19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Máme buřta – a co s ním?

Začaly prázdniny, čas vlahých večerů a ohníčků, kolem kterých rádi posedáváme, povídáme a nejradši něco opékáme. Třeba buřty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Williamson 4.7.2014 23:34

Matyldo

zelne flicky s burtem/klobasou se u nas delaly dost casto a ma je moc rada. Ale nezapikaly se. Dokonce I Chet to ma rad, i kdyz rade Americanu to zni divne, prapodivne. Jinak ja se bojim pripeceneho zeli. To jsem jednou to nechala ZVOLNA dusit na plotne a sla delat neco do zahrady. Zasadni chyba. Prala jsem pak ubrusy a zaclony a strikala spraye do potahu a vetrala velmi dlouho. I kocka smrdela. A bylo mi z toho fakt soufl.

M. Crossette 4.7.2014 18:50

zajímavé receptíky

ráda jsem si je všechny přečetla. Ale jak už napsala Hanka, buřty (tedy špekáčky) se tady neprodávají. Ale nechybí mi, my uzeniny velice málo. Vlastně jedině tu Hankou zmíněnou, výbornou poslkou klobásu (zrovna dneska večer bude v leču) a pak občas krájený salám, když po návratu z divadla jíme studenou večeri.

Ale napíchnutých a nad táborákem opečených špekáčků jsem si užila dost. Měla jsem je ráda hodně nakrojené, aby se fakt rozšklebily a měly krásně křupavé růžky. A jako Pů, nesnášela jsem ty mrmle (hezké slovo - neznala jsem). Býval ve špkáčku většinou jen jeden (jestli se nepletu), ale ten stačil, zabral skoro třetinu buřta. Když jsem se do něj omylem zakousla, až se mi zvedl žaludek. Takže jsem ho roznou vydloubla, ale pak se cítila ošizená, protože dobrého masa špekáčku bylo hned o to míň.

Dobré utopence měli v malé hospůdce úplně nahoře v Nerudové ulici. Venku stála typická černá tabule a hlásala "Utopenci". Když jsme s manželem při procházkách Prahou do těch míst zavítali, dali si ho a chutnal i choti.

A ano Hanko, na buřty a párky z Václaváku také nostalgicky vzpomínám - šťáva (vlastně mastnota) se hezky vcucla do krajíce chleba pod ním, jeden pak jen prsty olizoval. Ten tvůj recept vůbec neznám, ale hořčice s grape gelly - no neví, nevím !!! Já zde používám pouze dijonskou hořčici, tu americkou take neoblibuji.

H. Williamson 4.7.2014 19:46

Re: zajímavé receptíky

No vidis, Maricko, u nas fakt popularni, zejmena na venkove.

H. Williamson 4.7.2014 17:18

Seznamovak

Tak jsem rikala burtove variaci, kterou jsem casto varila, kdyz jsme jezdili s Chetem kempovat. Spehkcky v nasich koncinach nejsou, tak jsem mela cemu se rika polska kielbasa, v podstate toceny salam. Podusila jsem si na plynovem varici cibulku, pipadne cesnek, prihodila kosticky kielbasy, zalila vodou a prihodila pytlik gulasove polevky z pytliku, ktere jsem v kempovacim obdobi pilne schranovala. K tomu zelenou paprika a bramboru, vse v jednom. Za chvili kemp vonel, spolukempujici, kteri se dloubali ve fazolovych konzervach nebo uzdibovali nejaky posmutnely sandwich, nasavali vzduch. Vetsinou toho bylo dost, a kdyz lidi vypadali sympaticky, tak jsem je pozvala na ochutnavku, oni zas vetsinou hodili do placu pivo nebo panaka a uz byla zabava.

H. Williamson 4.7.2014 17:08

Vzdycky jsem mela rada

v noci ty burty na Vaclavaku, zejmena pri pozdnim prichodu domu (bydlela jsem tehdy v Krakovske). Taaak to vonelo, a moje milovana obyc ceska polotucna a chleba na ktery ten padal. A pak temer vzdy mi po tom bylo krapet blbe, ale stejne zase cestou domu v noci jsem proste musela...

Z. Nelina 4.7.2014 17:18

Re: Vzdycky jsem mela rada

Hano, to jsou nezapomenutelné okamžiky, vždy se mi vybaví při pohledu na současné eurostánky s ukrajinskou obsluhou.

H. Williamson 4.7.2014 17:34

Re: Vzdycky jsem mela rada

Ze jo?

Z. Hanča 4.7.2014 19:59

Re: Vzdycky jsem mela rada

Taky vzpomínám na opojnou vůni od stánků s buřty (na Václaváku i jinde). Nešlo odolat ! A taky mám tu vzpomínku spojenou s tím, jak jsem se často pokecala :))) - hořčicí nebo tou voňavou nekontrolovatelně vytrysknuvší šťávičkou. To už tak skoro patřilo k hodování u stánku! :))

E. Žampachová 4.7.2014 12:19

Na utopence

mám úžasnou vzpomínku. Dělalo jsme je u známých v Německu.

Naše receptura je mírně netradiční. Na kolečka buřty, prosolit, hooodně opepřit, stejná vrstva cibule (půlkolečka nebo jakékoliv útvary) atd. až do naplnění nádoby. vrstvy radši nižší, cibule a buřty téměř 1:1. Pepřem opravdu nešetřit.  Na to nálev cca 1/3 octa 1/3 vody a 1/3 vína (přiznám se že podvádím, takže ta třetina octa je o něco větší, než ta vody. Moc nepěchovat, aby se nálev pořádně prosákl. Zalít olejem a zavíčkovat (stačí igelit). Donutit rodinu, aby to 3 dny nesežrala a stačilo se to uležet a ty chutě prolnout. Používám buřty méně tučné (např telecí párky, drůbeží kabanos, ale to je v podstatě naše libůstka).

No a teď si představte, že tohle známí, kterým to strašně chutnalo, servírovali naši specialitu při slavnostní večeři na nobl porcelánu, div ne na stříbře. I tak mohou vypadat naši "utopenci", ostaně jsme to přeložili jako ertrunkene wurste - nevím, zda je to jazykově správně, ale úspěch to mělo.

Š. Matyášová 4.7.2014 14:29

Re: Na utopence

Evo, v Kuchařském koutku v Kiosku, se Tě ptá aida, jestli tam musí být ten olej...okopčila jsem tam tenhle Tvůj recept....

Z. Lika 4.7.2014 10:51

Další sběrný Mlsotník

bude na téma Rybíz a později Přílohy. Rybíz by mohl jít příští pátek, máme sezónu... co říkáte?

T. Louk 4.7.2014 11:35

Re: Další sběrný Mlsotník

Rybíz s přílohama? Nebyl už dneska??? :- ))

Nojono, to máš těžký. K vaření s rybízem bych kupodivu měla i co podnětného připodotknout, ale zasejc se jedná o tajnou recepturu, klenot rodinný.

Ale však on se krom udatné Páji ještě někdo chytí :- ).

A. Bytová 4.7.2014 13:39

Re: Další sběrný Mlsotník

Tak rybízový klenot rodinný, jo? A fakt neřekneš a neřekneš?

T. Louk 4.7.2014 17:59

Re: Další sběrný Mlsotník

Ráda bych, ale skutečně nelze. Jen dva lidé stráží nyní toto vzácné tajemství, originál složité receptury jest uložen v trezoru... no co naděláš, nemožno být marnotratný

Z. Lika 4.7.2014 20:02

Re: Další sběrný Mlsotník

To bude rybízové víno, hádám :-)

A. Bytová 4.7.2014 21:38

Re: Další sběrný Mlsotník

Hádám, že nebude. :)) Louk bude, hádám, daleko, daleko rafinovanější.

Z. Jarka_F. 4.7.2014 19:43

Re: Další sběrný Mlsotník

Abyto, pssst - opij ji tím Tvým bezinkáčem, pak vykecá fšechno :))

Z. Lika 4.7.2014 20:19

Re: Další sběrný Mlsotník

Nevykecá, bude tančit :-)

M. Pajakerryková 4.7.2014 14:32

Re: Další sběrný Mlsotník

ha udatná Pája se vrhla místo na pečení do úklidu ale buchta být musí jen počkáme na tatínka, aby hlídal synka

tož zkusím aj tu kynutou...max bude opět nepoživatelná :)

a škoda, že už se malý probudil protože náš Mourek našel lepší využití rybízu....:)

Z. Lika 4.7.2014 21:16

Re: Další sběrný Mlsotník

Jsem tu celá napnutá, jak zápas s těstem dopadl... jestli to u Pájů nevypadá jako v hrnečku vař!

P. Paleček 4.7.2014 10:44

...

Buřty jsou pro mně problematické, protože konzumuji jen ty, které neobsahují takzvané mrmle. A většina jich bohužel mrmle obsahuje. Kdo neví co jest mrmel, tak mrmel se nazývá to bílé uvnitř buřtu. Já ty uzeniny ostatně stejně moc nesmím...

Z. Inka 4.7.2014 14:21

Re: ...

Jo tak mrmel se to jmenuje, já to vždycky vyhazovala a nakonec jsem je přestala jíst úplně.No, kdybysem to býval věděl....

Z. Jenny 4.7.2014 10:43

Zdravím všechny buřtomilce

taky k nim patříme, celá smečka. Bohužel čtení musím odložit na  později, jakož i předchozí písání. Musím napřed setřesat novou domácnost o jednoho člena, zavést systém a pořádky a pak se zase vrátím. Tak buďte hodní a mějte se prázdninově. Posílám blemcáky a pohlazení všem zvížatům v této zvířetnické smečce. Jdu si dát buřta. Ahoj !

D. Ruščáková 4.7.2014 10:32

Liko, tohle je bezvadnej nápad!

Ač mě buřtové recepty nic neříkají (uzeniny nějak nevím), skvěle jsem se pobavila a potměšila jsem si užila hlavně ty buřty na zabití:)))

T. Louk 4.7.2014 10:16

No vida

tak jsem se přeci jen dočkala. Sice jako spoluautor, ale přesto! Jarka v Mlsotníku! Konečně mohou být zahlazeny stopy jednoho mého dávného trapného omylu se záměnou nicků (ještě dodatečně se moc omluvuju JarceK, která již od těch dob bohužel nebyla spatřena).

Liko, děkuji! Očistilas mé jméno a pověst! Ehmm, zato jiná, setrvale a dlouze pěstovaná imáge dostala značně na frak. V tolik štěstí jsem se ani neodvažovala doufat :- )).

Jinak z dnešní nabídky u mne jednoznačně vede buřt na zabití... A HaniW, díky za obzvlášť odstrašující příklad! Uff.

Z. Lika 4.7.2014 10:39

Re: No vida

Louk, kterého receptu jsi spoluautor? Honem, ať to můžu napravit :-)

Z. Xerxová 4.7.2014 10:53

Re: No vida

no já myslím, že Loučin sen byla Jarka jako spoluautor mlsotníku  :o)  A to se splnilo   :o)

Z. Lika 4.7.2014 10:55

Re: No vida

A tááák! Jsem si poposedla...

Z. Jarka_F. 4.7.2014 14:20

Re: No vida

Tak su zase namočená v něčem téměř nevinně... Tuhlevá Lika chtěla recepty na buřty jahody rybíz meruňky a otvírák na VíP, já jí nezištně poradila jak udělat vše v jednom - a imáge v hýzlu :(((

Ofšem když už se to takhle sešlo, tak by se slušelo, abychom my spoluautoři byli seřazeni abecedně podle příjmení!!! Takže Liko - buď tak hodná a Vave odšoupni až na konec a mě dej před Matyldu!!!

T. Louk 4.7.2014 17:55

Re: No vida

Hele jí, kuchařinku. Jednou se s recepty osmělí a hned ji popadnou manýry holywoodské star!