28.1.2020 | Svátek má Otýlie


MLSOTNÍK: Kuchařka Nera Wolfa

31. října 2008
Onehdy jsem v diskuzi neprozřetelně slíbila menší výběr z receptů Nera Wolfa a sliby se mají plnit. Našla jsem tedy v knihovně knížku, vzala si ji k... více

MLSOTNÍK: Recepty pro dlouhé zimní večery

25. října 2008
A je to zase tady: zima, lezavo, venku pršivo-sněživo, vlhko, fouká to, mlha, ale hlavně strašně krátký den a dlouhá tma... to jsou ty zápory! Ale... více

MLSOTNÍK: Čokoládový dort

17. října 2008
Tak jsem konečně nadatlila ten čokoládový dort, který jsem tvořila pro kamarády - manžele, kteří se narodili skoro v jeden den a taky slavili... více

MLSOTNÍK: Létat je tak krásné

26. září 2008
Dnešní recepty bych umístila do kategorie létacích, tedy nafukujících. Oblíbená je např. zelňačka slovenského původu - kapustnica. více

MLSOTNÍK: Zapékaná rajčata s tuňákem

19. září 2008
Máte na něco chuť, ale nejste si jisti, co by to mělo být? Zkuste zapékaná rajčata s tuňákem! více

MLSOTNÍK: Houbové čatní

12. září 2008
Nám, kteří máme rádi houby v jakékoliv podobě, právě nastává nejoblíbenější období v roce, protože houby rostou opravdu v každém lese. Může se však... více

MLSOTNÍK: Tojefuk in memoriam

5. září 2008
O čem to asi bude? No o cuketách přece! více

MLSOTNÍK: Pravý montanský pstruh po česku

29. srpna 2008
Na recept jsem narazila v jedné detektivce a vzhledem k tomu, že vypadal jednoduše a chutně, tak jsem ho mírně poupravila a vyzkoušela. A bylo to... více

MLSOTNÍK: Růžičkové řezy dle Magdaleny Dobromily

16. srpna 2008
Jedná se o velice chutný recept dle jedné slavné dámy a není ani příliš složitý - až na to strouhání čokolády. více

MLSOTNÍK: Středomořská kuchyně pro každý den

1. srpna 2008
Dnes se podíváme ne aromatické octy a kořeněné oleje, pravé italské pesto, zálivky na zeleninové saláty a na tipy na zeleninové saláty a těstovinové... více

MLSOTNÍK: Kohout na víně po krkonošském způsobu

25. července 2008
Má mlsná huba zase jednou něco vymyslela! Hlavně ale proto, že jsem si pořídila nad ohniště 2 kotlíky, zavěšované na trojnožku nad ohniště, což byl... více

MLSOTNÍK: Smažený sýr bez smažení

18. července 2008
Tento recept ke mně připutoval od LenkyS s doporučením, jelikož recept vyzkoušela. Tak se podívejte, třeba zrovna vás osloví:)) více

MLSOTNÍK: Mlsná huba - nudle

11. července 2008
Nedávno mě jedna Zvířetnice označila za jednu z nejmlsnějších hub z celého Zvířetníku. Ne, neurazila jsem se. Jsem na to označení pyšná. více

MLSOTNÍK: Caponata mafiosa

4. července 2008
Rádi tvrdíme, že jsme tohle báječně letní zeleninové jídlo, které by Ital (a rovněž Sicilián, abych nikoho nepopudila) bez váhání zařadil mezi... více

MLSOTNÍK: Neexotická želví polévka

3. července 2008
Na želví polévku není nutná želva a my si teď povíme jak na to… více

MLSOTNÍK: Nakládaný hermelín, utopenci a jiné mňamky

27. června 2008
Na setkání Zvířetníků v hospůdce U Vávrů jsme s Jajkou udělaly moooooc dobře, když jsme si objednaly tatarák. více

MLSOTNÍK: Postní jídla mého dětství, aneb jak se jedlo na Vrbici

20. června 2008
Den půstu byl pátek a ten u nás byl vždycky bezmasový - on si taky ten žaludek musel trošku odpočinout od ostatních dní, které byly téměř bez výjimky... více

MLSOTNÍK: Kterak synek k medovníku přišel

13. června 2008
Bylo-nebylo. Dávno tomu... Vlastně ani ne. Bylo. A nedávno. Letos na jaře. Synoveček byl pořád marod, babí jezdila hlídat, aby sestra mohla chodit do... více

MLSOTNÍK: Polívečky

22. května 2008 21:10
A polivečka by nebyla? Tuto větu slýchám často a tak jsem si vypracovala poměrně široký receptář polívek. Předem upozorňuji, že se nejedná o žádné... více

MLSOTNÍK: Vafle

9. května 2008
Život v Norsku pro mě znamená mimo jiné i nové stravovací návyky, obvykle vyplývající z dostupnosti surovin. Jedním ze skutečně přelomových objevů... více

MLSOTNÍK: Rebarbora, rebarbora...

2. května 2008
V knize Terryho Pratchetta jsem se dočetla, že pokud je třeba vytvořit mumlání davu, stačí, když pár lidí brumlá: "Rebarbora, rebarbora..." Rebarbora... více

MLSOTNÍK: Nejen rybou živ je člověk

25. dubna 2008
Tatánkovou celoživotní vášní jsou ryby, jak jsem tu již psala… Ovšem nějaký ten doplňující koníček tu byl vždycky. Nyní jsou to hlavně včely a ještě... více

MLSOTNÍK: Hodolánka a Hladká ančka

18. dubna 2008
Pomalu nastává doba pobytu na chatách a chalupách. My zejména v den příjezdu míváme "něco narychlo s chlebem", nejlépe už přivezené hotové ve velkém... více

MLSOTNÍK: Kulaté sladké, placaté slané

11. dubna 2008
Blíží se víkend, počasí se trochu jarní, takže se sluší přijít s nějakou tou kulinářskou inspirací. Nabízím tedy trochu slaného i sladkého... více

MLSOTNÍK: Svatební dort trochu jinak

21. března 2008
Asi tak před měsícem měla moje teta se strýčkem 29. výročí svatby. Rozhodli se to pojmout ve velkém stylu - rodinné setkání s grilováním vepřové... více

MLSOTNÍK: Jambalaya a red beans and rice

14. března 2008
Tentokrát předkládám k úvaze dvě tradiční, známá a populární kreolská jídla z Louisiany. více

MLSOTNÍK: Orientální recepty

13. března 2008
Občas v "Mlsotníku" narazím na české variace "číny", což je skvělé, rychlé jídlo, které se dá vyrobit prakticky ze všeho. V Čechách se většinou klade... více

MLSOTNÍK: Netradiční úprava tradičních zvířátek

10. března 2008
Když přijde na řešení otázky -co budeme zase vařit, tak se občas hodí najít netradiční způsob, jak zpracovat tradiční suroviny. Podívejme se, co se... více

MLSOTNÍK: Chutná plíseň aneb S Nivou (a žampiony) jde všechno líp

7. března 2008
Když jsem jako dítě chodívala do mlékárny v přízemí našeho domu a čekala ve frontě, až paní prodavačka s krajkovým vějířkem ve vlasech přepočítá... více

MLSOTNÍK: Halva nebo chalva?

5. března 2008
Když jsem byla ještě malé dítě, přišel jednou, na vánoce, balíček od tety z Izraele. Mimo jiných věcí, z kterých si pár jasně pamatuji ještě dnes, to... více

MLSOTNÍK: Olivový chlebíček

29. února 2008
Primisima olivový chlebíček… doma pečený, na okýnku chlazený!! Nebojte se, není to nic složitého, když to zvládnu já, zvládne to i předškolák. více

MLSOTNÍK: Variace na téma Čína

25. února 2008
Chcete své rodince uvařit něco velmi chutného a přitom neobvyklého? Máte málo času, nebo neradi trávíte v kuchyni čas vařením a přesto chcete... více

MLSOTNÍK: Zrní (2)

18. února 2008
Jáhly mi asi chutnají nejvic ze všeho toho zrní, ale dnes připomenu i burghul, bez kterého by nemohla existovat kuchyně Středního Východu. více

MLSOTNÍK: Tak jáhly...

14. února 2008
Jáhly mi voní dětstvím. Moje babička byla nevyčerpatelnou studnicí pokrmů, které už dneska moc nefrčí, pokud se náhodou nevrátily v podobě zdravé... více

MLSOTNÍK: Zrní, zrnka, zob

5. února 2008
Jáhly (proso), pohanka, pšenice. Obsahují vitamíny, minerály atd. Snižují cholesterol a pohanka má hodně rutinu, který je dobrý na křečové žíly. více

MLSOTNÍK: Vločky, vločky a ještě jednou vločky

1. února 2008
Ovesné vločky nejsou jenom pro koně, ale i pro lidi. A dnes vám ukážu, že se s nimi dá podniknout pár opravdu zajímavých věcí. více