24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Kynuté lívanečky

5.6.2020

Nedávno jsem kamarádce dávala svůj zaběhaný recept na lívanečky i se vzorkem. Mohl by se hodit i těm, kteří se nebojí, že přiberou, a pochutnají si :-)

Suroviny – cca na 2 porce

  • 20 dkg polohrubé mouky
  • asi 5 dkg cukru krupice
  • 3 – 4 dcl vlažného mléka, těsto musí být hustší než na palačinky
  • 1 velké vejce
  • droždí – necelá polovina čerstvého nebo ½ sáčku sušeného
  • trošku soli

Tip: při použití celozrnné mouky více mléka

Postup

Do mísy dát mouku, cukr, mléko, vejce, sůl, droždí – buď hotový kvásek z čerstvého, nebo sušené kvasnice.

Všechno důkladně prošlehat.

Mísu pak dávám do větší nádoby s horkou vodou, zakryji utěrkou a nechám kolem 30 min. kynout.

Lívanečkovou pánev potírat máslem a pomalu péci.

Kynuté lívanečky se pomalu pečou

Hotové kynuté lívanečky, z polohrubé pšeničné mouky

A zde z celozrnné mouky, ty jsou samozřejmě trochu tužší

Dobrou chuť!

Nelina Neviditelný pes