22.1.2020 | Svátek má Slavomír


MLSOTNÍK: Zapékaná rajčata s tuňákem

19.9.2008

Co na to potřebujeme:
4 omytá větší rajčata
malou konzervu tuňáka buď v oleji, nebo ve vlastní šťávě
asi 5 dkg strouhaného sýra
1 vejce
kapka olivového oleje
pokrájené lístky bazalky, nebo sušená bazalka
mletý černý pepř, sůl
(mohou být i pokrájené kapary, malá cibulka, ale já to nedávala)

Postup:

Rajčata vodorovně rozkrojíme a vydlabeme lžičkou dužinu, kterou pak můžeme použít do zeleninového salátu. V kastrůlku mícháme a necháme srazit na kapce olivového oleje rozšlehané osolené a opepřené vejce. Když je vejce téměř sražené, odstavíme kastrůlek z plotny a necháme trochu vychladnout. Pod vejce můžeme nakrájet nadrobno cibulku, ale já to nedělám. K vejci přidáme drceného tuňáka, z něhož jsme téměř slili šťávu, strouhaný sýr, bazalku, kapary a zamícháme směs. 8 mističek rajčat naplníme připravenou směsí, navrch každého můžeme přidat ještě trochu strouhaného sýra, poklademe na plech vyložený pečícím papírem a v troubě zapékáme asi 10 minut při 200 stupních.

Je to úžasná dobrota, se kterou jsem letos v létě slavila úspěch a kterou baštili i zapřísáhlí odpůrci rajčat. Dá se podávat jako lehká večeře, jako zákusek k vínu, nebo prostě něco na zub. I když to tak možná nevypadá, příprava je rychlá a jednoduchá. Dokonce jsem jednou neměla doma konzervu čistého tuňáka, ale nějaký mexický salát, čili tuňáka se zeleninou a taky to bylo moc dobré.
Dobrou chuť přeje

Bláža