23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


MLSOTNÍK: Křidýlko, nebo možná i stehýnko?

3.12.2021

Tuhle se mi naskytly za menší peníz kuřecí křídla, a jelikož jsem skoro současně padla na toto inspirativní video, bylo o Mlsotníku rozhodnuto.

Ingredience jsou jednoduché, a pokud stejně jako já drápete, dočkáte se i překvapení, jako já:

Takže budeme potřebovat:

Kuřecí křidýlka v marinádě, ingredience
  • kuřecí křídla (já měla zhruba kilo a půlka padla na oběd pro jednoho, pravda hladového)
  • spoustu česneku (dala jsem celou palici)
  • sůl, pepř
  • pořádnou lžičku majonézy
  • vrchovatou lžičku hořčice dle chuti
  • a já, jelikož jsem špatně přečetla nadrásanou majonézu, jsem přihodila i majoránku :-)
  • a pokud máte, tak kopr

Křídla dáme do misky a nafrkáme na ně podrcený česnek a všechno ostatní koření, kromě kopru.

Kuřecí křidýlka v marinádě, necháme odležet

Rukou to vše promícháme tak, aby každé křídlo bylo pěkně omatlané, a necháme stát pět, šest hodin zakryté v lednici (nebo přes noc).

Pak křídla vyskládáme naplacato na plech vyložený pečpapírem a dáme péct - nezakryté, nepodlévané! A kdo má, tak v této fázi je posype trochou kopru. (OPRAVA: KOPREM KDYŽ TAK POSYPAT AŽ PO UPEČENÍ)

Vyskládáme na plech

Paní kuchařka říká, že se má péct na 180 °C nejméně 40 minut, ale spíš déle. No koukla jsem do trouby po půl hodině, a jelikož křidýlka byla stále bledá, pořádně jsem jim přitopila - na 230 a s větrníkem, a po dalších 20 minutách křídla slušivě zčervenala.

Jelikož jsem těsně předtím musela absolvovat zubařskou návštěvu, nemohla jsem ochutnat. Ale křidýlka jsem předložila MLP a ten nevyslovil žádnou námitku, ani co do chuti, ani co do měkkosti. Takže asi dobrý :D

Upečeno. Dobrou chuť!

Postřehy: dá se to jíst rukama (drůbež se může, včetně až po kachničku :-), a za druhé mi z přípravy ohromně voněly ruce, po tom opatlávání křídel marinádou. Nemohla jsem se té vůně nabažit a určitě za to může i ta majoránka, ta kombinace je pro mě osobně geniální.

Takže dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv, a jestli máte jinou osvědčenou marinádu, sem s ní!

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !