Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Prvomájový

1.5.2020

Jsem pamětník, takže do dnešní doby se mi vybavuje První máj jako den sněhových přeháněk, nekonečného seřazování průvodu a toužebného vyhlížení desáté hodiny (nebo to byla až dvanáctá?), kdy jsme mohli vystřelit po svých. Stánky byly do té doby přísně zavřené (kontrolovali esenbáci), a když konečně otevřely, zavoněly z nich... párky. Na papírovém tácku, s lžičkou hořčice a krajícem chleba. Vlastně si vůbec nepamatuji, že by se párky připravovaly jinak, ale to bude určitě v každém kraji i rodině jiné. Jen ty stánky, si myslím, ty byly stejné...

Máte rádi párky? A jak upravené? Na wiki jsem našla tyto inspirativní obrázky:

Fronta na párek a pivo na stadionu v r. 2016, připadá mi stejná jako na Prvního máje před padesáti lety (akorát té zeleně je tu víc):

Fronta na pivo a párek u stadionu, 2016

Dnešní párek - tehdy před lety by vyrobit něco takového nikoho (?) nenapadlo:

Párek v rohlíku, český

Ale tohle už ano:

Vepřový plátek s párkem, omáčkou a rýží

A určitě i tohle, i když vejce a okurka se považovaly za dostatečné:

Čočka na kyselo s párkem, vejcem a okurkou

No a frankfurtská polévka - není to vlastně gulášovka?

Frankfurtská polévka s párkem

Onehdy jsem doma dělala párky smažené v bramborovém těstíčku, domácím, a tuhle párkovou mňamku si taky pamatuji z dětství, ne ovšem od stánku :-) Fotit jsem tehdy ovšem nemohla a posledně zapomněla. Ale určitě víte, o čem je řeč.

Přeji vám pěkný sváteční den a dobrou chuť, ať už s párkem nebo čímkoli jiným. Co budete mít dobrého?

Foto: commons.wikimedia.org

Lika Neviditelný pes


zpět na článek