MLSOTNÍK: Sojové maso, bléééé?
Další pravidlo je, alespoň třetina mletého masa (vepřové, hovězí, skopové,…prostě dle libosti). Co dále? Určitě při jeho úpravě nezapomeňte na bujonovou kostku, případně polévkové koření.
Sojový granulát vsypeme do vroucí vody s bujonem (vegetou), osolíme a vaříme, cca 15 minut. Pak scedíme a máme ideální a velmi levnou nástavbu masitého jídla.
Je libo karbanátky?
Mleté maso smícháme s uvařeným sojovým granulátem. Poměr tak 1/2 kg masa a 3/4 pytlíčku granulátu. Přidáme vejce, hladkou mouku, česnek, majoránku, pepř, strouhanku… prostě jako když mícháme karbanátky. Poté uhněteme správné tvary a osmažíme. Vnikne nám jídlo, kde ani zarytí nepřátelé soji, nepoznají podfuk (odzkoušeno na manželovi a švagrovi) a navíc můžeme mít dobrý pocit ze zdravějšího jídla, než by bylo bez soji. Pro mne je nejpodstatnější cenová relace, protože sáček granulátu stojí kolem 12-14 Kč.
Sekaná?
Není problém. Jen při míchání dejte více vajec a mouky, granulát se hůře pojí, než maso.
Špagety?
Opět si připravíme uvařený granulát, v misce ho promícháme s mletým a dáme na osmahlou cibulku, krátce orestujeme a já zalívám zavařovanými rajčaty. Posypu bohatě oregánem, sůl, pepř, trošku kečupu. Špagetky poliji směsí, posypu sýrem… ňam.
Rajská omáčka, nebo svíčková bez hovězího?
Z mletého a sojového, mouky,vajec a koření udělám cca 5 cm koule a ty prudce orestuji na pánvi tak, aby maso mělo hnědou kůrčičku (ta je na celé záležitosti nejlepčejší). Omáčku udělám do téměř hotova a pak tam vložím k dovaření masové koule.
Plněné knedlíky
Zjednodušuji si je koupí hotové směsi na bramborové knedlíky. Na pánvi si orestuji směs mletého masa a vařeného sojového granulátu. Lehce obarveného paprikou (pozor, na její připálení!). Vychladlou směs po špětkách zabaluji do knedlíků, nebojte není to tak časově náročné. Pokud ale opravdu spěchám, vezmu si potravinovou folii a mezi ní (rozřízlý igelitový sáček pro chudé :-D) rozválím bramborové těsto. Sundám vrchní folii a posypu masovo-sojovou směsí. Druhou, spodní folii roluji s těsta "štrůdlík". Pak to chce jen poctivě zacelit hrany a dát vařit.
Pizza
Na dva pekáče: půl kg hladké, 8 lžic oleje, 1 kostka droždí, vlažná voda, sůl, lžička cukru. Vše se smíchá dohromady, nechá se 30 min kynout. Vymačkáme těsto na vymazaný pekáč, pomažeme raj. protlakem, posypeme masovo-sojovou směsí, přidáme třeba rajské, papriky, posypeme směsí na pizzu a navrch sýr.
A tak dále a tak dále….S recepty bych mohla pokračovat do nekonečna, ale myslím, že už jste princip pochopili. Vážně to zkuste. Ručím za to, že nepoznáte rozdíl :)