3.12.2023 | Svátek má Svatoslav


MLSOTNÍK: Žaves koblihy

3.3.2017

Recept mne okouzlil svou jednoduchostí a myslím, že je hlavně vhodný pro dámy, které nedisponují ďábelským přístrojem zvaným domácí pekárna! :)

Instruktážní video najdete zde.

České koblihy

Rozpočet pro 10 koblih:

  • 1 balíček sušených kvasnic
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 3 pol. lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 1 hrnek teplé vody
  • 1,5 pol. lžíce oleje
  • 1⁄2 káv. lžičky soli
  • 1 pol. lžíce rumu
  • kůra z jednoho citronu
  • cca 2 hrnky jahodové (meruňkové) marmelády/želé

Igelitový sáček se zipem

by měl být větší, u receptu je uveden „1 galon“, tedy necelé 4 litry – přesně 3,78541178 litru.

Postup:

Vložte všechny ingredience do sáčku, uzavřete a hodně dobře promíchejte.

Sáček vložte na 1 hodinu do nádoby s hodně horkou vodou.

Těsto je velmi lepkavé, takže ho položte na dobře podsypaný vál a rozválejte na cca 1 cm silnou placku.

Vykrájejte koblihy.

Zakryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočívat.

Nemáte-li friťák, nalijte do rendlíku cca 5 cm oleje a rozpalte na zhruba 175 °C. Nemáte-li teploměr, vhoďte do oleje kousíček těsta. Olej by měl kolem vytvořit jen jednu bublinu, nikoli prskat.

Smažte po každé straně asi 1 minutu.

Vyjměte sítkem a odlože na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.

Udělátko (např. Medvídek od medu) naplňte zavařeninou a dle videa plňte koblihy. Jen se přesvědčte, že zavařenina není příliš hutná, aby prošla aplikátorem.

Recept pochází z Izraele, kde se koblihy smaží na osmidenní svátek světel Chanuka stejně, jako se u nás na Vánoce peče Vánočka. A taky k tomu mají svoje písničky, poslechněte si zde.

Foto: wikimedia








KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !