19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Tak jáhly...

Jáhly mi voní dětstvím. Moje babička byla nevyčerpatelnou studnicí pokrmů, které už dneska moc nefrčí, pokud se náhodou nevrátily v podobě zdravé stravy, což bohužel není případ různých jídel ze zbytků jako třeba mišunku z toho, co zbylo od nedělního oběda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
possum 15.2.2008 11:27

Zana,

R^ 

Jen, muzu-li, on to uz stejne asi nebude nikdo cist, ale ty jahly sparit poradne nejmin 2x -3x. Jinak jsou horke a maji pachut.

Byla jednou jedna pani, mamina kamaradka. Kamosky se schazely u mamy na obed. Tahle si ovsem jednou spletla den a prisla, kdyz mama zrovna delala jahelnik. 'Holky, jak to muzete jist??? Dyt je to hnus!! Smrdi to......'  No ale sla dal, a ze jist nemusi, ze si pocka na kafe. A v kuchyni to vonelo. To prece nejsou jahly??? No, ze pry tedy lzicku ochutna.  ;-D Jj. Pak chodila na jahelnik. :-P  A proc mela odpor k jahlum??  V koncentraku je tim zivili. Samozrejme nesparene, spatne asi oloupane a uvarene.

Takze neodbyvat sparovani!!!

zana 15.2.2008 22:33

Re: Zana,

Possum:-) - tak dvakrát, jo? Ať máme obě recht;-). Pořádně.

aida 14.2.2008 22:26

Dobrý večer,

zas jeden pěkný Mlsotník.

Tak přihodím jeden recept - jáhlové máslo znáte?

200 g horkých uvařených jahel rozmixovat s 50-100 ml biokysu a lžící slunečnicového oleje, osolit podle chuti. Vychladit, mazat. Fakt je to dobré. Případně se to dá ochutit sekanou pažitkou, petrželkou atd., no, jak Vás napadne.

Jahelník jde dělat i naslano, třeba jako kuba (s houbama) nebo s nějakou podušenou zeleninou.

Pěkný večer všem!

RenataE 14.2.2008 22:32

Re: Dobrý večer,

Ahoj aido, dlouho jsem tě nepotkala:-) Jahelník mám moc ráda, ale naposled jsem ho jedla od babičky, a to už bude - no to snad ani nespočítám.

Jáhlové máslo je moc zajímavé, použít jako pomazánkové máslo a na to plácnout šunku/sýr/zeleninu?

aida 14.2.2008 22:56

Re: Re: Dobrý večer,

No, tak nějak, však to zkus; mě to chutná moc. Ale uznávám, jsem zvrhlík, léta jsem byla vegetarián. Recept jsem opsala původní, ze sestřenčiné kuchařky, já to dělávám od oka. Prostě se do těch horkých jáhel dá olej a pak tolik kyšky , aby to neteklo. V původním receptu byla ještě sójovka, ale ta to jen zkazí.

Víš co, vůbec nestíhám. Z práce sem nemůžu "z vaší adresy byly zasílány uražlivé, rasistické atp. příspěvky" - nevím o nich, ale to je jedno, doma se o PC přetahuju s dětma a když už vypadnou spát, většinou spím taky.

YGA 15.2.2008 8:28

Re: Re: Re: Dobrý večer,

Aido - i mě to jednou admin napsal a na Zvířetník nepustil - tak jsem si postěžovala na Hadopasech a naše Dede se za mě postavila a vysvětlila panovi adminovi, že já opravdu urážlivé a rasisticky zaměřené příspěvky posílám velmi zřídka - a byla jsem sem opět vpuštěna. Tak se obrať s důvěrou na Dede, ona určitě pomůže - když může :-).

Jenda 18.2.2008 14:26

Re: Re: Re: Dobrý večer,

Pravdepodobne nejaky kolega. Firma je nejspis pripojena tak, ze se zvnejsku tvari jako jeden pocitac s jednou adresou.

alimo 14.2.2008 17:12

Já vím, že to je zdravý

ale JoVo má naprostou pravdu:-D:-D:-D

zana 14.2.2008 17:51

Re: Já vím, že to je zdravý

abych tu nehaurovala - jahelník mám moc ráda, ale dělám ho cca jednou do roka. ;-)

radanovo 14.2.2008 14:16

furt horuju pro pohanku, jáhly a další a když se tu dřete

s receptama baštím tu smaženku do žaludku a zrňodietu jen do očí , mám co napravovat

JoVo 14.2.2008 15:04

Re: furt horuju pro pohanku, jáhly a další a když se tu dřete

8-oVýsledkem dlouhodobých testů obilnin je: „ Nejlepší obilniny jsou řízky.“8-o

Jenda 18.2.2008 14:23

Re: Re: furt horuju pro pohanku, jáhly a další a když se tu dřete

Pripadne ... recept na vareni kukurice. Vezmeme kukurici, povarime, nasypeme praseti, opakujeme. Az je prase dostatecbne velke, zabijeme, ...

YGA 14.2.2008 13:55

Nedá mi to se nezeptat

jak to s těma jáhlama (či s těmi jáhly, jáhlami, jahelami - sákryš, to je potměšilé slovo) je. Protože v jedné dětské říkance se říká: "Houpy houpy, kočka snědla kroupy a koťata jáhly, po peci se táhly."

Takže táhla se koťata či táhly se jáhly? Popřípadě - snědla koťata jáhly či jáhly snědly koťata? Zde je to trošku nejasné, že 8-o8-o.

Medvídek 14.2.2008 14:06

Re: Nedá mi to se nezeptat

Ano.:-) Mně by taky zajímalo jak se to vyrábí, to bude nějaká obilnina, ale jaká ? Jahelník obecný, či cosi takového, asi neexistuje (a co když tu je ??;-D).

Medvídek 14.2.2008 14:09

Re: Re: Nedá mi to se nezeptat

Proso ?

MaRi 14.2.2008 14:12

Re: Re: Re: Nedá mi to se nezeptat

taktak, jáhly jsou oloupané proso

EvaŽ 14.2.2008 14:34

Re: Re: Re: Re: Nedá mi to se nezeptat

V tom případě můžeme považovat za vyloučené, že by jáhly (kdo, co) snědly koťata (koho co). Ale otázku, kdo se to tahal po peci to stejně neřeší:-D. A to už vůbec neřeším kdo s kým8-o.

Jé, to by se vymýšlely bl/bosti na takovéhle říkanky, to já ráád.

Hanča 14.2.2008 14:51

Re: Re: Re: Re: Re: Nedá mi to se nezeptat

Problém řeší druhá sloka : Dotáhly se k rybníčku, chtěly chytit rybičku. Rybička se nedala, ještě se jim vysmála. :-)

YGA 14.2.2008 15:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nedá mi to se nezeptat

No joooo - ale tu druhou sloku já neznám. O žádné rybičce mi mamka nezpívala!

Xerxová 14.2.2008 15:24

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nedá mi to se nezeptat

tak mě naučili: "dotáhli je k rybníčku, chytili tam rybičku. Rybička se nedala, pod vodu se schovala" Pochopila jsem, že jáhly koťatům nechutnaly, ale hodily se jako návnada pro podstatně chutnější rybičku... Ale protože jsou koťata hloupá, rybička nacpaná jáhly jim stejně frnkla...;-D;-D

Jo a pokud se jáhly po pecy táhly, tak byly pěkně rozblemstaný a nedivím se, že je ty kočky nechtěly....

Xerxová 14.2.2008 15:26

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nedá mi to se nezeptat

Já vím, že kecy a tácy...ale po pecy  - to asi dobře není....;-D;-D

JanaBa 14.2.2008 13:54

Tak už konečně vím,

co je jahelník! Přiznám se k velké neřesti a to té, že si občas znovu pročítám posmívaného Káju Maříka. Většinou před spaním, hezky se potom usíná,  protože jsou to knížky, kde lidské vztahy fungují optimálně, kde největsí negativum je teta kovářka, která vyžíná travu, co tam roste pro koloušky. No, nečtěte to!  No a tam pánovic Zdeně moc chutná dozlatova pečený jahelník maminky hajné. Asi by mi také chutnal, leč nejsem maminka hajná, do vaření se moc nehrnu, tak si raději budu tu báječnou chut jahelníku představovat. Někdy je fantazie lepší-sladší než realita.

Goretti 14.2.2008 21:34

Re: Tak už konečně vím,

Kája Mařík - jéjej, to jsem četla snad 20x (všech 7 dílů) - jako dítě a teď se k němu taky občas vrátím ;-P

terra-san 14.2.2008 11:05

Zano,

tak to už jsme dvě, co ztratily recepty po babičce:-D. Myslím si, že docela dobře dovedu s podobnými exoty zacházet - nejlíp asi s pohankou - ale jáhly... kromě toho sladkého jahelníku se švestkami a jednoho druhu nákypu (snad) z nich nic nedovedu. Tak díky za inspiraci. Jáhly naslano se u nás nedělají, ale ty škubánky s cibulkou vypadají mňamózně...Krásného Valentýna všem, za chvíli se (prozměnu opět) odcházím vzdělávat. Aby mi ta moudrost nevyrašila za ušima....

Fallowa 14.2.2008 10:13

Tak já

se bez mučení přiznám - jáhly jsem v životě neviděla,natož abych je vařila8-o.Ostatně si fakt nemůžu vzpomenout,že bych je někdy i teď v supermarketu viděla.Nicméně,pokud na ně narazím,koupím a vyzkoušímR^ a pokud to přežiju,podám zprávu:-).Tak a teď se jdu kochat fotkami!

Medvídek 14.2.2008 12:39

Re: Tak já

Ale jo, mají to, ale....já kolem toho chodím opatrně a nedůvěřivě, aby mně to nekouslo.;-D Vždyť mně znáte....;-D

terra-san 14.2.2008 12:47

Re: Re: Tak já

Ale Medvídku, jáhly se nemusejí dělat jen s česnekem:-D. Zdravím do pelechu. A musím přiznat, že představa zubatých jáhel, které kolemjdoucím chňapají po prstech, je bezvadná...

LFSHA 14.2.2008 12:58

Re: Tak já

Bývají tam, ale člověk je musí hledat. Jáhly občas míváme jako přílohu k masu, ale vůbec nenatáhnou šťávu a je to suché.

julča 14.2.2008 15:59

Re: Tak já

;-DFalowo,hledej malej pytlík někde mezi čočkou a hrachem nebo v bio koutku, vyadá to jak žlutý hlavičky od špendlíků - a taky to tak chutná, někdy...sorry Zano ;-D;-D;-D

zana 14.2.2008 17:49

Re: Re: Tak já

nesmíš to jíst syrový;-);-D;-D;-D