28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Přílohy trochu jinak

Kořenová i jiná zelenina jako příloha nebo samostatné jídlo

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 22.8.2014 18:06

oba recepty tutově vyzkouším

Milá Nelino, oboje vyzkouším už proto, že všechno co k tomu potřeba mám doma. Mrkev je v lednici vždy zásoba, protože jí dávám Trixie (kromě rajčat a paprika) jako zdravý mlsek. A jako Dede, také se mi u hranolků líbí, že se dělají v troubě, ne v tuku. Udělám je hned zítra.

No a na zahradě mám ještě několik japonských lilků (jsou uzké, dlouhé, taková fialová cuketa), rajčata a doma brambory a v lednici vajíčka i sýr (jeho zásoba také nikdy nevyschne, jsem děsně "sýrová". Mám nejen zakysanou smetanu, ale dokonce včera čerstvě koupenou šlehačku. Takže brambory budou dnes jako hlavní jídlo, zrovna jsem uvažovala co bych mohla udělat. Nějak mi v horku chybí inspirace, takže děkuji za nápad. Venku se teplota bíží zase ke +40 a před víkend má být ještě tepleji !!!

Jenny a Matyldo, díky za komentáře na rajčeti, ale nemám u nich šipičku na "odpověď", nevím jak to, že to u některých komentářů nejde, je tam jen "kýbl" na vymazání.

D. Ruščáková 22.8.2014 15:15

Nelino, bezvadnej mlsotník!

Zítra máme posezení se sousedy, tak určitě udělám ty hranolky. Líbí se mi, že se pečou v troubě. A celer mám moc ráda!:)) Zapečenou zeleninu nechám na chladnější dny, zatím mě ještě přitahují spíš ty letní hity:))

Z. Vave 22.8.2014 14:53

Tento týden mám jiné plány,

mlaďoši si objednali španělské ptáčky a sobotu doufám v houby, ale příště určitě vyzkouším ty hranolky. Pečený celer milujeme všichni (hovězí na celeru), tak to určitě uspěju. Mrkev je jasná, tu zbaští všichni.

Ty pečené "střešní tašky" občas dělávám v nejrůznějších kombinacích, vyzkouším i tuhle.

Výborný Mlsotník, Nelinko, rychlý a ještě ke všemu i zdravý. :o)

Přeju všem krásný den. <3

Z. Hanča 22.8.2014 14:07

Mrkvové hranolky

udělám určitě, s těmi bych mohla uspět. Možná přidám zkusmo i pár celerových a uvidím, jaké budou reakce, ostatně tchýně kdysi dělávala smažený celer.

Tady je dnes krásně, příjemných 23 st., sluníčko se snaží, tak snad bude tak hezky ještě i příští týden. Jedeme zítra s kamarádkou a našimi psy na psí tábor k Tišnovu u Brna, tož doufám, že jižní Morava nezklame!

Z. Dalmi 22.8.2014 12:34

Zeleninové hranolky

zkusím, to může být dobré.

Já vůbec zeleninu miluju, jakoukoliv. Mám ji téměř ke každému jídlu, dokonce zajídám zeleninou sladkosti :-)

Z. Lika 22.8.2014 12:15

Netradiční přílohy

jsem si taky oblíbila - například celerovou kaši, pastinákovou kaši - ta je prostě výtečná a z pastináku by určitě byly i výborné hranolky, po Mariččině mlsotníku jsem vyzkoušela sladké brambory a na ty už nedám dopustit (na plátky opečené klidně nasucho, anebo kaše). Jo a nečekaně dobré mlsání jsou opečené kusy listů kapusty - lehce se stříknou olejem a zprudka pár minut pečou/grilují. Skvěle křupají i chutnají.

T. Zana 22.8.2014 12:32

Re: Netradiční přílohy

Ona i obyčejná bramborová kaše se dá vylepšit nějakou bylinkou nebo přidáním trochy jemně nakrájené zeleniny (třeba rajčat).

Z. Lika 22.8.2014 12:49

Re: Netradiční přílohy

Nebo kouskem jemně nakrájeného řapíkatého celeru...

Z. Vave 22.8.2014 14:55

Re: Netradiční přílohy

Jak děláš celerovou kaši, Liko? A ty další? Hmmmm, taky ses mohla s nějakým tím receptíkem pod Nelinku přilípnout. Halt pod svícnem největší tma i na Zvířetníku. :o)

Z. Lika 22.8.2014 19:32

Re: Netradiční přílohy

Vave, kaše dělám úplně stejně jako ty bramborové - a osobně si do nich ráda přidávám sezamové semínko. Ale to nemusí mít každý rád, neb leze do zubů. A pastináková kaše je opravdu bomba.

D. Ruščáková 22.8.2014 15:20

Re: Netradiční přílohy

Dělám kaši míchanou - bramborovou s celerem. někdy i s mrkví, je to dobrota.

Ta grilovaná (opečená) kapusta je pro mě naprostá novinka - zrovna dnes jsem se na kapustu v zelenině nějaký čas zamyšleně dívala, ale pak jsem ji nevzala, protože mě prostě nenapadlo, co zajímavého z ní udělat. Na své běžné kapustové recepty jsem neměla ani maličko chuť. A teď už vím, že jsem aspoň tu čtvrtku měla vzít...:))

Díky, Liko, za tip!

Z. Lika 22.8.2014 20:01

Re: Netradiční přílohy

Na youtube je řada postupů pod názvem "kale chips" (jsou srozumitelné i pro neangličtináře)a kapustové čipsy chutnají i dětem.

J. Jovo 22.8.2014 11:23

POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Dnes má narozeniny MaRi, přejeme všechno nej, nej a posíláme kytičku.

http://jovo.rajce.idnes.cz/Pranicka_23_2014#MaRi_nar_2014.jpg

Z. Lika 22.8.2014 12:16

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Milá MaRi, krásné narozeniny a hodně zdraví přeji!

T. Zana 22.8.2014 12:30

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Milá MaRi, všechno nejlepší, zdraví, štěstí a spokojenost!

Z. Hanča 22.8.2014 14:14

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Všechno nejlepší, milá MaRi, a krásný narozeninový den!

Z. Zdena-B-P 22.8.2014 14:49

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Milá MaRi, všechno nejlepší, pevné zdraví a splnění tří tajných přání <3 :)

Z. Lída 22.8.2014 14:54

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Milá MaRi, přeji ti úplně všechno, co si sama přeješ! A krásný sváteční den, plný sluníčka a radosti.

D. Ruščáková 22.8.2014 15:21

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Milá MaRi, všechno nejlepší ti přeju, hlavně hodně zdraví, ať si můžeš života užívat přesně tak, jak se ti bude chtít:))

Z. Vave 22.8.2014 19:03

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Milá MaRi, nevím jak je možné, že tu není mé přání, asi jsem něco špatně odklikla, tak se Ti omlouvám a zkusím to znovu.

Přeju Ti všechno nejlepší, hlavně hodně zdraví a hodně pohody.

Z. Nítkovská 22.8.2014 20:04

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Děkuji všem za milá přání a Jováskům za krásnou růžičku.

Z. Yga 22.8.2014 11:02

OTéčko

Upozorňuji, že dneska po čtvrté hodině odpolední pod bílou paní je BRNĚNÍ.

Z. Zdena-B-P 22.8.2014 10:32

Hranolky

Hranolky jsou ve veliké oblibě u mlaďochů. Určitě zkusím. Už při čtení mám na ně chuť.

I já si dovolím mimo téma pozvat na sportovní benefici.

http://www.youtube.com/watch?v=d26jmrIE_Z4

Více informací je na Hadech. Pánové dřou opravdu moc. Poslední zpráva ze včerejška - kajakář má namožené zápěstí. :(

T. Zana 22.8.2014 7:57

Přílohy

vypadají zajímavě, i když já hranolky nerada, ale ty zapečené určitě zkusím. I když je asi prohlásím za kompletní jídlo :-)

Připomínám pražení - v pátek 5.9. - víc na Hadech.

Z. Inka 22.8.2014 7:39

celerové hranolky

dělám jako klasické hranolky nepředvařené, většinou ve friťáku.

Zapečené brambory většinou s brokolicí , nenechávám je vařit ale používám syrové, vypijou tu brokolici, takže i po hodině pečení je brokolice na zkus křupavá

Z. Matylda 22.8.2014 7:37

Ze zeleniny

znám chipsy (chutnají mi) a hranolky vypadají zajímavě. My máme jako přílohu zeleninu většinou čerstvou nebo lehce oprásknutou na pánvi na másle. Ta zapečená zelenina vypadá dobře, já bych jen přidala trochu masa pro chuť a měla bych komplet jídlo. Vzhledem k tomu, kolik toho momentálně Kuba sní, považuju jídlo v jednom hrnci za výhru v loterii.

M. Pajakerryková 22.8.2014 7:28

hezké slunečné ránko

přejeme s Olim všem, dnes počasí vypadá nadějně ale Terry už je přišmiknutý včera :) Nastěnku musím napřed vyprat :)

receptíky zajímavé, lilek jsem ještě nikdy nezkoušela....a zeleninové hranolky můžou být mňam :)

hezký a klidný pátek

Z. Xerxová 22.8.2014 6:28

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Zapečené brambory či v troubě pečené na plátky máme často. Ty hranolky zeleninové se mi líbí - zkusím někdy udělat dětem. Zeleninu rády, hranolky taky...