18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 12.11.2016 16:30

Inko,

jsem na tom jako Vave. Kam jen ?!to mám dát, vypadají hlívy moc krásně. Asi to pojmu jako dekoraci- užitkovou. :-) Dík za houby v domě.

Z. Lika 12.11.2016 20:08

Re: Inko,

To je výborný nápad, s tou dekorací. Může to stát na sekretáři místo vázy.

Z. Vave 12.11.2016 12:33

No tohle!

Teď jsi nasadila pěknou hlívu do hlavy, Inko. :) Kam, kam jenom bych to mohla dát? Bo já hlívy moc a moc ráda. :o)

Z. Lika 12.11.2016 20:06

Re: No tohle!

Tak přesně tenhle problém řeším taky. Už jsem objevila balení, které má nejdelší rozměr 27 cm. Tak tu lítám s centimetrem a taky teploměrem... :D

Z. Vave 12.11.2016 21:13

Re: No tohle!

:) Tak daleko jsem ještě nedošla, ale co není, může být. :o)

D. Ruščáková 11.11.2016 20:59

Inko, takže experiment byl úspěšný, co?

Já nejsem houbová, takže by mě to nenapadlo ani zkusit - ostatně žampiony mi letos rostou na zahradě jak zblázněné, asi ta dovezená půda. Asi nejvíc se mi na tom líbí myšlenka, že hlívy vystrčí hlavičky a ty plánuješ jídelníček vlastně na den přesně:))

Jinak ta kuchyň... není tam na ty houby teplo? Nebo to teplo opravdu potřebují?

Š. Matyášová 14.11.2016 8:05

Re: Inko, takže experiment byl úspěšný, co?

tak teplo,jaký si představuješ, Inka v kuchyni nemá, akorát pro tu hlívu :-D

Z. Dalmi 11.11.2016 19:02

Jsem jako

Xerxová. Každý den v lese, tak houby máme, i když letos nic moc. Ale je pro mě velmi zajímavé, jak rostou houby pod dřezem :-)

M. Crossette 11.11.2016 18:56

velice zajímavé

Inko, na ty obrázky je radost pohledět a umím si představit to nadšení když se takhle nádherný houbový trs vyklubal ven. Hlívu jsem nikdy nejedla a je to možná škoda. Potřebovala bych, aby mi ji někdo "spolehlivý" nabídl k ochutnání, protože jsem si jistá, že jsem hlívu už několikrát viděla na zdejších stromech, ale neodvážila jsem se ji sebrat. A asi by se dala koupit i v některých obchodech. Miluji sbírat houby, ale nikdy neriskuji. Takže v přírodě sbírám jen houby, které jsem se už v dětství naučila od tatínka. A z těch "vroubkových" jen bedly, lišky, masáky a ryzce. Tady rostou jen ty první dvě. Rostou tu i žampiony, ale na "udržovaných" trávnicích v parku o kterých vím, že trávu mohutně stříkají kdoví čím a žampiony si raději koupím v obchodě.

BATY včera!!! Děkuji za komentář. A víš, že máš asi pravdu s těmi slupkami zelených paprik! Ony jsou u těhle pozdních fakt tužší a vůbec i celá syrová paprika chutná trochu jinak(je dobrá, ale už ne tak křupavá a šťavnatá, jako ty letní, kdy po zakousnutí vystříkne z pusy šťáva). Tak jestli ještě později, než papriky na záhoně dojdou tenhle guláš udělám, zkusím vše propasírovat místo rozmixovat. Díky !

Š. Matyášová 14.11.2016 8:05

Re: velice zajímavé

až přijedeš do Čech, stačí říct.....

H. Williamson 11.11.2016 18:54

Hliva ustricna

je udajne i zdravi prospesna. Kdyz jsem mela pred lety zanet slinivky a mesic nebyla schopna pozrit nebo udrzet jidlo, tak jakmile jsem mela diagnozu,jsem zacala studovat diety a ta hliza ustricna mi tam casto naskakovala. Delala jsem si ji dusenou na vode s maslem a trochou kminu a krome miso polevky s tofu to bylo prvni jidlo, ktere jsem dobre pozrela.

Tady se to jmenuje oyster mushroom. Je zajimave, ze v obou jazycich je ta ustrice. U nas ve meste mame zajimavy zdroj tehle hub - tedy ne vsude, ale ve vybranych obchodech. Pochazi z trappistickeho klastera pobliz Charlestonu. Jestli tomu dobre rozumim, tak trappisti jsou podkategorii benediktenskeho radu. Jine trappisticke klastery jsou povestne skvelymi marmeladami a dzemy. Ti nasi delaji hlavne med a houbicky.

Z. Inka 11.11.2016 17:56

já jsem houbař srdcem

a strašně ráda bych na houby vyrazila, neb jsem založením sběrač. Ovšem lesa nedohledno, na houby leda autem a to určitě tak 25 km. Také pidizahrádka s maxihrabačkou není pěstování hub nakloněna

J. David 11.11.2016 15:36

Budu šťoura

Dámy, na na podzim si natáhněte holínky a vyrazte do topoliny, či lépe, do pařezové topoliny. Hlívu ústřičnou určitě naleznete, ale chuťově výraznější, než z daného pytle pod dřezem. Doma na zahrádce pod listnáči s jehličnatými solitery můžete také sbírat čirůvku fialovou (vařit, za syrova je hemofilní, tepelně zpracovaná je naopak protihypertnesní, takže ušetříte třeba dávku Prestaria, či jiného drahého medikamentu). Nyní raší hnojník inkoustový, mladé plodnice jsou gurmánsky vynikající. Ale pozor, nechlastat po požití smaženice, či nadívaných "zvonců", působí to pak jako antabus v protialkoholní léčebně. Místo lanýžů, užijte "judášova ucha", pokud ho prolézáním chcete sklízet z černého bezu. Chutí připomínající nevýraznou houbu (výhoda pro zdatné kuchařky), ale dobrá kuchařka z něho připraví pokrm za lacino s užitím igrediencí, připomínající chutě lanýže. Houby miluji, tedy jako konzument a starej haluzák. Sbírám vše, co tělo nezahubí a konzumuji sám s menšinou příbuzenstva. Budu upřímný, houby jsou pouze dvojího druhu v hierarchii, poživatelné a nepoživatelné chutí. Pak je druhá dimenze v těch chuťově poživatelných, jedlé a nejedlé, venkoncem jedovaté. Obé chutná, bohužel následky mohou být rozdílné (Amanita phalloides je prý chuti znamenité), jak Vávrovo kafe od Maryši. Recepis "houbové" srnčí svíčkové Vám pošlu příště, jak se mi to povede obhájit doma, s pomocí "jagdrechtu" na houbách, a ne na cibulce.

Z. Tečka 11.11.2016 16:22

Re: Budu šťoura

Jó, ona se topolina všude nevyskytuje, to já bych zas prolejzala, na houby nejsem líná.

Čirůvka rostla u nás doma v dubině, tady jsem ji potkala na místě asi 30 km daleko, v bližších lesích ani náhodou. Tam co čirúvky jsem taky potkala snad po třiceti letech pravé ryzce. Ale tam se musí jet na jistotu.

Na zahradě mi občas vyroste žampion a kdysi tu rostly docela hojně václavky.

Ráda bych se naučila dobře znát holubinky, ale sbírám s jistotou jen 2 druhy.

T. Zana 11.11.2016 12:08

Jo a ještě

Ve Wroclawi jsme vlezli do tržnice a tam bylo takovejch hub! Praváků, směsí... Měli i sušený, ale to nějak nemám tu pravou důvěru :-(

A. Lex 11.11.2016 9:38

Já raději houby lesní,

tady těm "zahrádkovým" říkám umělé. JENOMŽE! Na mě přišla bída, už třetí sezonu u nás nebyla ani žabinka, jezdit někam do středních Čech na houby, to by bylo na houby. Takže o hlívě pouvažuji, protože žampiony jsem kdysi zkoušela a nevyšly. Ani po vysypání do kompostu.... Jednou jsem byla zásobována sousedkou, hlívou ústřičnou, protože když začala "zahrádka" plodit, tak nestačili konzumovat :-). Chutnala mi, ale jak jsem ji připravovala už nevím, já vařívám "z čisté vody".

Z. Tečka 11.11.2016 9:58

Re: Já raději houby lesní,

Ono i ve středních Čechách to rostlo všelijak. Tady u nás, co začali těžit oboru, ani prašivka, na houby jsme jezdili 17 km daleko. A pokaždé se taky nezadařilo.

Zatím mám nasušeno pár sklenic, raději vařím z těch sušených, víc v jídle voní. Na kulajdu mám pár pytlíčků zamražených. Mám moc ráda smažené žampíky, a mám moc dobrý na žampionový pekáček. Nedávno jsem zkusila koupit hlívu, obalila jsem ji stejně jako žampíky a moc mi to chutnalo. Takže si ji občas koupím, nebo taky začnu pěstovat. Já bych asi měla problém s tou stálou teplotou. Ale našla jsem něco zajímavého na netu, pohledám a dám sem odkaz. Jo, a jako škvarečky, jen pokmínované a pak osolené jsme doma dělali jednu podzimní houbu, je to nějaká čirůvka, fialová, ale přímo tak se nejmenuje. Chodily jsme na ni s babičkou kdysi doma, u nás rostla hodně, tady vůbec.

Z. Tečka 11.11.2016 10:16

Re: Já raději houby lesní,

Tady:

http://www.hliva-hliva.cz/pestovani-hub-ockovaci-kolicky-do-dreva-c116/

je to docela zajímavé čtení. Ale ty zahrádky jsou fakt skoro pro každého a vymakané.

Š. Matyášová 11.11.2016 11:12

Re: Já raději houby lesní,

V Dolanech, kde to kupuju pro Inku,mají i samotná očkovací mycelia, ale tohle je jistota.....

Z. Tečka 11.11.2016 16:25

Re: Já raději houby lesní,

No a Šárko, kdy se s tím má začít, zkusila bych to.

Z. Lika 11.11.2016 16:35

Re: Já raději houby lesní,

nějak jsem pochopila, že teď je vhodná doba, když tak sem Sharku pošlu

Z. Lika 13.11.2016 7:40

Tečko, návody na pěstování

najdeš tady http://1url.cz/mt25v

Ten chlapík na té stránce nahoře píše, že s výhodou se dá začít na podzim i v zimě, a níže na stránce najdeš odkazy na pěstování na dřeva a na slámě.

Z. Tečka 13.11.2016 10:32

Re: Tečko, návody na pěstování

Jj, tu stránku mám zmáknutou, ale slámu nemám, polínka listnáčů tady asi neseženu, neb obora je převážně jehličnatá. Mě zajímala spíš ta Šárčina zahrádka, tam nevím, kdy se s tím dá začít. Teoreticky by to mělo jít kdykoli. Jen uvažuju, kam s tím, jednak aby to vyhovovalo, druhak aby to bylo na bezpečném místě, neb kočky jsou vesměs drápací.

Z. Lika 13.11.2016 15:05

Re: Tečko, návody na pěstování

Tak jsem znovu zapátrala a návod na hlívovou zahrádku je na této stránce http://1url.cz/Ot2b9.

Sharka chodí na net ve všední dny, napíšu jí - nebo mi pošli svůj e-mail (na zviretnik.lika@gmail.com) a já ho přepošlu.

Š. Matyášová 14.11.2016 8:08

Re: Já raději houby lesní,

dole je odkaz,na ty Dolany, tak si to prošmejdi.....ale doba je vhodná i teď....

Z. Tečka 11.11.2016 16:14

Re: Já raději houby lesní,

Ale hlavně tohle ,mě zaujalo

http://www.hliva-hliva.cz/houbove-patrony-na-drevo-c133/

Z. Lika 11.11.2016 16:36

Re: Já raději houby lesní,

No tak ty patrony mě zaujaly taky - mít kousíček pozemku a pár špalků nebo pařez, jdu do toho.

A. Lex 11.11.2016 13:35

Re: Já raději houby lesní,

Tečko, ty podzimní fialové čirůvky, jsou chuťově v y n i k a j í c í. A jmenuje se skutečně čirůvka fialová :-). Ale kde je jim v našich lesích konec. :-(. Nejenom sucho, ale i devastační těžba pomocí harvestorů učinila rázný konec živým lesům :-(.

Z. Yga 11.11.2016 10:19

Re: Já raději houby lesní,

Hmm - já letos posbírala kabelu polních žampionu (teda Jenda) teď na podzim - podusila jsem je, udělala polívku a tři krabičky zamrazila. Lesní houby byly u nás cca před třemi lety - a dokonce hříbky!

Jinak tu hlívu používám jako normální houby - polívka, omáčka, pod maso ...

Z. Iva 11.11.2016 9:28

Úspěšně

jsem pěstovala bílé i krémové žampiony, udělalo to pět vln. Pak jsem substrát nasypala na kompost a dokonce se pak pár žampionků objevilo v příštím roce na kompostu a v záhonech. Hlívu pěstujeme na špalcích, letos jsem naočkovala štěpku z ořezaných větví, tak jsem zvědavá, co z toho bude.