19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Znáte ovoce kaki?

Každý rok od září do prosince jsou na několika zahradách v naší čtvrti vidět stromy obalené plody ovoce, kterému se v angličtině říká persimmon...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Minka 7.11.2020 7:30

Podívala jsem se sem trošku pozdě, pardon. Kaki miluju, taky jsem neznala, ale kolegyně mě naučila ho jíst, jenom nesmí být v rozblemcaném stavu, to už je pro mě nepoživatelné, já ho mám nejradši když je tak tvrdé asi jako jablko, nakrájíme na kousky a jíme i se slupkou. A kdo nevíte, tak kaki se dá velmi dobře pěstovat i u nás, je dobře mrazuvzdorné, takže se nemusí pěstovat jen ve vysloveně vinohradnických oblastech, prodává se tu několik odrůd a já už mám také jednu doma...je to letošní kup, takže metr a půl stromeček, ale kochám se nadějí, že si jednou budu sklízet vlastní kaki...prý se v našich podmínkách sklízí jako trnky, až opadá listí a přejdou prvním mrazem. Tak jsem zvědavá...

Š. Matyášová 2.11.2020 10:40

churma khaki nebo tomel japonský. prudce jedlý,voní po meruňkách, jen je dobré ho konzumovat hodně měkký....

Z. Mawe 31.10.2020 9:30

Zrovna na Tebe myslím, že si musím najít tvůj recept k obědu, a zase tu je něco jedlého. My o vlku :) Kaki neznám. slyšela jsem o něm, ale ještě ho asi nikdy nejedla a tak děkuji za hezký článek. Až ho někdy dostanu, aspoň budu vědět, jak jej správně jíst.

Š. Matyášová 2.11.2020 10:41

prodává se to v hypermarketech už hodně let, cena kolem 15 korun za kus.. v akci i za 10...

W. Glover 31.10.2020 9:06

Maričko já mám persimmon taky moc ráda, jenom nevím jaký druh se tu v supermarketech prodává. Vypadá stejně jako ty tvoje a ty v českých obchodech na první pohled, tak těžko říct. Ale nemám je ráda až tak přezrálé jako ty, že už jsou uvnitř jako ta marmeláda, musí být zralé ale ještě trochu pevné, a rozkrojím si to na čtvrtky jako jabko

Š. Matyášová 2.11.2020 10:42

rozmixovaný v acidu nebo v jogurtu,je moc dobrý

Z. Yga 30.10.2020 20:03

Přečetla odpoledne, ale ke komentování jsem se dostala až teď. Hádejte, co Jeník dneska, nezávisle na mně, donesl?! Ano, hádáte dobře - kaki. Pravda, právě to světle oranžové, takže ho necháme dle Mariččiných rad dozrát. A dle Matyldiných v košíku s jablky... Kaki máme rádi...R^R^

Z. Lika 30.10.2020 20:58

Kaki prostě visí ve vzduchu :-)

M. Crossette 30.10.2020 18:51

Tak jsem zase tady, ale protože už je u vás večer, shrnu odpovědi dohromady:-) Ráda čtu, že některé jste kaki už dříve ochutnaly (jo Abyt, také mï slovo "kaki" poněkud zarazilo:-)), bohužel v různém stupni zralosti a tak byly i výsledky často různé, někdy zklamání. Proto mě těší, že jsem vás mohla s ovocem trochu víc seznámit, jak si na kaki pochutnat :-) Však i pro mne to byl nový objev. Ano je to hodně sladké a syté ovoce, právě dneska po snídani jsme se se švagrovou podělily o jedno další krásně vyzrálé (oba muži o něj nestáli). To jsou kaki,, které jsem dala do lednice a teď na stole krásně dozrávají. Záleží na tom, kdyby bylo ovoce zklizené, ty moje, které byly svělte oranžově, dozrávaly a dozrávají víc jak týden, takže se nenechte odradit, pokud to chvilku potrtá. Ale tohle jsou velké, těžké kusy, vaše menší odrůdy by snad naměly travat tak dlouho. Myslím, že všechno jižanské ovoce je sladší, než středoevropské druhy, holt je tam více a déle horko a jako v hroznech se v takovém ovoce cukr více koncentruje:-) . Viděla jsem video, myslím z Vietnamu, kde se tenhle velký druh zavěšuje na šňůry - jako řetěz růžičkové kapusty ( Celé sklady plné šňůr, nebo po domáčku na verandách jako se suší červené papriky) . Pomalu se tak nechá seschnout, že je z toho kandovaný kus plný přirodního cukru.

Inko, já znám jedlé kaštany z Francie jen vcelku a pak to pyré na crepes. Jeden čas jsem si je pak v manželství kupovala, ale to byla plechovka a stačilo pyré jen nahřát. Jak se dělá doma - pyré či nádivka - opravdu nevím, možná se o ní zmiňoval někdo jiný.

Z. Lika 30.10.2020 19:18

Maričko, tak sušené kaki musejí vypadat jako obří sušené meruňky, to je pro mě taky novinka.

A pokud jde o kaštany - kdysi jsem si je koupila syrové a pokusila se je upražit. No. nejradši bych pak tu troubu vyhodila celou ;-D

T. Zana 30.10.2020 19:39

Liko, slyšela jsem, že téměř stejného výsledku lze dosáhnout povařením, ale nevím, nezkoušela jsem.

Mně kaštany moc nechutnají - teda aspoň ty, co jsem potkala na vánočních trzích ;-). Ale pamatuju, jak jsme byli ve Švýcarsku ve skanzenu a tam ukazovali, že ještě historicky nedávno, když to byla velmi chudá země, žila spousta obyvatel vlastně z kaštanů. Sušili je a mleli na mouku - jasně, kde taky v těch horách sít obilí...

Z. Lika 30.10.2020 20:57

Zano, dodatečně mě taky napadlo, že těch kaštanů bude více druhů, v Americe jsou snad v těch konzervách jakési vodní kaštany, ale možná se pletu. Ale ty evropské pečené kaštany mi vždy velice chutnaly, ale pak zdražily na cenu těžké exotiky, což vlastně asi jsou :-/

M. Crossette 30.10.2020 19:46

Liko, koukla jsem rychle na youtube. Tu velkosušárnu kaki jsem už nenašla (je toho spousta s kaki), ale tohle videjko je také zajímavé, jak se kaki suší po domáčku - jen je to asi ten menší druh kak,i Fuyu, či podobné. Tahle velmi pilná a šikovná holčina má dokonce svůj vlastní "kanál" (myslím, že právě na ní mi nedávno poslal odkaz Jirka z Austr.)

https://www.youtube.com/watch?v=QHTnuI9IKBA

Z. Lika 30.10.2020 20:56

Maričko, šmarjá, to je nádhera, těch obsypaných stromů, a kaki se tam válí po zemi... Velmi uspokojivý pohled na dobrou úrodu, děkuju R^

V. Verenková 30.10.2020 17:15

Maričko,to teda je článok-úplne epesný.Ja som už raz kaki jedla.Raz a bolo to hnusné!!,ale lacne.teraz viem,že ešte nezrelé.Dnes som v Lidli videla kaki,cenu si nepamätám,pretože s ohrnutým nosom som prešla k jablkám.Zajtra to napravím,nechám dozrieť do mäkka a ...

M. Crossette 30.10.2020 18:55

Verenko, dej kaki druhou šanci :-) A jak jsem psala v článku, když ho náhodou rozkrojíš ne zcela zralé, nevyhazuj, ale vykroj dužinu a nech na stole dozřát :-)

Držte se všichni ve vaší těžké práci !!!!!

R. Chybová 30.10.2020 16:23

Kaki bylo ke koupení v Praze už v osmdesátkách, vážně nevím odkud se dováželo. Bylo neskutečně laciné, proti 14 Kčs za pomeranče stalo snad jen tři kačky. Nikdo o něj nestal,protože bylo trpké a tvrdé,ale pak proběhla jakási osvěta, že musí uzrát do úplného měkka. Proti pomerančům to byla oravdu velká lahůdka a tak u nás na skříni stály před Vánoci mísy plné kaki a čekaly na dozrání

A. Bytová 30.10.2020 18:21

Taky si na to z té doby pamatuju.Možná z Kuby?

E. Žampachová 30.10.2020 18:39

Myslím, že se dováželo z Albánie.

T. Zana 30.10.2020 18:43

Vlastně jsem se s ním setkala prvně taky v osmdesátkách. A bylo tam napsáno "kaki kurma".

M. Crossette 30.10.2020 18:57

Zajímavé, jenže v osmdesátých letech já už bydlela "za kopečky", a při návštěvách jsem si asi v obchodech nevšimla.:-)

Š. Matyášová 2.11.2020 10:46

z Albánie a ze Sojuzu je vozili, proto se mu říkalo churma- khaki..jedla jme to prvně, když mi bylo cca 14 let....

M. Crossette 30.10.2020 15:22

Zdravím, rychle jsem pročetla komentáře a prosím o strpení já se k nim vrátím:-) Právě jsme se s švagrovou vrátily z mojí raní procházky a teď jdeme všichni snídat. Ale já si sem odběhnu sednout a odpovím víc.

Jak jsem včera napsala, hurikán Zeta nás zase minul, dokonce se pak odp. udělalo krásně sluno a +23 teplo, takže jsme s kafíčkem seděli venku dokonce v chládku. Ale postupně se začalo ochlazovat a dneska jsme se probudili do +10 ! Takže tentokrát hurikán odpravdu s sebou odvál teplé počasí.

Zatím děkuji a odezvy a já se vrátíím.:-)

A. Lex 30.10.2020 16:58

R^ Maričko! Je to fajn, Zeta odplula pryč. Včera jsem na vás myslela!

M. Crossette 30.10.2020 18:59

Děkuji Alex, když jsme viděli jak Zeta řádí v Louis. byli jsme docela nervózní, ale zase jsme měli štěstí. Tentokrát to byla velice rychle postupjící bouře, přehnala se fofrem.

Z. Miki 30.10.2020 14:41

Kaki znám, a miluju. Kupuju si ho celou zimu. Normálně mi po přečtení článku tečou sliny :-P . Ale tady děsně leje, tak se mi do obchodu nechce ;-D

Z. Jenny 30.10.2020 17:21

U nás taky prší,psice celý mokrý a já taky. Musím si to kaki znovu oživit,třeba mi bude nyní více chutnat. :-)

Z. Lika 30.10.2020 14:00

Přidám video o pražském želvákovi, pochutnává na kaki od 30. vteřiny:

https://www.youtube.com/watch?v=CRxr_1FzsIE

A. Zemanová 30.10.2020 17:05

Liko, to jsi mi ale udělala radost! Dočista jsem se do Eberharda zamilovala. Líbí se mi jeho kukuč a vůbec je to krásný a osobitý mužský. V

Z. Jenny 30.10.2020 17:26

Teď jsem se dodívala, je to frajer! A jak mu kaki jede,budu se muset napravit neb jsem již taky stará želva. ;-D