnej, inspirativní a slinosbíhající článek. Ehmm, ale tu se namáháš marně. Jarka má mnoho rozličných předností a talentů, avšak vaření jaksi, pokud není zrovna pro čo.. é pejsky. I když se svým absolutně nemastno, neslano, nekořenícím přístupem je skvělej univerzální dietolog. Mohla by hodit do placu svou specialitu - cokoli (brambory, maso, rejže, zelí... pro ilustraci) s vovesnejma vločkama. Docela prima, že tu scházejí smajlící, zvláště někteří :- )).

Z. Jarka_F. 13.12.2013 20:50

Re: Hrnec?

Tlouku, seš poměrně bystrá :)

Hej hola, a nemohl by se ten boeuf boutotok podlít půlkou fernetu???

T. Louk 13.12.2013 21:04

Re: Hrnec?

V zájmu spravedlnosti dlužno dodat, že dietní kůchňu si pochvaluje deset z deseti psejků. A lidi nekynou, ni jejich žlučníci se nebouří.

Fernetem nemůžeš nikdá nic zkazit. Ale lepší rovnou do sebe, ať verše do básnické sbírky zdárně přibývají.

Z. Jarka_F. 13.12.2013 21:08

Re: Hrnec?

Pejskům Vetamix,

kuchařce fernet!

Akorát že se to nerýmuje :(((

Z. Tora 13.12.2013 21:50

Re: Hrnec?

Dejme pejskům Vetamix

nebojme se toho nic

a ferneta kuchařince

navaří nám plné hrnce

je to lepší?? no já vím, taky nic moc :-)))

T. Louk 13.12.2013 22:16

Re: Hrnec?

Sytí pejsci kuchařince přidělí zlaté vařečky medaili

mlsní jedinci navzdor plným hrncům drží radši tajli.

Toro, seš lepší, samože! A hlavně vlídnější :- )

Z. Yga 13.12.2013 23:21

Re: Hrnec?

Náhodou, já si myslím, že některé Tloučky JarceF křivdí. Otevřela jsem si tu jí inzerovanou stránku na pomalé hrnce a zaujala mne věta (přiznávám, jediná, kterou jsem přečetla)

"Nejjednodušší je zapojit fantazii a experimentovat"

Člověk, co do erteplí nacpe ovesné vločky a nabídne přišedším, tak takový člověk má fantazie na rozdávání a experimentů se nebojí. Jarka je vlastně kuchař novátor ... a v Africe by ji ruce utrhali za tu manu nebeskou.

Z. Tora 13.12.2013 10:17

Inspirace - kachna medem potřená

Díky za inspirativní článek. Pomalé pečení používám při pečení kachny nebo husy, na nic jiného jsem si zatím netroufla. Ale je pravda, že kdo u nás takto připravené jídlo ochutnal, vždycky moc chválil a moc chutnalo. Peču např. kachnu 13 hodin, prvních 7 hodin myslím na 90 st., pak přidám na 120 a peču dalších 5 hodin, hodinu před koncem pomažu kachnu medem (může se namíchat s výpekem) a dopékám. Je to prostě famozní.

Dávám to do trouby večer v 11 hodin, ráno na 6 si dám budík, zvýším teplotu, zalezu do pelíšku a pak až vstanu, udělám přílohy.

Opravdu pomalé pečení doporučuji všem.

Troubu mám elektrickou, peču na horkovzduch...

A určitě vyzkouším ten bůček, fakt že jo, už teď to vidím, jaká to bude dobrota :-)

O. Joklová 13.12.2013 9:18

a znovu se zeptám

opět mi zaklepala na hlavu tato věta hned z úvodu článku

"Před měsícem se mě tu v podobně nekřesťanskou ranní hodinu nezávazně zeptala, jak se mám, a já začala básnit o tom, jak jsem v pět ráno vstala a zašoupla do trouby kachnu, aby byla v poledne k obědu..."

rozumím tomu dobře, že to maso necháte péct (neboli necháte zapnutou, v článku dokonce plynovou, troubu) a odejdete klidně pryč, ven, do práce...? i pokud za celou dobu ani nesáhnu na dvířka trouby, natož že bych ji otvírala nebo něco, to bych si netroufla... stejně jako se nehnu z bytu když pere pračka...

jinak, může to být dobré, docela ráda bych to ochutnala, moc si neumím představit ten rozdíl - a asi teda bude, když píšete někteří, že až s touto úpravou dané jídlo došlo u vás milosti... jenže u mě by to byly právě tak ty dvě kuřecí čtvrtky, tak nevím

jo, a nemám pekáč s poklicí!!!!!!!!!!!!!!! :-DDDDDD

Z. Lika 13.12.2013 9:31

Re: a znovu se zeptám

Bedo, zapnutá trouba nezůstala doma sama :-) Také neodcházím z bytu, když tam běží něco hrozící potenciálním požárem, zátopou atp. I když... třeba lednici nebo kotel topení zapnutý nechávám (škrab škrab na hlavě).

A ano, pomalým pečením získává maso hodně jinou chuť, strukturu, vůni... Mám ráda buď hodně rychlé úpravy masa (biftek) případně žádné tepelné úpravy (tatarák), nebo zase převelice pomalé - to mezi tím mi už připadá tak dobré :-)

Z. Lika 13.12.2013 9:34

Re: a znovu se zeptám

Chtěla jsem napsat že to mezitím mi už NEpřipadá tak dobré :-)

Z. Inka 13.12.2013 10:08

Re: a znovu se zeptám

Ano Bedulko, odejdu klidně na prochajdu s Majdou a nechám troubu troubit

Š. Matyášová 13.12.2013 12:56

Re: a znovu se zeptám

no ze mě jsi byla vyřízená,když jsem ti líčila 14 hodin na 80°C pečenou husu a i to,že si klidně nechám puštěnou troubu a jdu do práce :-D  a jak ti chutnala....

Z. Yga 13.12.2013 9:07

Želeňák s křidylkú

Tak teda železňák s křidylků byla jedna ze součástí výbavy všech tří děvčat, co šla z domu a pomalé pečení patří k dovednosti, kterou jsme získaly snad s mateřským mlékem.

Kačena, větší kuře, bůček - ale taky králík! Hlavně, je-li králík už postarší, tak do kotchana cibule, zelenina - buď kořenová a bude králík na divoko, nebo rajčata a paprika a bude králík na leču (obě varianty neobyčejně mňam) přiklopit a pomaloučku polehoučku píct v trubce na nízkou teplotu.

U těch plynových trub bacha na forsáž dodávaného plynu do trouby - my máme poněkud vyšší tlak, tudíž i při stažení na minimum je plamínek dost při sile a musí se semtam kontrolovat.

Z. Lika 13.12.2013 9:45

Re: Želeňák s křidylkú

Ygo, to je prima, že ses to mohla naučit už v dětství. Připomnělo mi to, jak jsem se jako dospělá učila rozeznávat růžovky, od dědečka jsem to odkoukat už nestihla a pak jsem to šíleně pracně doháněla :-) Jo jo, jistota získaná v dětství je v dospělosti k nezaplacení.

Z. Lika 13.12.2013 12:02

Re: Želeňák s křidylkú

Ještě jsem si vzpomněla, jak jsem milovala babiččiny pomalu a dlouho vařené knedlíky :-))) Babička je prostě hodila do hrnce a šla poklízet. Knedlíky byly jak bacóchy, ale mně chutnaly ohromně :-)))

E. Žampachová 13.12.2013 8:37

Pomalé pečení

Tak příspěvek o pomalém pečení mi to sežralo. Nevím, co bylo závadné, byla to samá chvála nejen informací, ale i jejich načasování před vánoci. U menších a sušších kousků jsem doporučovala košliku z anglické slaniny (třeba na bažanty nebo zvěřinu.) Není třeba omezit pomalé pečení jen na tučná masa, ale poklice je nutná! (lze i přikrýt celou nádobu alobalem - vyzkoušeno)

Ale většina informací je už v dalších příspěvcích a v původním článku.

Z. Fallowa 13.12.2013 8:33

Dobrý den!

Tedy, Zvířetníci nemají vůbec slitování - tady se peče drůbež, bůček a na hadech se vaří šunka! Pečené maso můžu kdykoliv a kdekoliv, tak se oblíknu a jdu si koupit aspoň šunku, i když méně kvalitní, než tu domácí...(hromada slintajících smajlíků(

M. Procházka 13.12.2013 9:41

Re: Dobrý den!

Děvčata,nešlo by také upéct v troubě všechny ty rošťáky,žvanily a oblbovače v politice.Vidím,že byste si s nimi poradily,dejte se někdy do nich,byla by to také pohádka,jako vaše výplody.

Z. Inka 13.12.2013 8:27

pozor na přiklopení

Pomalé pečení a pomalé dušení praktikuji a nesmírně oblibuji. Důležité je opravdu dobré přiklopení, protože se k pečeni většinou nepřidává voda a pokud uniká pára z hrnce, i při nízké teplotě se to prostě vysuší. Druhak je důležité péci dostatečné množství, pokud si dají dva důchodci do velkého pekáče dvě kuřecí čtvrtky, taky nevytáhnou po pěti hodinách nic moc. Ale takhle pěknej balvan hovězího či nějaký pořádný pták, to je potom opravdu zážitek.

No a s tou velikostí - onehdy jsem tvořila ragú z líček a také způsobem pomalu a dlouho. Vtip je v tom, že to vazivo se při tom dlouhém dušení pěkně rozpustí ALE zdálo se mi, že ty kusy jsou moc velké a tak jsem je přepižlala. No po pěti hodinách jsem měla drobounké kousíčky naprosto fantastického masíčka s hromadou zeleniny a mňamózní šťávičkou, ale konzistence tak asi teplé paštiky či haše. Takže zkoušejte, ochutnávejte a hlavně se nebojte

Z. Lika 13.12.2013 9:33

Re: pozor na přiklopení

Ragú z líček... hm... nasadilas mi brouka a příště zkusím pomalu upéct vepřové koleno!

Z. Inka 13.12.2013 10:06

Re: pozor na přiklopení

No vepřové kolénko má v oblibě můj kolega, takže ano, je to výborné. Bimbouš taky může vepřové kolénko a pokud propadne lákání, koupí si porci v Třebovli, takové jako tam se v malém prostě neudělá.

A. Lex 13.12.2013 11:21

Re: pozor na přiklopení

Liko, na vepřové koleno jsem také vzpoměla!!