MLSOTNÍK: Přílohy trochu jinak
Trochu jiné hranolky foto: Nelina, Neviditelný pes
Nelina se dnes s námi podělí o jednoduché, ale moc dobré recepty na jídla, která mohou posloužit jako příloha anebo i samostatný chod. S chladnoucím počasím už třeba rádi sáhneme po něčem pečeném a křupavém.
Obměna bramborových hranolků:
Vhodná příloha ke steakům z krůtího i kuřecího masa, také k rybám.
Mohou posloužit jako zeleninová příloha i s bramborovými hranolky, bramborové hranolky ale mohou také nahrazovat. Vhodné pro redukční dietu.
Fakt jsou dobré.
Rozpis:
- 40 dkg celeru
- 40 dkg mrkve
- olivový olej
Postup:
celer i mrkev předvařit do poloměkka
po částečném vychladnutí nakrájet na silnější hranolky
pečicí nádobu vytřít olivovým olejem, naskládané hranolky osolit, trochu opepřit a ještě pokapat olejem a péci do změknutí
Zapečené brambory, cuketa nebo lilek a rajčata
Není to nic převratného, variant může být milion, spíše to je malé připomenutí,
jak chutné může být jednoduché jídlo.
Suroviny tzv. podle oka, odhad podle velikosti zapékací mísy
- brambory
- cuketa nebo lilek
- rajčata
- smetana sladká + kysaná + vajíčko
- provensálské bylinky, možno i bazalka, sůl, pepř
- strouhaný sýr
- strouhanka, může být i z tmavého pečiva
- máslo
Postup:
brambory nakrájet na tenké plátky
cuketu nebo lilek také nakrájet na tenké plátky (lilek vypocený a osmažený na oliv. oleji)
brambory i cuketu dát na chvíli do vroucí vody, aby trochu změkly
sloupnutá rajčata také nakrájet na plátky
misku vymazat máslem a vysypat strouhankou
brambory, cuketu (lilek) a rajčata do ní skládat jako tašky
posolit a popepřit
zalít smetanou smíchanou s vajíčkem a kořením
posypat sýrem (já používám parmezán) smíchaným se strouhankou v poměru 2 : 1
navrch kousky másla
péci do změknutí
Při pečení voní, dobrou chuť!