Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Prvomájový
Jsem pamětník, takže do dnešní doby se mi vybavuje První máj jako den sněhových přeháněk, nekonečného seřazování průvodu a toužebného vyhlížení desáté hodiny (nebo to byla až dvanáctá?), kdy jsme mohli vystřelit po svých. Stánky byly do té doby přísně zavřené (kontrolovali esenbáci), a když konečně otevřely, zavoněly z nich... párky. Na papírovém tácku, s lžičkou hořčice a krajícem chleba. Vlastně si vůbec nepamatuji, že by se párky připravovaly jinak, ale to bude určitě v každém kraji i rodině jiné. Jen ty stánky, si myslím, ty byly stejné...
Máte rádi párky? A jak upravené? Na wiki jsem našla tyto inspirativní obrázky:
Fronta na párek a pivo na stadionu v r. 2016, připadá mi stejná jako na Prvního máje před padesáti lety (akorát té zeleně je tu víc):
Dnešní párek - tehdy před lety by vyrobit něco takového nikoho (?) nenapadlo:
Ale tohle už ano:
Vepřový plátek s párkem, omáčkou a rýží
A určitě i tohle, i když vejce a okurka se považovaly za dostatečné:
Čočka na kyselo s párkem, vejcem a okurkou
No a frankfurtská polévka - není to vlastně gulášovka?
Onehdy jsem doma dělala párky smažené v bramborovém těstíčku, domácím, a tuhle párkovou mňamku si taky pamatuji z dětství, ne ovšem od stánku :-) Fotit jsem tehdy ovšem nemohla a posledně zapomněla. Ale určitě víte, o čem je řeč.
Přeji vám pěkný sváteční den a dobrou chuť, ať už s párkem nebo čímkoli jiným. Co budete mít dobrého?
Foto: commons.wikimedia.org
Vše potřebné zjistíte zde...