28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Nastavená kaše – dobrá je a hlavně naše!

Když jsem ji uvařila pro kamarády prvně na ochutnání, zažila jsem zde něco moc krásného. Jeden mne objal s tím, že to vařívala babička a jedl ji naposledy před 50 lety, a druhej měl v očích slano, protože mu ji vařila maminka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Rgova 8.8.2020 10:54

Neznám, od Tebe bych zkusila, ale obecně mám kaše ráda hladké. Šťouchaným bramborám se spíš vyhnu. Každopádně ať strávníkům chutná, věřím že Tě hooodně oblibujou:-)

Š. Matyášová 10.8.2020 10:02

tak i to rozšťucháš trochu víc do hladka..jen ty krupky ne...ale je to moc dobrý...jo,co se jídla týče, děsej se chvíle, že nepřijedu, přitom může klidně vařit někdo jinej...;-)

L. Jakovljevičová 7.8.2020 19:30

Nastavovaná kaše mňam! Tu můžu. Jen na rozdíl od Sharky přidávám do rozštouchaných brambor trochu horkého mléka, takže vznikne hustá brkaše. Ale co kuchařka to jiný recept;-D

Š. Matyášová 10.8.2020 10:03

ty mlíko,já sádlo ;-)

T. Zana 7.8.2020 12:14

Nastavovanou kaši jsem kdysi utrpěla v nějaké jídelně a léta jsem se jí pečlivě vyhýbala. Tuším před rokem jsem narazila na článek, jak je úžasná, tak jsem to zkusila. Máš pravdu, Sharko, není to špatné R^.

Z. Tečka 7.8.2020 11:52

Tak pro mě je nastavovaná kaše hlavně nehynoucí vzpomínka na školní jídelnu. Ale myslím, že tu tvoji bych ochutnala, klidně bez masa, hlavně hodně česneku, škvarků a opražené cibulky.

Jinak kroupy můžu, ale nemusím. Občas si je uvařím do uzeného vývaru, ale proti těm hospodským to není ono.

Z. Iva 7.8.2020 9:02

Hmm, nastavovaná kaše - tu vařívala babička a vždycky nám donesla. Ona nám nosívala spoustu věcí, které máti nevařila - lívance s borůvkovou pěnou, tu kaši, povidlové buchty, dršťkovou polévku, ořechový dort (když dělala vaječňák), vánočku, karásky, zelí s bramborovými knedlíčky, houbového kubu... Z toho mála, co měla, by se rozdala. Ach jo, za chvíli to bude 41 let, co už vaří jinde ;-(

Z. Lika 7.8.2020 9:22

Co jsou karásky? Asi něco dobrého.

Z. Iva 7.8.2020 9:33

Karásky jsou houstičky hustě sypané mákem, byly jen mírně sladké. Vidíš, ještě jsem si vzpomněla, že babča nosívala i skvělý štrůdl, tažený a koblihy. Bohužel recepty na ty dobroty nemám, babí umřela, když mi bylo šestnáct :-(. Máti byla na tyhle věci levá nebo pohodlná (to spíš), ona nebyla schopná zadělat obyčejné kynuté těsto na koláče podle oka, ona to musela všechno vážit a stejně z toho občas vznikl paskvil. A nic si z těch babčiných receptů nezapsala ;-€

Š. Matyášová 7.8.2020 9:33

pletené houstičky jsou u nás karásky

Z. Yga 7.8.2020 8:53

Takovou nastavovanou kaši neznám. Asi ji někdy zkusím...

U nás se nastavovala krupicí - rozšťouchané vřelé brambory i s vodou, ve které se vařily se zasypaly hrubou krupicí, zamíchala se a přiklopila křidylkou. Podávala se stejně jako herbábná (jak říkal můj taťka ;-D). A když zbyla, večer se pomastila panvička, plpla se tam vrstva kaše a upekla "na škralúpky" - to jsme měly nejraději

Š. Matyášová 7.8.2020 9:43

to mi připomínáš zase škubánky, tou krupicí nebo hrubou moukou...a nebo lepidušu

https://www.facebook.com/Herbar/videos/224386138679201/

Z. Iva 7.8.2020 11:14

Ty škralúpky se u nás taky dělaly. Ze škubánkového těsta se masnou lžící nabralo těsto, mrsklo do pánve s horkým sádlem, rozmáčklo na placičku a z obou stran opeklo do červena. K tomu bílý kafe, brr. Nejlepší byla ta opečená vrstva, zbytek lepidlo. Jeden čas to bylo snad každý týden, nejlepší možná strava pro otylé děti :-/

Š. Matyášová 7.8.2020 12:29

opečené škubánky...no jo to je umění je udělat tak, aby nebyly gumové nebo lepidlové.... ono se to brtěsto prostě v teple rozjíždí a když se tam přidá další mouka, je to pak lepidlo a nedá se to jest...a někdy nepomůže ani ta lednička, aby bylo v chladu...

Z. Lika 7.8.2020 8:34

Díky za správný "retro" recept. Mám podobné kaše moc ráda, i když se sádlem a škvarkama bych to dala už jen při pořádné fyzické práci. Voní to až sem!

Š. Matyášová 7.8.2020 8:42

takový dávný retro - mamka ji uměla od své maminky a ta ji vařila za II.války..a před ní....

Z. Xerxová 7.8.2020 6:37

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Vařívala ji naše babička - a dokonce, když jí zbyla rýže (kterou moc jako přílohu nemusela), tak do ní dávala i rýži. Ségra ji milovala, já ne (tu kaši ! babičku jsme milovaly obě V )

Včera jsme byli za Trpajzlíky u nich na chalupě - a při večeři nechal větší Trpajzlík Najtovi kus řízku (nechápu - je řízkožravý a v růstu - prostě mu chtěl dát) a malá Trpajzlice nešťastně zjistila, že jí zbývají na talíři už jen dvě brambůrky... a nabídla je psovi s tím, že maso už nemá. A náš rozmlsaný nežravec je obě SEŽRAL a tvářil se, že miluje suchý brambory... Upozorňuju, že se pes u stolu nekrmí, byla to věc zcela nová pro všechny tři - ale dítka po expedici jsou o psa velmi pečující... a milující... a je prostě krásné na to koukat :-)

Š. Matyášová 7.8.2020 8:43

Bedě se taky U Kance kroutí pusa...krupky a kroupy nemusela....;-)

Z. Xerxová 7.8.2020 8:46

mně kroupy nevadí - mně vadilo to, že u nás to bylo bezmasé jídlo... a já jsem masožravec ;-)

Š. Matyášová 7.8.2020 9:36

no proto sypu vypraženou slaninou nebo špekem :-D

i když i bezmasou verzi snědí bez připomínek, jen u toho blahem funí....

Z. Lika 7.8.2020 10:01

Kroupy miluju (i krupky :-) Smiřovaly mě se zabijačkou, dávala jsem si plný talíř krup, to bylo blaho!

T. Zana 7.8.2020 12:12

Night prostě udělal štěněti radost V:-).

Z. Lika 7.8.2020 15:58

Trpajzlíci si budují vzpomínky a základy ke zvířatům na celý život, budou o tom vykládat pravnoučatům.