25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kontrabáš

Zase jedno z dobrých jídel, co vám skromná špajzka dá!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
W. Glover 8.11.2020 12:41

O tomhle jídle jsem nikdy neslyšela Šárko. Jenom o bramaborách s těstovinami a klobásou ale ani jedno jsem nejedla zatím. Vypadá to velice zdravě. Možná si koupím trochu pohanky a zkusím to

Š. Matyášová 9.11.2020 10:01

Wendulko, ono z Čeké Lípy na Valachy, je to z ruky...pohanku sem dovezli nájezdníci-Tataři a zdomácněla...jen se na ni nějak zapomnělo..je čas ji probudit a vrátit do kuchyní....a nebát se s ní pracovat;-)

W. Glover 10.11.2020 21:32

Já jsem původně z Místku, i když jsem tam dlouho nežila, ale rodiče jsou z Ostravy a z Olomouce, to je Valašsko? Ale pohanku dávala maminka jenom do polévky jako zavářku, jinak z ní asi nic nedělala

V. Verenková 6.11.2020 19:29

Pohankovokrúpkova,jačmenná a múčna kaša boli u našej babičky postne jedlá.?Mlovala som ich,najmä zohriate a pripečené,dobre omastené so škvarkami.zaujímé,že tak ako u YGY aj tu sa oškvarky nepočítali za mäso a porušenie pôstu.;-D

Z. Lika 6.11.2020 20:33

Pohanky a kroupy taky miluju, a moje babička je taky zapékala, i s bramborama.

No a postní jídlo - přísně vzato má být bezmasé, a když kuchařka nechtěla poslouchat hladové brblání, tak co měla dělat, než pořádně omastit ;-)

T. Zana 6.11.2020 20:35

Verenko a jáhly ne? U nás byly hodně populární, když jsem byla malá.

M. Crossette 6.11.2020 22:19

Verenko, pohanka, jáhle ano, kroupy ne, nikdy jsem jím na chuť nepřišla. Znám je jen nahráté v troubě a do nějakého sáčku či ponožky a přiložit na bolavé místo (ta moje včerejší "dečka" je moderný vylepšení):-)

M. Crossette 6.11.2020 18:43

Tedy já jen žasnu, kolik z váš tu během chvilku chytne básnickou slinu a sypete ze sebe verše :-)

Díky Šarko za nápaditě zrýmovaný recept na kontrabáš vypadá zajímavě. A hned jsem si vytáhla velký sáček (5 liber) pohanky, který nedávno přišel poštou. To abych koukla na barvu. Je světle hnědá (jako světlý semiš). Je z Oregonu (nevím, jestli tam pěstovaná, nebo jen dodavatel) a prý 100%a organická, na sáčku je napsáno, že jí je možné i naklíčit, takže samá zdravota :-) Máme pohanku rádi, nedělám ji tedy extra často, ale když už, tak místo rýže (a vařím vlastně jako čočku, někdy vmíchám osmahnutou cibulku). S bramborem to vypadá zajímavě, asi zkusím to smíchání a zapečení v troubě.

Dokonce mám tři zbylé uvařené brambory od včerejška v lednici, možná zkusím o víkendu. Včera jsem se totiž v kuchyni překonala. Připadala jsem si jak kuchařka v Dowton Abbey, dělala jsem hned tři věci najednou :-) Připravovala jsem si k večeři fr.brambory, protože jsem měla v lednici ještě zbytek pečené šunky z min. týdne. Takže bylo třeba uvařit brambory, podusit hodně cibule, nastrouhat sýr. rozmrazit hrášek, pokrájet šunku a uvažit bešamel. Pak to na sebe poskládat a později večer šoupnout do trouby. To bych samotné hravě zvládla. Jenže mezi tím jsem pekla žitné chleby, které jsem slíbila kamarádce. Takže jsem v mezičase zadělávala těsto a pak pekla dva bochníky. No a do třetice jsem mixovala a zavařovala další pyré z hrušek, které jsme nasbíraly se švagrovou, když tady byla. Vše jsem úspěšně zvládla, ale trnula jsem kdy vařečkou z bešamelu zamíchám bublající hrušky nebo podobné záměny. Zato mám ale o dnešní večeři postaráno, včera jsme těch fr. brambor snědli jen polovinu pekáče.

Z. Jenny 6.11.2020 20:31

No, tedy Maričko, ty jsi kuchařský anděl s ďáblem v těle, nemám slov!VJá bych určitě na něco zapomněla a dopadla bych jak sedláci u Chlumce.Teď jsem si dala posilující vývar ze slepice asi jeden a půl deci proti covidu,čekám na výsledky! ;-D Ještě musím venčit psové.

Z. Lika 6.11.2020 20:34

Jenny, tak držím palce pěsti V

Z. Jenny 6.11.2020 20:56

;-DR^

M. Crossette 6.11.2020 22:20

Jeminkote Jenny "Et Tu Brute" !!! Tak R^ ať je výsledek negativní !!!

T. Zana 6.11.2020 22:25

Jenny 8-o!!

Držím palce moc VR^VR^!!

Z. Lika 6.11.2020 20:31

Maričko, já zase žasnu nad tvou akčností - tolik jídel vařit a péct najednou! To jste si náramně pošmákli a ještě pošmáknete. Jsi fakt dobráR^

Ještě k té pohance - její barva se tady u nás odvíjí od toho, jakým způsobem je loupaná: když je loupaná zahorka (myslím, že párou), tak zhnědne a chuť se změní k horšímu (aspoň pro mě, ale jde určitě o zvyk). No a pohanka loupaná mechanicky barvu nemění, je světle béžová. A konečně se prodává i pohanka neloupaná - na výsev, na klíčení a někde i na jídlo, pokud někomu ty šlupičky nevadí.

S bramborem bude vynikající. Já si ji ráda sypu i jen tak na ovoce třeba, jemně chrupká :-)

Teda dostala jsem chuť na fr. brambory, ty mi děláš chutě!

M. Crossette 6.11.2020 22:24

Liko, jestli je moje pohanka loupaná nevím, uvidím, až ji uvařím. Z tohoto zdroje jí mám poprvé, protože v obchodě, kde jsem jí dříve kupovala už ji nevedou (asi nešla na odbyt). Ale je tam uvedená ta možnost naklíčení, tak nevím. Dosud si nevzpomínám, že bych kdy brblala, že má ta dřívější slupky, na pohled byla myslím stejné barvy.

Š. Matyášová 9.11.2020 10:02

máš pravdu Liko.....ale na světlou jsem ještě nenarazila, jen na vločky....

T. Zana 6.11.2020 20:33

Jemináčku, pyré z hrušek je úžasná věc. Vlastně jsem ho dělala jen jednou, nemám na to zdroj, ale bylo báječné, hrozně moc mi připomínalo dětské přesnídávky :-).

Jinak teda! Byla jsi pilná jak včelička, Maričko. Je hezké mít nachystáno na dva dny R^.

M. Crossette 6.11.2020 22:31

Zano, pyre je moc dobré a já ho dělám vlastně z lenosti , protože dělat kompot se mi nechce, svařovat až na marmeládu také ne. Vlastně tak zpracovávám skoro všechno ovoce. Borůvky (tady jich ale část svařím až na skoro povidla, aby šly do pečiva), letos i fíky a kdysi mango, když jsem jich dostala víc. Já už hrušky dělala někdy minulý měsíc, jenže jak tu byla švagrová na jedné vyjíždce jsme našly další a prostě je tam nešlo nechat. Tak jsem je umyla, vyndala středy, pokrájela i se slupkou, troche zalila vodou a rozpekla v troubě. Na a druhý den fakumprásk rozmixovala, přidala troche cukru (ne moc byly hodně sladké) a horké nalila do sklenic. Ano připomíná to hodně dětskou přesnídávku, jen je trochu drsnější, jak už hrušky oproti jabkům bývají. Manžel si pyre dává na waffle, já ujídám rovnou ze sklenice, když mě honí mlsná.

J. Pernicová 6.11.2020 18:33

S pohankou je to jako s koriandrem. Buď ji lidé milují nebo nesnáší. U nás doma všem smrdí, takže si ji vařím sama a vmíchávám do jídel, hlavně :-)do rýže. S kysaným zelím ji zkusím a místo slaniny dám uzené.

Z. Jenny 6.11.2020 20:34

Jo! Tak je to i s římským kmínem. Aspoň u mne ale psala to i Sharka.:-)

T. Zana 6.11.2020 20:36

Já to mám taky tak !!

T. Zana 6.11.2020 17:20

Když jsme tak u toho vaření - ZOO Praha zahajuje akci "Stravenky pro zvířata", mají to kouzelně popsané :-).

https://1url.cz/AzgDZ

Z. Matylda 6.11.2020 17:16

Mne teda pohanka nikdy moc nenadchla. Vydrží ve špajzu nebo se zkazí jak jáhly?

Z. Lika 6.11.2020 17:57

Jáhly se kazí dřív, jsou tučnější. Pohanka vydrží podle mě jako běžná mouka - leda ji najdou moli. V neporušeném obalu a v suchu a temnu by měla vydržet do expir. data, bývá to rok. Osobně ji přesypávám do pevně uzavíratelné sklenice, protože z ní průběžně odebírám a obal se trhá.

T. Zana 6.11.2020 12:46

S pohankou mám trochu problém, nějak mi přijde divná ta chuť. Ale už jsem zjistila, že pohankové vločky můžu a že mi dokonce i chutnají.

Z. Lika 6.11.2020 13:39

Zano, a ochutnávala jsi tu tmavě hnědou, nebo světle béžovou? Ta druhá je opravdu dobrá.

Š. Matyášová 6.11.2020 15:57

Spálený elektrický kabely....

Z. Jenny 6.11.2020 20:58

Takže abych věděla jak chutná pohanka,mám napřed spálit ty kábly?! ;-D

J. Fialová 6.11.2020 21:11

Šárka píše, že chuť takovou jako spálené elektrické kabely ta pohanka dle dnešního receptu nemá.

Jestli sem někdy dříve dávala recept na nějakou baštu ze spálených elektrických kabelů - to mě fakt mrzí, že jsem to prošvihla... Budu muset sledovat Mlsotníky mnohem pozorněji než dosud.

Š. Matyášová 6.11.2020 22:04

Pohanka tak smrdi.kdyz se vari...ale po uvareni uz ne...