Tento čaj se připravuje v mnoha variantách. Já mám oblíbený tento způsob přípravy:
Uvedené množství se vloží do varné skleněné konvice a zalije vroucí vodou. Vznikne nápoj, který lze pít jak horký, tak studený, velmi osvěžující je v létě s ledem. Někdy je třeba trochu přisladit, někdy trochu přikyselit, dle chuti.
Zázvorový čaj se vyznačuje příjemnou kořeněnou, mírně nahořklou chutí s nádechem citronu. Zázvor obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol, která je příbuzná sloučenině kapsaicinu, obsažené v čili papričkách.
Zázvor nejen že dodává aroma, ale pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích, odbourává (prý) tuky, působí proti nevolnostem (v malém množství i v těhotenství), kinetózám, nadýmání, rozpouští hleny, má protizánětlivé účinky a pozitivní vliv na krevní oběh. Při chřipce a nachlazení pomáhají zázvorové koupele, napařování a čaj, který zahřívá a tak podporuje pocení. Pomáhá při bolestech hlavy a stavech napětí.
Bezinková limonáda
Vložíme do velké sklenice od okurek a přelijeme 3 litry převařené horké vody. Po vychlazení scedíme a podáváme.
Říká se, že na bezu má vše léčivou moc. Listí, květy, kůra, plody i kořen. Černý bez je vyhledávanou bylinkou hlavně v zimě, kdy se používá hlavně při nachlazeních a různých bolestech, má čistící a protizánětlivý účinek.