19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kynuté lívanečky

Osvědčený recept pro ty, kdo si chtějí pochutnat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 6.6.2020 21:21

O.T. - donutila jsem se dát dohromady fotky z procházky na Hradě, na Petříně a Malé Straně:

https://1234zana.rajce.idnes.cz/1.6.2020_z_Hradu_pres_Petrin_an_Malou_Stranu

Z. Jenny 5.6.2020 20:28

Nelinčiny lívanečky vypadají krásně a dala bych si hned. jen se mi už nechce dělat jen pro dva, to je skoro škoda, na mne pak zbudou dva nakonec a to ostatní tak nějak vysublimuje. :-)

A. Zemanová 5.6.2020 19:47

Lívanečky! To je ono. Když jsou tu všichni, dělám palačinky, ty jsou rychlejší, ale budu tu mít pár dnů jen Emičku, tak si je uděláme, ona ráda sladké. Děkuju ti za recept, Nelinko.

M. Crossette 5.6.2020 19:13

Také mám po přeslicové babičce stejný litinový lívanečník. Recpet jsem si uložila "do budoucna", třeba někdy manžela přemluvím, že místo am. pancakes (já ale ze stejného těsa dělám waffle) udělám právě tyhle lívanečky. Receptík vypadá velice jednoduchý. Já mám lívanečky spojené s prázdninami na chatě, kde je maminka dělala právě v tomhle lívanečníku (na širokých plátech kamen) a ani je nestihla davit na talíř, jak rychle jsme jí je s bratrem odebírali. Při pohledu na ty tvoje Nelino se sliny jen sbíhají.

Líbí se mi nápad vložit misku s těstem do teplé vody - to by mě nenapadlo.

Z. Nelina 5.6.2020 16:05

Klasickou zavařeninu dělám jen rybízovou, jinak mám sytém: peckovice např. meruňky, různé blumky, rozkrájím na menší kousky, třešně a višně vypeckuji, ty nechám celé, jen lehce převařím, přidám trochu cukru želírovacího, vychladím a do malých skleniček a do mrazáku. Třeba jahody jen trochu namačkám, přidám malinko cukru, takže syrové, uskladním obdobně, po otevření jako čerstvé. Ale jenom když suroviny získám ze zdejších zdrojů.

A. Zemanová 5.6.2020 13:37

Teď jsi to zabila. ;-D

Z. Jajka 5.6.2020 13:29

Recept jak na zavolanou...

Včera jsem si přivezla ze smíchovského sklepa litinovou pánev na lívance. Dost jsem nad tímto předmětem váhala... Ale je prakticky nová, se smaltovaným vnitřkem a indukční sporák s ní nemá problém.

Lívance budou k večeři :-)

T. Zana 5.6.2020 12:56

Lívanečky... Jo, sladké ráda, jen je moc často nedělám, protože se nám pak zužují dveře :-(

A pokud je dělám, tak spíš taky ty z kefíru. Ale někdy bych mohla zkusit i ty kynuté. Já nejraději s povidly a s jogurtem:-))

Z. Lika 5.6.2020 12:16

Míchátko na maltu... v první chvíli jsem fakt myslela, že myslíš míchačku, ono je u vás všechno možné :-) Ale to ruční míchátko do kbelíku znám, to, to se do velkokuchyně šikne! Lepší než to pádlo jak na velké prádlo...

Z. Matylda 5.6.2020 10:57

Obvykle dělám lívanečky podle Xerxové- někdy se stane, že zkysne kvalitní mlíko a škoda ho vylít :) Sladkých jídel jinak dělám dost málo, děti jsou z domu a nějak na to není odbyt...

Z. Xerxová 5.6.2020 10:45

na ty dva dny u moře zrovna nemáme kuchyň - jen plameňáky, bílé koně a černé býky a nekonečnou písečnou pláž... Tam to jistí jen rychlovarka na polívku a bageta... případně jako záloha jede "adventure menu"

E. Zvolánková 5.6.2020 10:40

Taky díky za tip na lívanečky. Děláme je takřka stejně, ale je fakt, že málokdy. Ale když na to teď tak koukám, nejspíš je o víkendu udělám. Dieta, nedieta, úplně slintám ;-D

Š. Matyášová 5.6.2020 10:25

a tak o míchače a zadělávače těsta strach nemám...víš, existuje takové to míchátko na maltu a omítkové směsi..to je na to jako stvořené...a jak skvěle se s ním děla brkaše pro 50 a více lidí....;-)R^

Z. Lika 5.6.2020 9:33

Věřím pevně, že s Trpajzlíky ochutnáte vločkové lívanečky s výhledem na moře.

Z. Lika 5.6.2020 9:32

Sharko, ty bys určitě využila nějakou kuchařku pro velkoprovozy :D Ale kdo to umíchá? Vždyť se namůžeš! :-)

Z. Lika 5.6.2020 9:31

Díky za tip, Nelinko. Lívanečky jsem nikdy nezkoušela, s kvasnicemi umím jen chleba. Jo jo, na co jsem si nenavykla v dětství, to se na vrzavá kolena hůř dohání. Ale různé celozrnné mouky nebo špaldovku používám moc ráda, mají příjemnou oříškovou chuť. A kdybych přihodila i ovesné vločky, které miluju... hm, hm, to bude dobrota.

Ten džem na lívanečkách je určitě domácí meruňkový, viď. Moje známá ho dělá z domácích slaďoučkých meruněk - vlastně je jen povaří ve vlastní šťávě, žádný další cukr není potřeba. A je to mana nebeská. Přesně na lívanečky :-)

Š. Matyášová 5.6.2020 7:01

tak jsi mne Nelinko rozesmála..přepočítám to na porce pro 30 a udělám je na Beaveru...;-)

Z. Xerxová 5.6.2020 6:35

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Máš krásné lívanečky. U nás se dělají pro Trpajzlíky nejčastěji kefírové - těsto nekyne a tudíž je hned. A na cestách používáme dokonce i polotovarové vločkové - a taky si dítka nestěžují. Tak jsem si vzpomněla - stále ještě žije naděje, že toho 1.července na dlouho plánovanou první EU velkou cestu s Trpajzlíky přeci jen vyrazíme...