MLSOTNÍK: Zimní jídlo pro nenáročné
Brambory zapečené se zelím a slaninou foto: Nelina, Neviditelný pes
Zapečené hlávkové zelí s bramborami a slaninou, jednoduché a dobré
Suroviny
- 800 g čerstvého bílého hlávkového zelí
- 300 g brambor
- asi 150 g angl. slaniny nebo jen slaniny
- 2 cibule
- sůl, pepř, drcený kmín, máslo na vymazání, čerstvou pažitku na posypání
bešamelová omáčka
- 2 lžíce másla
- asi 3 lžíce hladké mouky
- 400 ml smetany 12 nebo 15 %
- 2 lžičky muškátového oříšku
S uvedeným množstvím se počítá přibližně do mísy 30 x 20 cm
Postup
- nakrájet na nudličky zelí
- oloupané brambory na tenké plátky
- cibuli na měsíčky
- slaninu na delší nudličky nebo kostičky
- cibuli i slaninu trochu osmažit
- na rozpuštěném másle mírně orestovat mouku
- vzniklou jíšku zalít smetanou
- ručním šleháním přivést k varu, vznikne krémová omáčka a tu dochutit solí a oříškem
- do vymazané zapékací mísy vrstvit postupně;
- od spodu zelí, osolit, bešamel, brambory, osolit a okmínovat, cibule, část slaniny, bešamel, zelí, zbytek bešamelu a slaniny
- bešamel si od oka rozdělte na třetiny, slaninu na 2 poloviny
Mísu zakrýt alobalem a péci asi 45 min. při cca 180 st., poté odkrýt alobal a ještě chvíli péci. Porce pak posypat pažitkou.
Dobrou chuť!