25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vítací

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 18.11.2019 12:08

nesnáším na ptáčcích ty nitě..zabalím rolku, utáhnu a zarestuju,nití netřeba.....

E. Zvolánková 18.11.2019 10:20

No ono jsou gumičky a gumičky...Já používám na "ptáky" takové silikonové pomůcky. Vypadá to trochu jako takové ty plastové "úvazy" na rajčata. A musím říct, že se mi to osvědčilo. Omáčka po gumičkách nechutná. Dřív jsem taky vázala režnou nití (a pak ji složitě z ptáků dostávala ;-D). Tahle silikonová udělátka se sundají snadno a používat se dají tolikrát, dokud je někdo nepřerve ;-D

L. Blaza 18.11.2019 8:13

Liko jestli chceš, pošlu časem recept :)

Z. Lika 15.11.2019 21:19

Tak na kanadské kuře musím někam mrknout. Jinak je to přehlídka samých dobrot! Pro mě i ty houby a fazolky :-)

A. Zemanová 15.11.2019 20:48

Šlehačka je dokonalý vynález!

A. Zemanová 15.11.2019 20:46

Já ho mám nejraději pečeného. Babička ho dělala krásně do červena, možná to bylo tou remoskou.

M. Crossette 15.11.2019 20:16

Jó králík, moje velice oblíbené jídlo už od dětství. A protože tady ho neseženu, je mi o to vzácnější. Jedna cesta při mé nedávné návštěvě domova byla za venkovským příbuzenstvem. A sestřenice už v tf. hlásila, že "zabijeme králíka" . Tak jsem se těšila. V té obří míse, křehoučkých králičích řízečků určitě nebyl jen jeden králík ! A prý jezte, jezte :-) Já řízečků snědla 5, myslím, že bratr také. A domů jsme si vezli dalšího staženého macka (plus sklenici sušených hub pro bratra i mne) jako vejslužku. Švagrová z králíka později udělala výbornou polévku a maso na smetaně. Takže jsem si po mnoha letech opravdu moc pošmákla na svém velmi oblíbeném jídle.

M. Crossette 15.11.2019 19:52

Dočetla jsem jídlem-vítací komentáře a tak ještě něco také dodám.

Španělské ptáčky milujeme a bývají také na jídelníčku u návštěv, hlavně těch vícedenních. Ptáčci jsou lepší tak den rozleželé, takže je dělám předem a jíme třeba druhý, či třetí den. Ale protože vždy počítám 2 na osobu, balím někdy v průměru 8-10 najednou ( i omáčka je lahodnější a je jí víc). Zavazuji režnou nití - zkušenost mě poučila. Už jsem myslím jednou psala, jak jsem si nudné obvazování chtěla ulehčit a použila jsem gumičky. Šlo rychle, jedna podélně, dvě napříč. Naštěstí to tenkrát nebylo pro návštěvu, dělala jsem myslím jen 4 možná 6 kousků. Což o to, maso bylo křehoučké, náplň dobrá, ale omáčka chutnala..no prostě po gumičkách :-/. Jedna, dvě gumičky by asi chuť nezměnily, ale já jich "dusila" celou hrst. Tak od té doby poctivě ovazuji. Zkusila jsem i ty železné špejle, které jsem kdysi v Čechách koupila (v hezkém pouzdérku). Jedna rozhodně nezachytí všechny kousky balíčku a navíc při obracení hrozí poškrábání dna pekáčku, hrnce. Tyhle špejle ale používám na propíchnutí vánoček, aby se copy nesesuly.

Jo a když dělám větší množstí ptáčků, také pekáč šoupu do trouby.

M. Crossette 15.11.2019 19:34

Moc děkuji všem co napsaly sem, ještě jsem něco dopsala pod článek.

M. Crossette 15.11.2019 19:32

JanoBa a Abyt děkuji. A citaci W.R máme také rádi a souhlasíme.

https://tinyurl.com/ubobr5a

A. Zemanová 15.11.2019 18:38

Vítací jídlo pro vnoučata je hovězí polévka a hawai pizza, ze které se sundá ananas :-) - obojí je v pohotovosti, už tu za chvíli budou.

Když jsem jezdívala k babičce mečové, pekla mi v kamnech a později ve velké remosce králíka s kouskem bůčku. A hlávkové zelíčko, pochopitelně bez zahušťování. Jen knedlíky časem dělávala už jen burizonové ze sáčku, ale s tím králíkem a zelím to byla i tak mana nebeská.

A. Zemanová 15.11.2019 18:33

Maričko, je mi to tak líto! Psala jsem Ti pod článkem.

A. Zemanová 15.11.2019 18:27

Ptáčky jsou u nás taky žádané. Už je nás hodně a scházíme se většinou v hospodě, ale dokud jsme se vešli, tak jsem většinou dělala ptáčky s rýží i s knedlíky. Zkoušela jsem je motat nití i propichovat, zkoušela jsem je bez nitě. A je to tak, že někdy to drží, a někdy ne. :) (mmch., už jsem nějakou dobu nedělala, to musím napravit)

T. Zana 15.11.2019 18:26

Buřtguláš je dobrá volba :-)

Z. Lika 15.11.2019 17:00

Tak se šlehačkou? Panečku, to musí být 8-o

J. Jovo 15.11.2019 16:20

Vítací jídla v rámci rodiny jsou škubánky, koprovka, buřtguláš nebo bramborové šišky s povidly a šlehačkou.:-P

L. Blaza 15.11.2019 15:48

Vyloženě uvítací jídlo nevedeme, ale oblíbené jsou u nás kuřecí řízky, těstovinový salát s kuřecím masem a kukuřicí, koprovka s vejcem, krůtí guláš, "Kanadské kuře" s pálivou omáčkou, kuřecí roláda, bramboráky s uzeným a se zelím, losos s dušenou zeleninou, česneková pomazánka ze strouhaného sýra, špagety na různé způsoby a když si ještě na něco vzpomenu, tak dopíšu. Synek neoblibuje houby a fazolové lusky.

Z. Lika 15.11.2019 15:39

No jo, paměť nemám :-)

Z. Lika 15.11.2019 15:38

Nene, to byl mnohem starší film. A kluk byl Slovák.

Z. Lika 15.11.2019 15:38

Náhodička, zrovna jsem si přinesla suroviny ;-)

A. Bytová 15.11.2019 15:24

V každém případě vždycky zmizej první. ;-D

Z. Iva 15.11.2019 15:15

Nebyl to Kolja? Ten jim prý taky hodně ztloustl ;-D

Š. Matyášová 15.11.2019 14:58

já škubánky s makem..ale zkus si najít lepidušu, o tom koumu,že to je hodně podobný a musí to bejt ohromě dobrý,ale taky kalorický....

Š. Matyášová 15.11.2019 14:56

To nebylo na Vás, to jsem rejpla do Liky :-D

Š. Matyášová 15.11.2019 14:55

jj, tak yoblibuju a jak oozdoba,okapané kompotované mandarinky bez slupky...a zelené hrozno bez pecek....

A. Bytová 15.11.2019 14:20

Sem se lípnu s dovolením. Maričko, já taky. V

A. Bytová 15.11.2019 14:18

Pokud někoho zvu, obvykle následuje dotaz - Budou vítací? Chlebíčky, ty nejednodušší avšak nejoblíbenější, sýrová pomazánka s majonézou a česnekem. Česneku hojně.

Vlastně by se jim taky dalo říkat protiupíří.

E. Zvolánková 15.11.2019 13:52

Moc děkuji, za odkaz, já to nevěděla, jsem tu relativně nová.

Z. Lika 15.11.2019 12:58

Napadlo mě říkat "frambory" :-) A ano, všeho hodně, to je jídlo, které se dá jíst i za studena a několik dní po sobě :-)

Z. Lika 15.11.2019 12:56

On stačí už rozdíl v úpravě zelí - jestli ze záklechtkou nebo bez, doslazené... Knedlíky taky mají desítky variant... Vepřo někdo peče bez cibule... Jak je ten život pestrý :-)