20.1.2020 | Svátek má Ilona


MLSOTNÍK: Žaves koblihy

3.3.2017

Recept mne okouzlil svou jednoduchostí a myslím, že je hlavně vhodný pro dámy, které nedisponují ďábelským přístrojem zvaným domácí pekárna! :)

Instruktážní video najdete zde.

České koblihy

Rozpočet pro 10 koblih:

  • 1 balíček sušených kvasnic
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 3 pol. lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 1 hrnek teplé vody
  • 1,5 pol. lžíce oleje
  • 1⁄2 káv. lžičky soli
  • 1 pol. lžíce rumu
  • kůra z jednoho citronu
  • cca 2 hrnky jahodové (meruňkové) marmelády/želé

Igelitový sáček se zipem

by měl být větší, u receptu je uveden „1 galon“, tedy necelé 4 litry – přesně 3,78541178 litru.

Postup:

Vložte všechny ingredience do sáčku, uzavřete a hodně dobře promíchejte.

Sáček vložte na 1 hodinu do nádoby s hodně horkou vodou.

Těsto je velmi lepkavé, takže ho položte na dobře podsypaný vál a rozválejte na cca 1 cm silnou placku.

Vykrájejte koblihy.

Zakryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočívat.

Nemáte-li friťák, nalijte do rendlíku cca 5 cm oleje a rozpalte na zhruba 175 °C. Nemáte-li teploměr, vhoďte do oleje kousíček těsta. Olej by měl kolem vytvořit jen jednu bublinu, nikoli prskat.

Smažte po každé straně asi 1 minutu.

Vyjměte sítkem a odlože na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.

Udělátko (např. Medvídek od medu) naplňte zavařeninou a dle videa plňte koblihy. Jen se přesvědčte, že zavařenina není příliš hutná, aby prošla aplikátorem.

Recept pochází z Izraele, kde se koblihy smaží na osmidenní svátek světel Chanuka stejně, jako se u nás na Vánoce peče Vánočka. A taky k tomu mají svoje písničky, poslechněte si zde.

Foto: wikimedia



Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!