25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Prvomájový

1.5.2020

Jsem pamětník, takže do dnešní doby se mi vybavuje První máj jako den sněhových přeháněk, nekonečného seřazování průvodu a toužebného vyhlížení desáté hodiny (nebo to byla až dvanáctá?), kdy jsme mohli vystřelit po svých. Stánky byly do té doby přísně zavřené (kontrolovali esenbáci), a když konečně otevřely, zavoněly z nich... párky. Na papírovém tácku, s lžičkou hořčice a krajícem chleba. Vlastně si vůbec nepamatuji, že by se párky připravovaly jinak, ale to bude určitě v každém kraji i rodině jiné. Jen ty stánky, si myslím, ty byly stejné...

Máte rádi párky? A jak upravené? Na wiki jsem našla tyto inspirativní obrázky:

Fronta na párek a pivo na stadionu v r. 2016, připadá mi stejná jako na Prvního máje před padesáti lety (akorát té zeleně je tu víc):

Fronta na pivo a párek u stadionu, 2016

Dnešní párek - tehdy před lety by vyrobit něco takového nikoho (?) nenapadlo:

Párek v rohlíku, český

Ale tohle už ano:

Vepřový plátek s párkem, omáčkou a rýží

A určitě i tohle, i když vejce a okurka se považovaly za dostatečné:

Čočka na kyselo s párkem, vejcem a okurkou

No a frankfurtská polévka - není to vlastně gulášovka?

Frankfurtská polévka s párkem

Onehdy jsem doma dělala párky smažené v bramborovém těstíčku, domácím, a tuhle párkovou mňamku si taky pamatuji z dětství, ne ovšem od stánku :-) Fotit jsem tehdy ovšem nemohla a posledně zapomněla. Ale určitě víte, o čem je řeč.

Přeji vám pěkný sváteční den a dobrou chuť, ať už s párkem nebo čímkoli jiným. Co budete mít dobrého?

Foto: commons.wikimedia.org

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !