Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Zeleninová a rybí polévka, variace na „norskou“
Tuhle jsem na ni na netu narazila hnedle se mi vybavila pytlíková Norská polévka od Vitany. Vzpomněla jsem si také, že mi ohromně chutnala, tak jsem zatoužila si ji připomenout. Nejedla jsem ji už snad čtyřicet let!
Tak co potřebujeme? Recepty se liší a inspirativních videí je spousta, ale vybavila se mi informace z jednoho historického románu, že pro severskou kuchyni je typická kromě ryb hlavně kořenová zelenina. No prima!
Takže jsem v obchodě sejmula „polévkovou směs“, ale doma bych určitě vyštrachala pár mrkví a celer, cibuli také. V polévkové směsi byla i kořenová petržel a kus pórku, všechno jsem využila!
Takže jsem použila:
- mrkev, celer, petržel - vše kořenové
- cibuli
- pórek
- smetanu
- porci filé
- a jelikož se mi v lednici krčila poslední červená tenkostěnná paprika, přihodila jsem ji.
Začala jsem tím, že jsem na oblíbeném tuku podusila nakrájenou cibuli s pórkem. Docela dlouho, míchala jsem a čekala, až „zhadrovatí“. Nebudu totiž používat žádnou jíšku, tak ať má polévka čím zhoustnout.
Pak jsem přihodila ostatní zeleninu, nakrájenou na drobnější kostičky. Asi by bylo dobré je orestovat, ale musela bych vytahovat pánev a to se mi nechtělo. Takže se zelenina chvíli dusila se základem. Po chvilce přemýšlení jsem přidala i poslední mrkev, a to nastrouhanou nahrubo, a nakrájenou papriku.
Trochu jsem osolila, jinak ničím nekořenila.
Tak po pěti minutách jsem vše zalila vroucí vodou, ale jen aby byla zelenina ponořená, a vařila asi pětatřicet minut.
Pak jsem ochutnala, dosolila a přidala natrhané filé. Vše jsem povařila dalších deset minut.
Po odstavení jsem přilila trochu smetany a bylo hotovo!
A ano, chutnalo mi to velice, všechna ta zelenina tomu dodala vynikající šmak.
Takže přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoli.
Foto: Lika
Vše potřebné zjistíte zde...