MLSOTNÍK: Opět dýně!
Hokaido - portrét foto: Bláža, Neviditelný pes
Nedá se nic dělat, sezona dýní vrcholí, navíc mi youtube neustále nabízí dýňové polévky, tak jsem neodolala. Nakonec jsem sáhla po inspirativním videu (zde) a rozhodla se ho zkusit – nic se tu nepředpéká a koření se muškátovým oříškem a skořicí. A česnekem. Což jsem nikdy nezkoušela – tuhle kombinací chutí –, tak hurá do toho.
Recept je prajednoduchý: dýni (za mě nejlépe hokaido, protože se nemusí loupat, jen se vykuchá) nakrájet na hrubé kostky, cibuli na hrubé cokoli, česnek nadrobno (klidně osm stroužků), prý vývar (našla jsem zeleninovou kostku) a zmíněné koření. Sůl jsem nepotřebovala. Kdo rád víc karotenu, angažuje také velkou mrkev (na kostky), a kdo to má rád sladší, přikrájí jablko.
Tak jedem. Na trošce oblíbeného tuku opráskneme cibuli skoro dohněda (méně než na guláš), pak přihodíme muškát a skořici, promícháme – nááádherně to zavonělo – a pak česnek. Minutku neustále mícháme, česnek nesmí příliš zhnědnout, hořkne. Pak přihodíme nakrájenou dýni, zalijeme tak akorát vodou (použila jsem vroucí z konvice) nebo tekutým vývarem (já tedy použila vodu a kostku). Přiklopíme a necháme vařit – do měkka, u mě to bylo asi 20 minut.
Rozmixovat, podávat. Na rozněžnění můžete přidat smetanu, kokosové mléko nebo praženou slaninku. Ochutnala jsem s tím kokosákem, a je to super, to koření mě mile překvapilo. Takže doporučuju.
A níže připomenu další dýňové recepty, které na Zvířetníku vyšly a určitě se budou hodit. Zana napsala o nádivce od Fčelky Eva Schlittermann o špagetové dýni s mletým masem, rajčaty a hříbky. Sharka popsala maďarské kyselo z dýně. Yga upekla hokaido s kuřetem. Lika naládovala máslovou dýni. Každopádně přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoli.
Foto: Lika. Ve fotogalerii je pár fotek navíc :-)